За 140 г. Българска армия на 6 май: Военни, техника по земя и небе...

В мащабния парад ще дефилират бойните машини на въоръжение в момента
65
За 140 г. Българска армия на 6 май: Военни, техника по земя и небе...

140 години от създаването на Българската армия се навършват през юли 2018 г.

По повод на тази значима годишнина във военния парад на 6 май – Деня на Храбростта и празник на Българската армия, ще преминат представителните блокове на Въоръжени сили и ще бъде представена военна техника, на въоръжение в Българската армия. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Още по темата

На 3 май от 19.00 часа в зала № 1 на Националния дворец на културата ще се проведе празничен концерт с участието на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

На 5 май от 20.00 часа на площад "Княз Александър I" ще се проведе "музикален парад" с участието на Гвардейския представителен духов оркестър на Националната гвардейска част (НГЧ), представителните духови оркестри на видовете въоръжени сили и фестивалния оркестър от състава на НВУ "В. Левски" и в.ф. 24150 - Стара Загора. След завършването на музикалния парад ще се проведе празнична илюминация.

На 6 май от 09.00 часа пред паметника на Незнайния войн ще се проведе освещаване на бойните знамена и знамената-светини.
 
От 10.00 часа на площад "Княз Александър I" ще се проведе военен парад с командващ – генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски.

В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част (НГЧ) и представителни блокове на Военна академия "Г.С.Раковски" (ВА) с бойното знаме на академията; НГЧ с бойното знаме на частта; Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" с бойното знаме на университета.

Ще преминат още два блока от Сухопътните войски (СВ) с бойните им знамена; Военновъздушните сили (ВВС) с представителното знаме на ВВС; Военноморските сили (ВМС) с представителното знаме на ВМС; 68-ма бригада "Специални сили" (брспс) с бойното знаме на бригадата; формирования, подчинени на Съвместното командване на силите (СКС) с бойното знаме на Мобилната КИС; Служба "Военна полиция" с представителното знаме на службата.

Представителните блокове ще са в състав от 64 военнослужещи, водач на блока, 3-ма офицери и знаменосец с 2-ма асистенти. Водачи на блокове ще бъдат началниците на ВА, НВУ, командирите на бригади (бази) и части.

В парада ще участват следните типове бойна техника: танк Т-72, самоходна гаубица "2С-1"; бойна машина на пехотата (БМП-1 и БМП-23), многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) "Тунджа", бронетранспортьор (БТР) 60ПБ МД1, зенитно-ракетен комплекс "ОСА"-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън (РСЗО) БМ-21 "Град", тактически ракетен комплекс (ТРК) "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270, брониран "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Commando seleсt" и "Guardian", брониран автомобил "SAND CAT", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси  С-300, С-125 и С-200.

Военновъздушните сили ще представят типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. Над площада в различни формации ще преминат вертолет Ми 17 - носещ националния флаг; вертолети Ми-24 и АS-532 AL "Cougar", военно-транспортен самолет C-27J "Spartan", учебните самолети L-39ZA и "Пилатус" РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

От 12.00 часа на 6 май ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха ха. Българска армия. Ха ха ха ха ха ха ха...........................................
58
0
 
1
 
! Отговори
тангра преди 5 години
Това е отговор на цоцко от последното КСНС. От няколко години докладват, че армията ни НЕ може да изпълнява задълженията си, а САМО Частично. Герб може да покаже мига дето го ремонтираха в Полша, *** той май не лети, е нищо ще го теглят на буксир.Ако искат да покажат нещо по добре да водят хората в историческия музей.Унищожиха армията, не за друго, а понеже тя е по-независима от полицията.
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си как излизаше ЗиЛ-131 от укритието - мучи като ***, което ще колят и пълзи като ***. След него ГАЗ-63 от края на Втората световна къркори със скоростите и не може да вдене. Дълги години след това гледах по телевизията колоните на украинската армия, които потегляха срещу руснаците - същата позната картинка. Тази армия беше остаряла, войниците - пушечно месо.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т-72?!?!? По-добре да махат от автобусите!
55
0
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...na vremeto imashe 1-va ,2-ra I 3-ta armii ! napalno okomplektovani !...seha gvardeitsi ,duhova muzika I 60..i neznam koia si brigada ....brigada !!!...25000 dushi...armia li sa ?!?...neokomplektovana I demoralizirana...stara tehnika...niski zaplati...palen joshmar !!! S kakvo po tochno da sa gordi voinitsite I ofitserite ...osven s istoriata ?!??
54
0
 
4
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 години
Тия военни техники ги имаше когато аз бях войник преди 29 години :(
53
0
 
2
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Т-72? по добре с Тайгъри да бяха излезли хехе
52
2
 
2
 
! Отговори
Шерлок преди 5 години
Те да видиш: Я гледай те ... ще парадираме с армия нещо не ми се вярва но тук се сетих за друго. Голямата пушилка за самолета който ще купуваме и вероятно ще си държим в музея. С-300, С-125 и С-200 това не са ли руски ракети, ами да руски са .... ние в НАТО ли сме ами да, и ще плашим гаргите с оръжия от врагът ... що не си купим от Русия и самолети ще е по евтино а и ще им е жал да свалят собствените си рожби.
51
1
 
3
 
! Отговори
О_О преди 5 години
Дано да има се некой войник там де да знай от коя страна се държи пушката
50
2
 
6
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Тези пак ще опушат площада със съветските талиги. Само се чудя, на кого и каво демонстрират? И няма ли нормални хора да им кажат да се спрат. Само стават за смях. Като толкова им се марширува да ходят след три дни в Москва. Там Путин да ги пусна най-отзад накрая да набиват крак. Тук е Европа!
49
6
 
3
 
! Отговори
г-л Колев преди 5 години
Нашата славна армия успешно изрита руските окупатори точно преди 100г от Добруджа и на западния фронт помагаше на сърбите... слава и на НАТО
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето идваха инструктори по ръкопашен бой от ссср ското ВДВ натръшках и четиримата при тренировката в циков бой . Пиитаха ме от къде владея тия неща От дядоми ефрейтор в царската армия викам там това го е можел всеки редник ....
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доли ще е Летин дали царя дали временото правителство . Русия бе смазана на бойното поле и капитулацията и бе неизбежна
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47От кога немският шпшонин Бланк чЛенин Стана турски поданик? И защо този турски според теб поданик е искал да въведе като официален език в Съветска Русия немски, а не турски?
45
1
 
1
 
! Отговори
незнаех преди 5 години
Охоо ,ама ние и армия ли сме имали !!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37 бна си бе казано най меко *** а ссср ската еметен рядко такова
43
1
 
8
 
! Отговори
пацифист преди 5 години
България е бедна. Дори и богата да е няма да има възможност да воюва с по-големи държави. За това военните разходи трабва да са на санитарния минимум, колкото да не ни изключат от НАТО. Трябва да се инвестира в разузнаване и умела дипломация. САЩ и РФ са основните производители на оръжия. Те създават напрежение по света и притискат другите държави да им купуват извратената продукция. Целия цирк е да се пълнят гушите на ционистката мафия по света собственици на т.н. ВПК.
42
3
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
По време на соца бях командир на момичешки взвод по време на военното обучение.След първоначалните някалко ученически номерца ,с тези момичета започнахме много добре да се разбираме .Бяха от елитно столично училище с високо самочувствие /основателно/ и смятах ,че ще имам голями проблеми с тях ,но за моя изненада те са оказаха любознателни ,изпълнителни ,сръчни.На демонстрационните стрелби показаха отлични резултати.Та този момичета ,не ги давам за един взвод от сегашните дебелаци
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що плюете армията, плюйте тези който я управляват. Всички искат армия, никой пари не дава. Личния състав е на редна възраст 40 години, техниката е значително по стара. Правителството се кани да купува самолети от 15 години, или поне да ремонтират старите, до сега нищо. Заплатите са смешни, най интересното ще е след около 10 години, 80 процента трябва да бъдат пенсионирани. Интересно ми е кой ще остане за парад.....
40
1
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Един бюлюк овце и агнета да пуснат ще има същия ефект!