Пак на протест: Музикантите от БНР искат 50% скок на заплатите

Срамуват се от възнагражденията си и ще протестират докрай
25 апр 2018 11:23, Анисия Иванова
19

Трети ден музикантите от БНР протестират с искане за по-високи заплати. Вчера те поздравиха с народна песен финансовия министър Владислав Горанов, а днес изпълниха химна на България под прозорците на Министерския съвет.

"За добро или зло сме пряко подчинени на Народното събрание. Като дават клетва депутатите, казват, че ще се ръководят само и единствено от действията на народа. Вдигнаха си техните заплати. И ние искаме да получим нещо средно на база 1200-1300 лева", коментира един от протестиращите пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Искаме увеличение на нашите заплати поне с 50%. Горе-долу се иска 1 млн. лева да се прибави към бюджета на БНР. Вече ме е срам, че съм музикант. Срам ме е да кажа с какво се занимавам, защото в очите на хората това единствено буди съжаление. Много малко хора си дават сметка за къртовския труд, който полагаме от малки", сподели една от протестиращите жени.

Момчетата от група "D2" се присъединиха към протеста и застанаха зад музикантите от БНР. Те обявиха 100% солидарност със своите колеги.

Тези хора са изключително полезни за съхраняването на музикалната и културната история на България, посочи Димитър Кърнев. Той отказа да коментира размера на заплатите на музикантите от БНР, защото по думите му те са унизителни за подобен труд. Според момчетата от групата това е публично унижение на едни от най-важните хора в държавата.

Протестиращите музиканти отбелязаха, че има договореност финансовата комисия към НС да разгледа проектобюджета за евентуално увеличение на заплатите. Те се надяват възнагражденията им поне да бъдат изравнени с тези на колегите им от филхармонията и операта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МУЗИКАНТ НИКОГА НЕ Е ХРАНИЛ КЪЩА А ТЕЗИ КАКВО ИСКАТ НЕ РАЗБРАХ
12
3
 
6
 
! Отговори
Деян преди 5 години
До ПрофесорСвЕтни ни? Аз мисля, че музикантите са свободни професии. Ако те са избрали да са на заплата към БНР да не ме натоварват с техният избор. Убеден съм, че дават уроци на частно и не плащат данъци за това, защото са свикнали така и защото "Държавата нищо не им е дала.". Ако правят музика, ако пишат песни, това се възнаграждава от слушателите, ако са избрали да за заплатаджии, защо се жалват. Имат избор. Щом има недостиг на финансиране, значи дейността не е необходима и има алтернатива.
11
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Музикантите в БНР са на щат. Тяхната заплата не зависи от броя концерти. Те са ведомствени оркестър, хор, фолклорен ансамбъл и т.н. БНР не може да им вдигне заплатите поради ПРОФОН и компания.
10
4
 
8
 
! Отговори
Деян преди 5 години
Моментално си представих как: Ричи Самбора, Марк Нофлер, Джеймс Хетфийлд, Мадона и други музиканти се изтупват пред сената в САЩ или Белият дом и протестират за по-високи заплати в името на Уитни Хюстън, Майкъл Джексън, Дейвид Боуи.. За да бъде солидарен с тях от Лондон долитат Сър Елтън Джон и Сър Пол Макартни, Брайън Мей и Род Стюард.... Някак тъжно ми стана! Представих си как Джон Бон Джоуви си къса Трудовият договор с The Voice of America, MTV и други радио и TV станции. Плаках... Много..!
9
3
 
5
 
! Отговори
Те знаят кво неускат преди 5 години
трудността на музикантите иде от местоположението на полутоновете в мажорната скала. когато трява да рипната от 1-ви на 2-ия полутон, те изпитват тежки трудностти. това се забелязва когато в ритъм 7/8 те изпълнят на духов инструмент 16 такта на единия и още 32 такта на втория полутон...еми не им се получава. фалшиво и нескопосано звучат. музикантите имат основно искане: В мажоритараната и минорната скала, Парламентът да вкара със закон между 2-а цяли тона по един/два полутона.
8
5
 
9
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Въпросните "Музиканти" трябва да се научат че Държавата не им е длъжна, и че ако искат да изкарват добри пари, трябва да правят Бизнес с уменията си.Да ходят по участия .Да изнасят концерти.Имат доста възможности пред тях. Или може би проблема, е че никой не ги слуша!! Все едно аз да продавам стока която никой не я купува. В кой ще е проблема тогава. В мен или в Държавата?
7
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Държавата има прекалено много други по важни мастрафи да плаща като за Здраве , МВР , Пенсии,Военни ,че да се занимава с някакви културници които на всякъде по света сами изкарват прехраната изнасяйки представления, концерти ,участия и прочее.След като са "големите" музиканти що не напълнят Арена Армеец !!! И ще ми разправят снощи в Шоуто на Слави че от тяхните дрънканици народа ставал по Интелигентен а иначе ще си останем Про.сти!! Направо ми се повръща от тях!!!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има лесно бе !Право малко концерчета ! Ее, в Копенхаген има всяка вечер из разни заведения музиканти, които свирят и получават хонорара според броя посетители. Пускайте си песните в Spotify-я и в YouTube, че да ви разпознават повече и да плащат, за да ви слушат на живо.21 век сме, все пак.
5
1
 
10
 
! Отговори
Я, и това го имало преди 5 години
Какво прави един музикант през 8 часовия си отруден ден на работното си място, както е посочено в трудовия му договор? Аз чак сега разбирам, че можело да си седят на заплата. Погрешно съм си мислила, че това е работа на хонорар. И заплащането се определя от брой представления, изяви (концерт по радиото примерно). И че за всеки сезон се търси нов репертоар и талантливи изпълнители се състезават в условия на пазарна конкуренция какво да предложат на радиа, телевизии, рекламодатели..
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня ден един музикант ревеше, че боклукчиите взимали повече от тях. Ами защо тогава не станат боклукчии, ми са тръгнали да просят по-високи заплати. Нали искахме пазарна икономика, приватизация, свобода, демокрация, ама май от държавната ясла по-хубаво няма.
3
0
 
7
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
Отде пари бе,я си трайте че пакистанци и индийци ще дойдат да ви вземат вашата работа.
2
3
 
6
 
! Отговори
???? преди 5 години
До ...Що не вземем да приватизираме и държавата?
1
6
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
БНР и БНТ трябва да се приватизират!