Спешна помощ! Българската психиатрия е в клинична смърт

За психично здраве се заделят едва 2% от разходите в здравеопазването
25 апр 2018 19:02,
18
Спешна помощ! Българската психиатрия е в клинична смърт
Снимка: visualhunt.com

Последни сме в Европа по брой психиатри на глава от населението. В момента реално работещите специалисти у нас са 340, а за обслужване на болните в психиатрични центрове са необходими около 600 лекари. Информацията представи проф. Петър Маринов от Асоциацията на експертите по психично здраве.

У нас за психично здраве се заделят едва 2 процента от разходите в здравеопазването, които според лекарите са достатъчни единствено "за поддържане на клиничната смърт, в която се намира българската психиатрия".

Неправителствени организации, съвместно с лекари, вече са изготвили декларация, в която настояват за спешни мерки за подобряване на състоянието на психиатрията ни.

Проф. Петър Маринов обясни как се случва финансирането: "Има няколко типа финансиране. България има 11 държавни психиатрични болници и 12 центрове за психично здраве. Двата вида здравни заведения се финансират по коренно различен начин. Центровете за психично здраве се финансират през брой преминал пациент. Това създава съответни възможности за оцеляване, може би на ръба на допустимото. Психиатричните болници се финансират по т. нар. исторически бюджет. Тоест, ако миналата година са дали една сума, тази година ще се даде същата. Или пък, ако директорът е много настойчив, много амбициозен, много енергичен може да получи някоя троха повече, но това не решава проблема. И системата на амбулаторно лечение на практика се изразява изключително и само в предписване на лекарства".

По думите на професора няма "никакви психосоциални интервенции, никакви нови форми като дневни центрове". Те са символично нисък брой, посочи той.

"Защитените жилища също кретат вътре в дворовете на диспансери и болници. В този смисъл на финансирането ние така и не можем да достигнем до осъвременяване на количеството средства, които се отделят. Последните данни бяха, че два процента от общите разходи в здравеопазването са заделени са психично здраве. Тези два процента са крайно недостатъчни. Те не могат дори да служат за оцеляване. Те служат за поддържане на клиничната смърт, в която се намира психиатрията", заключи проф. Маринов пред "Дарик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Доктор преди 5 години
Най-вече тази смърт личи в редиците нс БСП . Всичкото мръднал бокл.к е там и смърди постоянно от тях.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3-4 болници ицпомпват бюджета на Касата
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами какво се чудят.Парите за здраве отиват в ръцете на бялата аристокрация- кардиохирурзи и интервенционални кардиолозиПрофесорчето Гинчо Начев не си знае парите, а другите специалтости се подценяват, защото няма интереси от страна на фирмите за лекарства и " медицински изделия"
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тралалария
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
240 високопоставени отявлено сбъркани + още толкова, които им изпълняват налудничавите закони, влудяват всичко останало мърдащо в (ре)публиката!
9
0
 
12
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
нормално, когато ненормално стане нормално, то нормалните вече са ненормални! елементарно уотсън!
8
0
 
12
 
! Отговори
galya преди 5 години
Спокойно, то както е тръгнало психиатрията ще е нужна за нормалните хора, които от ден на ден намаляват и ще ги затворят там.Всичкото лудо ще бъде навън и на никой няма да му прави впечатление.
7
1
 
12
 
! Отговори
1111 преди 5 години
живота нямал цена и бил безценен - лозунги на демагози!
6
1
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Факт!
5
0
 
13
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Аз луди в България не съм виждал.Всички сме стабиуни!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички са/сме луди!Хахахахахахахахахахахааха!
3
2
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Евроценности + Бойковизъм = здрав и бодър организъм
2
0
 
21
 
! Отговори
чувам гласове преди 5 години
Ставаме все повече.
1
2
 
31
 
! Отговори
кой вярва на герб преди 5 години
че то България е в клинична смърт и до голяма степен това се дължи на сегашното управление!