По един самолет с бандити връщаме годишно у нас

Трансферите струват по над 500 бона на хазната
26 апр 2018 08:10, Анисия Иванова
10
По един самолет с бандити връщаме годишно у нас
Архив: Булфото

По един самолет, пълен с бандити, връщаме годишно у нас. Това сочат данните на двете дирекции към Министерството на правосъдието "Охрана“ и "Изпълнение на наказанията“, както и справка на върховна касационна прокуратура, предоставени по искане на "Монитор”.

Според статистиката годишно за България се конвоират между 220 – 255 задържани лица. Основна част от тях са задържани по искане на нашите служби в страни от ЕС, както и от Сърбия, Македония, Турция, Армения, Азербайджан, също така и от САЩ, държави от Латинска Америка и Азия.

Задържаните лица, подлежащи на трансфер или екстрадиция от и за други държави, се конвоират с въздушен транспорт. Изключение правят държавите с обща сухоземна граница с България - Румъния, Турция, Македония, Гърция и Сърбия. В цифрата от над 200 бандити годишно, които се връщат у нас, влиза и броят на осъдените лица, трансферирани за България. Те са около 60- 70 души, сочат данните на правосъдното министерство.

Трансфер на осъдени лица се осъществява на основание Конвенцията за трансфер на осъдени лица и по силата на сключени международни договори за трансфер между Р България и трети държави. Според този документ осъден българин зад граница има право да поиска да изтърпи присъдата си у нас, като за целта обаче трябва да отговаря на определени условия.

Още над 200 бандити годишно летят в обратна посока - те се връщат от България на страни от Европейския съюз. Всички те са били задържани у нас, след като са били обявени за международно издирване с т. нар. европейска заповед за арест за разследвано на територията на ЕС престъпление. Това сочи статистиката на правосъдното министерство,

По данни на българските разследващи най-често европейците искат от нас арест на лица, издирвани за точене на кредитни карти и финансови престъпления. В повечето случаи това са българи, заснети да поставят скимиращи устройства на банкомати зад граница. Не са малко и заповедите за арест за разследвани за трафик на хора и наркотици, контрабанда и кражби на коли.

ГД "Охрана" не разполага с информация на каква сума излиза транспортирането на задържани лица от България за други държави, тъй като финансовата страна е ангажимент на приемащата страна. По закон обаче приемането, конвоирането и транспортирането на задържани лица от други държави за България, финансово се обезпечава от ГД „Охрана".

Сумата, която се заплаща за този процес, зависи от различни фактори - разстояние и мероприятия, свързани по организацията. Разходите за транспортирането на задържани лица с въздушен транспорт са както следва: през 2016 г. са в размер на 453 145 лв.; през 2017 г. са в размер на 646 630 лв. Освен предаване на задържани с европейска заповед за арест, страната ни извършва и екстрадиции на основание Европейската конвенция за екстрадиция от 1957 г., двустранни договори и принципа на взаимност, обясниха от правосъдното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Преди години летях в самолет от Мюнхен за София с прехвърляне в Будапеща. Зад нас бяха 4 ро.мски специалисти по чанти и джобове.предружени от 4 немски полицаи. На летището в Будапеща при прехвърлянето и многото народ явно е станало...изчезване.Защото на летището в София при пас контрола коментераха бг полицайте че с 4 те немски полицай се явили Само 2 ро.мски специалисти!?То си беше за смях.наивните германци бяха изгубили 2 *** от специалистите!Горките нямаха си на представа какви са.!
7
0
 
0
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
Докарваме бандухите и ги пускаме да си живеят. справка Брендо.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По колко самолета с бандити изнасяме годишно извън страната?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таман да напълним един самолет с 240 хрантутници, ама без да гивръщаме, да ги изпратим на м'ната им.
4
0
 
8
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
Един самолет е 250 места. 2 бона за билет? Не ми казвайте, че се включва и една седмица пълен пансион, защото и в 5 звезди да е пак 2000 лева не може да навърти. Предполагам конвоят се състои от 5 хрантутника, които летят в първа класа и прекарват по 5 дена в Хилтън и Шератон. В репорта за разходи пишат сьомгата и черния хайвер.
3
1
 
5
 
! Отговори
ined преди 5 години
Плащаме една торба пари да ни върнат бандитите, а би трявало да е обратното - да ни плащат за да си ги вземем
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще върнат КТБ боса, братя Галеви и най-вероятно вече избягалите в чужбина деама бегълци от СЦЗ
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интерпол заплаща на България за всяко лице, издирвано от него и предадено на издирващата страна. Преди години сумата бе 4 000 евро, но може да се е вдигнала.