Президентът Радев: В Еврозоната, но с план и оценка на риска!

Той настоя темата за членството да не се политизира
113
Президентът Радев: В Еврозоната, но с план и оценка на риска!
Кадър: Президентство

Президентът Румен Радев смята, че страната ни се нуждае от ясен план за присъединяване към еврозоната, но и оценка на риска от въвеждането на еврото и анализ на поетите ангажименти.

Още по темата

"Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно да се случи без присъединяване в бъдеще към Еврозоната. Това не е въпрос на желание, а цел, която трябва да се постигне на основата на реална подготовка и извървян път". Това е заявил Радев на среща днес с Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия за еврото и социалния диалог.

Румен Радев отбеляза, че за българите би било полезно да се запознаят с опита на други европейски държави, преминали по същия път.

"Важно е, без въпросите да се политизират, да има обективна информация как еврозоната ще повлияе върху темповете на икономическо развитие и в каква степен това би помогнало за изравняването на жизнения стандарт на българските граждани, с този на гражданите на други държави-членки", смята държавният глава.

От своя страна Валдис Домбровскис заяви, че има механизми, които страната може да приложи за мониторинг на цените, така че да се избегне спекулативното им увеличаване. За гладкото протичане на процеса на присъединяване Европейската централна банка е предложила проект на Пътна карта, която очертава основните етапи на процеса, до присъединяването на България към Механизма ЕРМ 2.

През последните две десетилетия България постигна положителни резултати във фискалната си стабилност след въвеждането на валутния борд, а страната ни е покрила финансовите изискванията за приемане в Европейския валутен механизъм, беше отбелязано на срещата.

Осъзнаваме, че решението за приемането ни в Еврозоната зависи от Европейската централна банка и от страните членки, но във вътрешноикономически план е необходимо да се работи за повишаване на доходите, подчерта още Румен Радев.

Президентът Радев и еврокомисар Домбровскис обсъдиха необходимите стъпки за влизане на страната ни в Европейския валутен механизъм, както и Европейския банков съюз и в частност т.нар. Механизъм за близко сътрудничество.

"ЕК не взима решението за влизането в Еврозоната, но ние може да подкрепим страните в усилията им в тази посока", увери гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 104 А Бойко е единствения държавник в историята ни.
105
1
 
1
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Ами ако при оценка на риска се укаже че риска е неприемливо голям , пак да влизаме в Еврозоната ? Излиза че при всички случаи сме там.
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият Президент в историята ни!
103
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другари, чичи Сорош обеща безплатен ток. Само трябва да скачаме повече, за да го получим. От силата на съпротивленето..
102
0
 
0
 
! Отговори
Вероятно преди 5 години
на президента Радев оказват влияние съставът и шефът на президентския кабинет.Работната атмосфера оказва влияние.
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100, ЗАЩО МЪЛЧА ТОЛКОВА ГОДИНИ- НАЛИ БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ Е ФИКСИРАН ПЪРВО ЗА ГЕРМАНСКАТА МАРКА ЗА 1000 ЛВ СРЕЩУ 1 ДМ, А ПОСЛЕ Е ВЪРЗАН ЗА ЕВРОТО ТАКА- 1ЕВ - 1.95583 ЛВ- ТА ЗАЩО МЪЛЧА КАЗВАШ- Я ДА ВИДИМ ПРЕДИ БОРДА СРЕДНА ЗАПЛАТА 5 ДОЛАРА- АХА, ЗАТОВА............
100
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИЕМАЙКИ ЕВРОТО ПРИЕМАМЕ ДА СТАНЕМ РОБИ НА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД. ЕВРОТО Е ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДОЛАР КОЙТО ЩЕ КРАДЕ ОТ НАШЕТО НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО И ДА НЕ МИ ГИ РАЗПРАВЯТ РАЗНИ ТАМ ПСЕВДО ЕКСПЕРТИ НА СОРОСОИДНО ЦИЦКА КАТО ЕМИЛ ХЪРСЕВ ПОДПИСАЛ ПЛАНЪТ РАН-ЪП, ЕМИЛ КАРОЛЕВ И РАЗНИ ТАМ ОТ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО. ЩЕ ИМА ТАКЪВ ГЛАД И МОР ЗА БГ НАРОДА А БЛАГОДЕНСТИЕ ЗА ГОСПОДАРИТЕ ОТ ФЕД ЧЕ НЕ МИ СЕ ГОВОРИ .......
99
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по лоша комбинация от това да те управлява *** русофил. Всяка негова мисъл има скрит подтекст в угода на Кремъл. Поредният му бисер "В Еврозоната но ако Москва позволи" те това означава неговата оценка на риска. Него не го интересува риска за България, той има предвид реска за любимата му Русия.
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В Еврозоната, но с план и оценка на риска!"Браво! Страхотна мисъл!
97
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалък, по-жалък, най-жалък....*** Радеф.
96
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С оглед на личният си рейтинг сравнен с на останалият политически елит , Президента Радев изглежда като Гъливер в страната на Лилипутите.
95
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
радев тоя дебилитет просто трябва да го хоспитализират в съвецката *** там да си харчи заработените рубли да пие квас от сламка
94
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев нищо против, ама що не му би шута на руското ченге Кирил! Защитавайте достойнството на тази държава, после що ни пускат най-скъпия газ. не са виновни те, а вие! Същото важи и за подмазвача Борисов...
93
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-нелепа медуза от радев съвецката джапанка никога не е имало в историята на Велика България!
92
1
 
11
 
! Отговори
Димитър Иванов преди 5 години
Да сме в ЕС, че да пътуваме свободно и да се прави бизнес свободно... Иначе никой няма да ни оправи... И не ми се слуша продажници с приказки за Русия, Германия, САЩ... Ако нямаме силни държавници, които да държат за родината си, няма да стане! Бизнес се прави не надупен, а с лице!!! Нито ме интересува какво става в Рудия, нито в САЩ, интересува ме какво става тука!
91
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ся Радев чеше ли изтривалката на Деса мерцедеса в тоя късен час или гледа мача с биричка и псува ЕС?
90
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Троловета на ГЕП са актвизиране, не са по заведения и седянки.Некоя социологическа агенция може да направи нова прогноза.
89
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гимнастичката Радев й дай успоредка и полигон да гони чайките! За друго не става - бавна мисъл, накъсана реч, затруднена координация, породена от старческа дименция.
88
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво евро не ни трябва. Вижте само комшиите ни - гърците до къде стигнаха с еврото - до беднотията. С приемането на еврото ще станем не само бедни, но и гладни. Някои това искат , гладният се управлява и манипулира най лесно и най евтино.
87
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гимнастика да отива да си маже ръцете с талк, че много коремни има да врътка за решетников