Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!

Радослава Ненова за подготовката на алпиниста към върха
15 май 2018 07:00, Петя Славова
184
Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!
Снимка: Facebook

Боян Петров се е чувствал  в топформа преди експедицията. "Всичко беше изчислил", споделя жената до алпиниста пред "Монитор". Радослава Ненова коментира и поста си в социалните мрежи, където призова хората да не рискуват живота си и върхът да не се изкачва.

Още по темата

"Вярно е, че спасителите са на работа там, но според мен не бива да загиват други хора. Става дума за човешки живот и той не се измерва с парите. От Лагер 3 към върха е най-стръмната и опасна част и ако някой ще пострада, то ще е точно в този район. Освен това, там няма да намерят Боян жив - ако е паднал точно там или е претърпял какъвто и да е инцидент. Това обезсмисля жертвата на шерпите и на китайските алпинисти."

По думите й, шерпите са стигнали само на 10 метра от върха, но именно там е най-страмната и рискова част. Радослава коментира и намерения инсулин. Според нея това не е ключово, тъй като може той да е паднал случайно, а Боян може да изкара дни без инсулин.

"Инсулинът намалява захарта, а на такова място тя не се покачва, защото когато тялото е в спортен режим, то черпи захар от нея. Тогава няма как да се покачи. Така че по никакъв начин това не е ключово за състоянието му. По някаква причина е паднал. Това може винаги да се случи. Той е изключително педантичен, просто понякога се случва, може да е изпуснал нещо."

Радослава потвърди, че Боян Петров не поема излишно рискове и преценява ситуацията. Тя го определи като много стриктен човек.

За последно се чуват на 28 април, а на 29 той е тръгнал да изкачва върха без останалите от групата.

"Явно са имали някаква уговорка да се догонят по трасето или на слизане. Много често хората тръгват по отделно, а по пътя се групират. Всеки се движи с плана си, но в случая явно е станало разминаване. Може останалите да са решили да изчакат един ден, нямам информация. Имало е и такива случаи."

По принцип по време на експедиции Боян следва свое темпо и обича да действа сам, но винаги има някой, който е на близко разстояние и вечер може да са заедно в палатките. "За първи път остава сам. Предполагам, че причината за това е, защото този връх е по-слабо изкачван.", разяснява тя и допълва, че дъщеря му Тея е в Швейцария и поддържат връзка. Момичето е в течение със случващото се. Малкият им син пък все още вярва, че Боян ще бъде намерен. "Все още не се е огънал".

Преди експедицията Боян се е чувствал уверен и физически подготвен. "Нямаше страхове за грешки. Не е чувствал, че няма ресурс, за да стигне върха. Дори някъде четох, че е бил в много лоша физическа форма, което е нелепо. Истината е, че той не е спирал да е в добра форма, не е преставал да се подготвя за тези моменти".

По думите й, той не се е концентрирал върху страха. "Мечтали сме си, когато всичко приключи, да измислим нещо интересно. Да речем, на старини да отидем да живеем в резерват в Африка. Не е имало планове нещата да приключат рано. Не сме мислили върху този вариант."

Оттук насетне търсенето приключва за непалците. Тяхната част е свързана с хеликоптера. А Боян е научил близките си, а и не само тях, да живеят със страст и да взимат с пълни шепи всеки един момент. "Да се усещаш жив, да не се огъваш пред трудностите. Напук на всички болести искаше да докаже, че е здрав. Не може да имаш живот без страст. Това го направи и доста ярък като човек. Виждам колко много хора чакат новини за него."

За омразата и хората, които смятат постъпката на Боян за безразсъдна, Радослава не мисли. "Сигурно тези хора биха реагирали по същия начин и в други ситуации. Може би са много нещастни в техния си живот и имат своите 2 минути на превъзходство, когато се изрекат лоши неща за човек, който всъщност не им е направил нищо лошо на тях самите.

Хората, които ми помагат по всякакъв начин, може да не са съгласни с него, да не смятат, че е герой. Но по някакъв начин ги е докоснал. Това ще отмине, но в историята остават само големите души. Малките имат две минути на превъзходство и след това изчезват. Каквото и да се случи, Боян вече е легенда, защото той докосна много хора.", казва още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
аман от анонимни преди 5 години
аман от анонимни масовки. Тук никой не застава с лицето си а всеки мели и най вероятно от няколко профила да симулира масовка. Кое е странно в поведението или изказването на Радослава, че не разбрах. Жената всъщност е доста мъдра и се е грижила през всичките години за Боян, както и той за нея. Тук някви пишман моралисти май не и прощават именно размаха на живот и защото осъзнават колко сплескани мижитурки са. Боян е легенда, а Радослава негова прекрасна любима.
169
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде оставете я вече тази жена на мира. Какво очаквате повече да ви каже? Всеки ден я притеснявате и я цитирате....на никой от близките му не е лесно в момента, бъдете хора.
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора когато пишете нещо мислете. Това е за тези дето пишат комрнтарите. Почти във всеки спорт свързан с натоварване или шофиране има жертви. Фудболисти са умирали на стадиона. Във формула 1 и ралитата също умират хора. Велосипедисти също са умирали и скиори също. Във всеки спорт се крие риск. От много работа може да се изгърбиш. От много компютри очила ще сложиш. На никой не е му лесно. Това алпинизма си е малко късмет. Боян просто е трябвал да се върне защото е било лошо времето.
167
7
 
9
 
! Отговори
Варненка преди 5 години
Жените до Боян Петров да вземат да си общуват, поне в тази ситуация! Аз също имам свекърва, не питаем топли чувства, но тя е първия човек, на когото се обаждам, когато касае нещо синът й и мой съпруг . Той също има рискова професия и не съм си и помислила да я държа в невидение! В такъв момент всички вражди са безмислени, тези от битово естество. А той да беше тропнал с крак и да им издърпа ушите, преди да тръгне. Възхищавам му се! Светът се върти, заради хора като него!
166
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бихте ли ми обяснили защо тази дето агитираше за дарения по банков път бе толкова щастлива в интервюто,как нямаше болка или сълза за загубата,та тя на 2 пъти се смееше с глас за човек който е изчезнал и замръзнал!
165
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много жаби в това блато, много.
164
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази оцъклена змия. Собственото му семейство каза, че не общуват с нея. А имат дете/внуче/племенниче. Смятайте каква ценна част от семейството е била. Просто дойде удобен момент да стане известна.
163
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Легенда бил!?Егати смеха!Легенди са Караджата, Хаджи Димитър, Ботев, Левски, Филип Тотю, Тане Николов, поп Харитон....... тоя каква легенда може да бъде?Какво толкова е направил?Легенда бил .......айде .........
162
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква легенда бе?Ако някой сайт или страница във фейса се сети да го спомене иначе догодина по това време никой няма да го помни.Легенда ха!
161
2
 
6
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
До ПловдивТова, че се опитва да спаси Проданов, рискувайки живота си е героично. Лошото е , че след това продължава с алпинизма въпреки, че е загубил четири пръста... И нещастието не го подминава и него - през 1988 г загива заедно със Стоян Наков, като двамата падат от 200 метрова скала край връх Мальовица.
160
2
 
1
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Доказателството е, че всичко е било у него, когато тялото му е намерено, без скъпоценната снимка на жена му, която той се е зарекъл да остави на върха. Освен това, очилата му са намерени в джоба, ще рече било е тъмно, и не се е изкачвал, а се е спускал от върха. Стъпил е на Еверест, въпреки трагичната си смърт.
159
1
 
3
 
! Отговори
Катерач преди 5 години
До ГоранНяма доказателства,че Джордж Малъри е изкачил Еверест и именно затова той не е включен в списъка на хората,които са го правили
158
2
 
11
 
! Отговори
спасител преди 5 години
А всички тези хора които сега също подлагат на риск живота и здравето си да го търсят не трябва ли да бъдат и те легендиБ Или са проасто хора изпълняващи своя дълг
157
13
 
18
 
! Отговори
ico преди 5 години
До АнонименТака е. Такива са новите ценности. Боян Петров е разведен. В днешно време семейството не е ценност. Но да катериш баирите е ценност и геройство. На хората им трябват идоли. Едно време са били направни от дърво, днес това са спортисти и певачки
156
19
 
13
 
! Отговори
Професор преди 5 години
След 2-3 години никой няма да помни това име ?!
155
5
 
24
 
! Отговори
nnnnn преди 5 години
Чакай те малко.. Човекът е решил да изкачва върха за собствено удоволствие. Не е успял и мир на праха му.... всеки ли който тръгне на подобна мисия трябва да бъде легенда ? ДАЙТЕ ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПОНЯТИЕТО ЛЕГЕНДА .....Катя Лерца в Пловдив уби полицай с автомобила си при изпълнение на служебния му дълг. Той остави жена и дете. Този човек не трябва ли да бъде легенда ????
154
7
 
21
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ай, стига с тоя Боян, бе! Вие го изкарахте като Левски. Стига сте промивали мозъците на тоя народ. Направете му сега един паметник и да се приключва.
153
5
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
До Скромен тип от Запад Аз книгите съм си ги изчел А ти не давай мнение за българите, че са *** и злобари. Мий си чинийките и си трай ..
152
1
 
4
 
! Отговори
Циник до Пловдив преди 5 години
Браво градски!Добре казано!
151
2
 
44
 
! Отговори
Пловдив преди 5 години
Спомняте ли си за Христо Проданов ?Тогава когато се изгуби на върха един ЧОВЕК на име Янков жертва мечтата си да изкачи върха и тръгна да го спасява от базовия лагер Не успя да го направи но показа че е ЧОВЕК Ето това е легенда