Още това лято – евтин роуминг със Западните Балкани

В следващите години цената ще намалее още, обеща Габриел
7
Още това лято – евтин роуминг със Западните Балкани
Снимка: архив, Ройтерс

Още от това лято ще се радваме на над 10 пъти по-ниски цени за роуминг, когато пътуваме в страните от Западните Балкани.

Това съобщи българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел на брифинг за журналисти в представителството на ЕК в София.

Още по темата

Цените за мегабайт през лятото ще паднат значително, за лятото на 2019 г. се предвижда цената да е под 70 цента, а година след това и 40 цента.

"В дългосрочен план до 2021 г. очакваме цената да стане 20 евро цента за един мегабайт", посочи комисарката по цифрова икономика.

Тя заяви, че вчера бе отворена нова страница в пътната карта за намаляване на цените на роуминг.

"Както всички знаем в ЕС вече се радваме на еднакви цени при роуминг и при ползване на услугите на мобилните оператори, когато сме си у дома. Това костваше 10 години на упорита работа и много тежки преговори. Броени месеци, след като това стана реалност, можем да представим пътна карта за реализиране на подобни предложения и на територията на Балканите", подчерта Мария Габриел, цитирана от "24 часа".

Еврокомисарката съобщи, че още от 1 август ще видим значително намаляване на цените на пакетните данни за мобилен интернет в роумниг.

"Получили сме ясен ангажимент от мобилните оператори във всички балкански страни да представят на своите потребители нови оферти за абонамент, както и нов подход против шоковите сметки, на които ставахме свидетели досега", каза Мария Габриел.

"Пътната карта предвижда и разширяване на регионалното роуминг споразумение, което в момента съществува между операторите на Сърбия, Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина от 2014 г. По време на дигиталната асамблея на 13 юни в София, то ще бъде разширено, така че да обхваща всички балкански страни", уточни Мария Габриел.

Тя подчерта колко труден е бил процесът по водене на преговори и изрази благодарност към операторите за доброволните мерки, които предприемат, и на държавните лидери за това, че осъзнават колко е важно да се създадат условия за устойчиви инвестиции в региона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Крети преди 5 години
А България е източните Балкани :) Макетата пак се уредиха на запад са :)
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега 5 мб струват 100 лв. А разговорите - 3 - 5 до 7 лв./мин. Изродия! Беше по-евтино преди падането на роуминга в ЕС.
5
1
 
8
 
! Отговори
Росчо преди 5 години
Нещо не ми се вързва от написаното. Доста солено ще е да изпратиш снимка от 5мб. която ще струва 4 евро което си е близо 8 лева?! То не е ли и сега толкова?
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пфффффф ко ме интересува роуминга бе,заплатата да стане като в Европа Суджуци крадливи.
3
1
 
6
 
! Отговори
друго обещаха преди 5 години
Но имайте предвид че намалението ще е само за пренос на данни а не за телефоните разговори!
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Охоо фиРомия и сърбария ще ни плюят по-евтино
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На ФИРОМ-ците ще им е по-евтино да ни мразят