"Вяра" на Вапцаров препотява зрелостниците

Стихотворението е сред последните изучавани в програмата
Обновена: 21 май 2018 11:46 | 21 май 2018 11:46, Екип на Dnes.bg
28
"Вяра" на Вапцаров препотява зрелостниците
Снимка: архив Bulphoto

Върху произведение на Никола Вапцаров ще се потят зрелостниците тази година.

12-класниците ще пишат тема по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров.

Стихотворението е част от стихосбирката "Моторни песни" и е сред последните изучавани произведения в програмата за 12 клас, посочва "Монитор".

Зрелостниците обаче ще научат темата едва в 12 часа.

Отговорите на тестовата част ще бъдат качени в сайта на МОН в 16 часа, а резултатите се очакват до 13 юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 Честно казано, правото е хуманитарна наука, но не ти трябва грам от литературата, квото се учи в училище. Поне така казва братовчед ми който е от типа "мазни и бигати адвокати", които всички мразим, но искаме да имаме за приятлеи.
24
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До наялистНе, не мисля. Паднало се е произведение, което някой, някъде е казал, че трябва да се разглежда така и така. Просото прочети всички анализи 3-4 пъти и съвсем машинално, мога да ти напиша есе за 5.95, за час и половина освен ако нямам spell check. Тогава ще трябва, да коригирам грешки на ръка, защото някой дебелак живее в 75-а и се обижда от грешен пълен и кратък член.
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Но за тях ще е невероятно приключение тази поезия.Това е друго измерение. Изпитът ще е проблем за дребните души"Точно ТАЗИ поезия, не си я включвам в приключенските преживявания. Изпитът е проблем, на тези, който не мога да помнят наизуст 50 теми. Аз ги запомних, минах си матурите, минах си изпитите и го изтрих безвъзвратно от паметта си. Хак да им е, на МОН. Днес също пета поезия, но такава моята аз харесвам.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20Прав си! Образованието в последните 15 години, започва да граничи с безполвзното. В училище, никой не ме научи, че трябва да плащам данъци, че има ДДС, че имам здравни, че някой субстанции са нелегални ...Ама виж, Вапцаров и поезията, вдъхновена от и по време на гроздобера у село я научихме. .
21
1
 
5
 
! Отговори
иво преди 5 години
Тези "септемврийци" са просто ужас , но поне е от последните уроци в 12-ти клас.
20
3
 
3
 
! Отговори
Jersey преди 5 години
Не се закачайте с Вапцаров, нека децата го четат и разбират, както те го усещат... Но за тях ще е невероятно приключение тази поезия.Това е друго измерение. Изпитът ще е проблем за дребните души...Ричи Блекмор също е имал проблем с китарата... до 12 годишен, когато я открива за себе си! Поне не са го разстреляли!
19
10
 
8
 
! Отговори
Некъв кестен преди 5 години
Сериозно съм учуден как досега психопатите в дясно не са скочили срещу матурата и не са поискали нейното анулиране, защото произведението е кремълски слугинаж.
18
1
 
21
 
! Отговори
Лично мнение преди 5 години
Матурата по български език трябва да е само по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-грамотност, граматика-задължителна за всички зрелостници.Литературата - отделно, избираемо за тези, които са се насочили към хуманитарни науки.Защо да няма и един друг ЗРЕЛОСТЕН изпит?Познаване на основни закони и произтичащите от тях задължения и права-все пак, пълнолетни граждани излизат от училище?Тези младежи не знаят например, че автоматично стават длъжници на здравни и социални осигуровки до приемане във ВУЗ.Но кой да ги научи?
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възмутен зрелостник възкликнал - Коя е тая Вяра?
16
3
 
12
 
! Отговори
11 преди 5 години
Той каквото е искал да каже човекът, го е написал. Какво има да се умува върху нещо. което е казано и показано. Ако някой си мисли, че това са разсъждения, дълбоко се заблуждава, защото това са глупости. Разсъждаваш върху глупости и оставаш без акъл. Празни приказки. Истината е в точните науки.
15
2
 
5
 
! Отговори
Nihilist преди 5 години
До Анонимен16.Зависи човек с колко се задоволява и колко очаква,че може да изкара? Аз имах 5.80 и не съм се "препотявала" предвид миналогодишната тема. Паднало се е произведение,на което можеш да гледаш от житейски аспект,а не да си съчиняваш и да си смучиш от пръстите. Не мислиш ли?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нихи-листДобра оценка е Добър 4.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 Супер !Но пак те накараха, да минеш през месомелачката. Не спряха да ми повтарят, колко глупав, неграмотен и непсособен съм бил. Учителката, дори ми каза, че ще е цяло чудо, ако не умра от глад или наркотици. В момента сглобявам и програмирам роботи...като хоби ! Не казвам, че се изисква много акъл, но определено изискват усилия и разбиране. Просто искам система, квото не те кара, да се чувстваш, все едно си някакъв ***, защото ти го натякват постоянно....
12
1
 
12
 
! Отговори
Nihilist преди 5 години
Матурата е направена за ***. Не е необходимо да си литературен гений,за да се справиш и да изкараш добра оценка. Аз миналата година кандидатствах Медицина, отделно от това имах да уча и за матура. Всеки,който иска да се справи,може да изкара добра оценка. Истината е ,че половината ученици ги мързи да седнат и да си прочетат анализите. Могат да ходят по дискотеки и да припяват заедно с изпълнителите, защо матурата да е проблем? Паднала се е изключително лесна тема,няма защо да се оплакват.
11
0
 
7
 
! Отговори
Grinder преди 5 години
Винаги съм бил добър по точните науки, а да пиша за любов на 13-14 при положение, че на тази възраст обичах да играя игри и футбол беше много трудно. Българският език е поносим обаче литературата не е за всеки както и математиката. Тя нормално е избираема...
10
1
 
4
 
! Отговори
Марин преди 5 години
До 7 и 8. Точно затова в университетите се гледат оценки по определени предмети. Ако искаш да станеш инженер ще ти гледат математика и физика, ако искаш медицина биология и химия и т.н. а за чужбина търсят само сертификат за език. И аз бях зле по литература, но изкарах 6,00 по математика и 4,50 на изпита във ФМИ на СУ и влязох там.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 8 *Честно !Извинявам се ! Просото ми е прекалено болна тема. Защо трябва, да се мъча с литература, при положение, че не ми е там силата. Ако имате дете, което е добро в свиренето на пияно, я а да го карате, да става готвач, при положение, че не може и хляб да разбера, нали ?
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може ли, да е по математика или физика !Аз съм ужасно зле по литература ! Съжалявам, но ми е ужасно трудно ! По математика, не съм имал оценка под 5ца, а по физика, не помня, да съм имал нещо различно от 6тици, обаче литературата ми е само 3ки.И какво - някои, който не може да измери обема на течност в чаша, излиза пред мен, защито з Арл, какво си мислил автора.Еми не е песто !!!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 60-70 теми са, заедно с пълните авторови биографии и прочие. Ако решиш, да кандидатстваш медицина или инженерство, то трбява, д аучиш още толкова, въпреки, че литературата ти е абсолютно ненужна. Не всички са родени "литература". Доста хора учехме на изуст, а 70 теми на изуст, не са лесни за помнене.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Grinder Ем имал си 3.50, защото си писал, каквото ти искаш, а не, каквото те искат.Все пак е много важно, да изразиш свободната си мисъл, като се стремиш, тя да е в абсолютен синхрон с очакваното от проверяващите.