По следите на златото: Част от Преславското съкровище – в колекции в САЩ?

Още от самото начало кооператорки запазили накити за себе си
22 май 2018 16:30,
23
По следите на златото: Част от Преславското съкровище – в колекции в САЩ?
Двустранна огърлица от съкровището, изработена от злато, клетъчен емайл, планински кристал, аметисти. Снимка: Археологически музей Велики Преслав, museum-preslav.com

Част от Преславското златно съкровище, открито през 1978 г. от кооператорки, вероятно е притежание на частни колекционери в САЩ, споделя един от археолозите, участвал в проучването.

"Кооператорките са намерили скъпоценностите в нива и са задържали за себе си част от тях - разкри той. Впоследствие, с помощта на вещи лица са ги продали на чуждестранни музеи и срещу това са получили солидно възнаграждение.

Така че макар и минимална, част от уникалното съкровище от Симеоновия златен век липсва. твърди пред "168 часа" учен, участвал в проучването, но пожелал да остане анонимен.

Експертът не пожела да застане с името си, тъй като вече е получил критики за разкритието, но името на учения се пази в редакцията.

Съмнения за липси от самото начало

"Действително, един от изследователите на находката имаше съмнения за липсващи бижута. Даже настояваше пред милицията да бъдат по-строги с жените и всичко, което са намерили, да го предадат", заяви бившият директор на Археологическия музей във Велики Преслав Георги Майсторски.

"Съжалявам, че го казвам, но жените, които са намерили бижутата в пръстта по време на земеделски дейности, не са се оказали добросъвестни. Те не са предали цялото съкровище, за съжаление не мога да го докажа", споделя пред "168 часа" ученият, участвал в проучването.

Други негови колеги твърдят, че от колекцията липсват наушници с митични крила, които най-вероятно са принадлежали на знатна дама от двореца. Те установили това, преглеждайки специализирана литература около цялата уникална находка от IХ век и първата четвърт на Х в.

"Зетят на дамата, която откри огърлицата и плочки от диадемата – Мария Вичева - работеше при нас", сподели Георги Майсторски.

"От него съм чувал подробности как жените, докато обработвали почвата, попаднали на огърлицата и няколко плочки от диадемата. Жълтият цвят ги заслепил и те помислили, че това са капачки от буркани. Запитали се помежду си какво ли има в бурканите. От дистанцията на времето това са моите спомени от разказите на леля Мария пред зет й", казва още бившият директор на Археологическия музей.

"Не можем да допуснем, че диадемата не е била цяла", смята археологът. "Липсват две огледални плочки от нея с летящи кучета, близки до иракската митология. Изключвам те да са потънали в земята след минаването на трактора с плуга по-рано. Безспорно има повреди върху някои от предметите."

Той сподели, че според някои от проучвателите на съкровището липсвали четири плочки от диадемата, която е била използвана като корона. Слава Богу, била запазена централната - с възнесението на Александър Македонски на колесница, теглена от грифони.

По следите на златото: Част от Преславското съкровище – в колекции в САЩ?
Плочка от диадема - злато, клетъчен емайл. Снимка: Археологически музей Велики Преслав, museum-preslav.com

Американската следа

Друга подробност обаче навда на мисълта, че не цялото съкровище е предадено на държавата и е част от колекции в чужбина. Георги Майсторски разказва, че наскоро провел разговор с археологът , който твърди, че са му се обадили от САЩ с Информация, че крушовидни висулки за обици с клетъчен емайл се притежание на колекционери на бижута. Предположението е, че това е част от нашето съкровище. Майсторски поискал да му бъдат изпратени снимки, за да се увери с колегите дали това е така.

Подобни обеци със същото описание от проф. Станилов видяла и служителка на Преславския музей преди няколко години. Показали й ги двама неизвестни мъже. Тя обаче не искала да говори по този въпрос, за да не я мразят хората.

"Пожелах да ги откупим от тях за музея. Предполагам, че бяха част от съкровището", смята Майсторски.

Кооператорките поделили златото помежду си

Проф. Константин Тотев също е участвал в изследването на находката. Неговият баща, покойният вече археолог и теолог проф. Тотю Тотев, е първият, който проучва скъпоценностите.

"Някъде в средата на април 1978 г. при мен и баща ми дойде мъж от Велики Преслав", разказва Тотев. "Изненада ни с новината – кооператорки немерили златно съкровище по време на брануването на нива в местността "Кастана" и начаса си разпределили златните украшения, които извадили. Един от бригадирите също получил част от златото".

По следите на златото: Част от Преславското съкровище – в колекции в САЩ?
Наушници от злато, изумруди, аметисти, перли. Снимка: Археологически музей Велики Преслав, museum-preslav.com

Местността се намира на 3 км от дворцовия комплекс във втората българска столица.

Веднага била уведомена тогавашната милиция. Милиционерите моментално тръгнали по къщите на кооператорките, намерили златните украшения. Започнали разпити – кой първи е попаднал на тях, каква е била първата реакция, дали някои са искали да предадат доброволно златните украшения на музея или в милицията, имало ли е и такива, у които се е появило желание да запазят нещо и за себе си.

"Може би по-късно жените щяха да предадат намерените бижута доброволно - предположи Тотев. - Не съм сигурен дали не са получили някакви награди."

Веднага след откритието на кооператорките започват археологически проучвания. Ръководител на научния екип е проф. Тотю Тотев. Започва пресяването на огромно количество пръст в нивата, където са намерени златните украшения.

Според проф. Тотев-младши находката в нивата е изключително ценна. Става въпрос за златни и позлатени накити, огърлица, корона на владетел и на съпругата му, пръстени, апликации към дрехи на представители от владетелска фамилия, плочки с клетъчен емайл. Както и няколко чифта обеци. Златото е от високо качество - близо 24 карата.

Голяма част от него е открита от проф. Тотю Тотев. Според сина му бижутата са изработени в императорските ателиета в Константинопол, а според баща му - от майсторите в двореца във Велики Преслав.

На кой владетел е принадлежало съкровището? Според Тотев -младши внушителната колекция е била изработена в чест на сватбата на българския цар Петър с византийката Мария през 927 година. Известно е, че императорите във Византия обичали да правят такива скъпи подаръци по различни поводи.

Големият спор в археологическите среди е заради двустранната огърлица. Според някои учени тя била предназначена за съпругата на цар Петър Мария.

Бижуто е с диаметър едва 10 см Било подходящо само за "изящна дама с фини размери" като Мария. Други изследователи залагат на хипотезата, че бижуто е за жената на цар Симеон. Като цяло учените свързват находката със Симеоновия златен век, когато в двореца кипял богат духовен и културен живот.

Бижутата със сигурност са били укрити и вкопани в земята. Това било практика на владетелите в тежки исторически моменти.

"Напълно очаквано софиянци искаха да вземат съкровището в столицата. И там да започне проучването", отбеляза Константин Тотев. По думите му обаче местните историци и археолози се противопоставили, като заключили бижутата в сградата на кметството.

Първите, които видели съкровището в целия му блясък, били членовете на Политбюро на управляващата тогава БКП.

"Създаде се изключителна еуфория", спомня си другият изследовател на находката доц. Стойчо Бонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не дават подобаващи парични обезщететения никой нищо няма да дава. Грамота къща не храни само сополи бърше... В цял свят може ,само тука за дребния човек,извадил късмет веднъж в живота -сополи и грамота да ги бършеш! Смешници .... Затова ще четем за наши находки зад граница и ще се надяваме,*** да е *** ,че да предаде намереното.
17
1
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 5 години
Тези псевдоучени са си баш иманяри. Само златото и стойността при някой сноб ги впечатлява. Тук прочетох само високопарни бращолевения. Нищо сигурно. Къде са безспорните научни резултати. Обаче знаят какво е сложно в земята. Все едно, че те или баба им са го заровили. Само уидюрми!
16
1
 
1
 
! Отговори
Незнайко преди 5 години
Тези псевдоучени са си баш иманяри. Само златото и стойността при някой сноб ги впечатлява. Тук прочетох само високопарни бращолевения. Нищо сигурно. Къде са безспорни те научни резултати. Обаче знаят какво е сложно в земята. Все едно, че те или баба им са го заровили. Само уидюрми!
15
4
 
8
 
! Отговори
До Andreshko преди 5 години
Колекцията на "Васил Божков" е колективна колекция на червената ДС: тя е нейна според нейния закон,Божков само я "управлява" и плаща дялове от пая на своите съучастници.
14
5
 
10
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Какво са търсили при златото членовете на Политбюро- гласът на Мамона ли ги е отвел там?
13
0
 
2
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Andreshko 13Четенето май не ти е силната страна? Никъде не съм казал нещо такова. Недей да внушаваш на хората неща, които не съм казал.
12
0
 
9
 
! Отговори
кокориго преди 5 години
Защо мислите в Англия, са различни законите? Защо това не се случва там?
11
1
 
21
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До #10 Горд българин. Всички сте настроени,че текезесарките укрили съкровище и държавата им го отнема,а никой не пита кой е този Васил Божков и по кой закон има право да притежава частна колекция на антики?
10
2
 
7
 
! Отговори
Ни чул, ни видял... преди 5 години
Защо пък да не обвиним кооператорките сега? Те и без това сигурно отдавна са на оня Свят. Едно е сигурно - каналите на Държавна сигурност за износ на антики нямат нищо общо.
9
3
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 7: Панагюрското съкровище е оригинално. Това е проверявано много пъти. Не трябва да се разпространяват такива слухове без доказателства.
8
3
 
11
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
Кой национален предател е продал част от Преславското съкровище? Ако тази гад е жива да му бъде иззето цялото имущество в полза на държавата, а той натикан до живот в затвора. Ако не е жив вече да бъде иззето цялото имущество на неговите наследници облажили се и наследили престъпните му пари от тази продажба.
7
9
 
15
 
! Отговори
Годината е била 1978 преди 5 години
Люси с чалмата вече е практикувала демонстративното носене на бижута от древни тракийски и предтракийски златни съкровища. Да не говорим пък за безбройните скъпоценности, конфискувани от домовете на богати и заможни семейства през есента на 1944 и през 1945 г.Така че, обикновените женици от народа е имало от кого да вземат светъл примери да си заделят някои украшения!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що пък да е крадливо племето, от кой е откраднало. Ти като намериш 5 ст. на улицата търчиш ли да ги предаваш. Диви времена, можеха да те заключат за нищо.
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не само преславското, ами и панагюрското. от него вече нищо не е останало, по музеите се показва реплика, а оригинала е още от 1991 в ръцете на известен руски олигарх.
4
7
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Крадливо племе ,ей....всеки влачи според възможностите си....
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Около българските дворци са съществували цели квартали с работилници,а и не само там.И как решиха,че това е изображение на възнесението на Александър Македонски,стига сте писали глупости!
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко струва тази находка? Ако държавата члащаше на хората които открият нещо такова поне цената на материала х2 нямаше сега половината ни история да е в частни колекции. Но. ........ държавата не плаща, за това пък частните колекционери от ФАЩ плащат
1
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ да арестуват собствениците на тия злата и да ги държат на каторга, докато не признаят отде имат тия съкровища и да ни ексрадират златото обратно. Амеркански граждани участват в незаконна търговия със злато и така нарушават ембаргото за незаконна търговия.