"Мисия Образование" - Епизод: Пореден

Време е иновациите да изместят белия тебешир и черната дъска, зоват експерти
Обновена: 23 май 2018 20:49 | 23 май 2018 20:48, Красимир Ангелов
2

От началото на прехода в русенския регион са закрити над 20 училища. Проблемите с образованието са в цялата страна - недостиг на учителски кадри, остарели методи. Голяма част от децата отпадат от системата, а процентът на тези, които изобщо не посещават училище, също е висок. Как стоят нещата на регионално ниво и как може да се решат проблемите в образователната система? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от Росица Георгиева, началник на Регионално управление на образованието в Русе.

В регионален план са изградени 32 екипа за обхват, които са извършили над 5000 физически посещения в рамките на един месец. Благодарение на това 362 деца започват училище, някои от тях в тийнейджърска възраст. Все още обаче има много родители, които не възприемат образованието като ценност и отказват техните деца да посещават учебно заведение. В контекста на 24 май - как изглежда състоянието на системат и как да закараме децата в училище?

"Разговорите с тези уязвими групи са много дълги и трудни, но успяваме. Все още има случаи, в които не можем да променим мнението на родителите, че децата им трябва да посещават училище, но смятам, че ще постигнем резултати", коментира Росица Георгиева.

В другата крайност пък са амбициозните родители, които смятат, че учебното заведение трябва да възприеме и тяхната функция на възпитаване. Защо родителите влагат твърде големи очаквания в системата?

"Голяма част от семействата очакват, че ще оставят детето си в училище и то ще свърши всичко, дори и тяхната работа", коментира началникът на Регионално управление на образованието в Русе.

Кризите в системата са много и са повече от очевидни. Проблемът със задържане на учениците в клас е също толкова важен, колкото и задържане на интереса им в часовете. Остаряла ли е системата и как да интегрираме новите начини на преподаване?

"Съвременните образователни технологии много навлизат. В момента се извършва обучение по иновативни образователни технологии на голяма част от учителите в областта. Безспорно, това е пътят, по който трябва да се върви. Показалката, тебеширът и черната дъска не вършат работа.", коментира Росица Георгиева.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Показалка, тебешир и черна дъска отдавна няма !И проблема не е в технологиите, а в това, че държавата е безхаберна !
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете кога най- накрая ще разчоплите крадливите *** в Ресурсния в Сливен, *** долна корумпирана !!!!