ОмбудсМая иска пълна реформа на здравната система

Рекорден брой са жалбите за първите пет месеца на 2018-а
23 май 2018 13:30, Анисия Иванова
19
ОмбудсМая иска пълна реформа на здравната система
Архив: Булфото

Рекорден брой са жалбите за първите пет месеца на годината, като те са свързани с влошен достъп до медицинска помощ, лекарства и медицински изделия, с качеството на медицинската помощ. Това каза по време на дискусия омбудсманът Мая Манолова.

Преди дни Манолова представи доклада за дейността си за 2017 г., в който се посочваше, че жалбите тогава са били 494 общо. Тя подчерта, че освен от граждани, жалби постъпват и от съсловни организации и лечебни заведния.

Манолова призова министъра на здравеопазването да отдели средства за болниците, които са в тежко финансово състояние, а НЗОК да изплати надлимитната дейност, изработена от болниците през последните години, която е в размер на близо 150 млн.лв.

Очертава се тревожна тенденция за пациентите и за медицинските специалисти, допълни Манолова и подчерта, че най-важният въпрос е дали Министерството на здравеопазването има визия как ще се справи с проблемите.

Всички отменени актове на предишното ръководство на МЗ се приемат отново, изрази тревогата си Манолова. Моите идеи, посочи тя, са за безлимитно здравеопазване, за субсидиране на лечебни заведения, пълно реформиране на системата. По думите й несправедливостите в здравната система нарастват.

Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване каза, че проблемите са много, натрупали са се във времето и доста от тях остават нерешени, но е важно да се отчете какъв процент от жалбите са основателни.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев каза, че каквото и да се говори, винаги се стига до финансиране и подчерта, че в каквито и условия на работа да са поставени лекарите и медицинските сестри, качество се постига. Системата е дофинансирана с над 50 на сто от пациентите, посочи Грозев и отново припомни, че медицинският труд не е остойностен.

Дариткова обяви подкрепата си за проекта на Национална здравна карта, който в момента е публикуван за обществено обсъждане, докато Грозев изрази категоричен отказ да подкрепи параметрите, заложени в него.
По време на дискусията присъстваха депутати, представители на МЗ, на НЗОК, на КРИБ, на съсловни и пациентски организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Отровиха лекарите преди 5 години
Лекарите се събират на безплатни семинари наркотизират се с нарочно подавани спи активни спец препарати вкл с кафе..Увреждат ги през презентационни екрани с пси препрограмиране и ХОП Стават продавачи на Супер скъпи ненужни и опасни "лекарства"НАркомафият а ползва нарочно вградени холограми в лични и тн"Здравно осигурителни документи" з а постоянно следене и прецакване на милиони жертви едновременно.НА първо място в света сме по убити от мед мафията вкл с инсулти,инфаркти и рак.
18
1
 
2
 
! Отговори
НЕМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ преди 5 години
Последните години бялата нарко мафия овладя мед мафията. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ отровени с хлор токсична вода милиони толкова повече МИЛИАРДИ СЕ ОГРАБВАТ ОТ НАРОДА за тн"Здраве".Колкото повече и по трайно болни има толкова повече мангизи влизат в джебовете на мед мафиотите вносители на тн"лекарства"Колкото по пълни с а болниците толкоз повече милиони точат от НЗОК>
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОмбудсМая първо да даде пълна информация за аферата "Костинброд" организирана от Пеевски и Бареков в която тя игра главната роля.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравна система няма, ако имаше отдавна трябваше да се реформира.
15
0
 
10
 
! Отговори
Д В Е М преди 5 години
Целта е частните болници, центрове и клиники да цъфтят.За да има ред, държавните болници не трябва да са търговци! Частните центрове, клиники, не трябва да се финансират от НЗОК.Лекар в д-на болница не трябва да притежава частна и да упражнява частна практика - извор на корупция и сива икономика, укриване на данъци.Закупуване на медикаменти изключително и само от д-вата.Лични партиди не може да има, една химиотерапия ти е 200 000$, кога ще внесете тази сума, ако няма солидарност умирате!
14
2
 
9
 
! Отговори
§ 22 преди 5 години
Добре, че поне децата се махнаха от тази проклета държава. Ние ще мреме като кучета тук.
13
1
 
13
 
! Отговори
Държавните болници преди 5 години
Постепенно се ликвидират,като им се режат парите,броя на леглата,закриват се ненужни отделения.А,народът- болен. Чакаш седмици за хоспитализация. Излекуват те за пет дни и ти бият шута.Болниците са принудени да източват пътеки,за да набавят недостигащите средства.Целта е ВСИЧКИ БОЛНИЦИ ДА СТАНАТ ЧАСТНИ,А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НАПЪЛНО ПЛАТЕНО.ТОГАВА БОГАТИТЕ ЩЕ СЕ ЛЕКУВАТ,А БЕДНИТЕ ЩЕ УМИРАТ.ВСИЧКО Е ЕДИН БЕЗУМЕН ХАОС,СЪЗДАДЕН ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА НАЦИЯТА.
12
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
люлин с 200 000 жители е без болница а искат да строят небостьргач до негода направят и крематориум защото няма спасение
11
2
 
12
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 5 години
а защо не се каже истината - който е беден, с малки осигуровки, няма да получава качествена мед. помощ, а някакъв минимум, изобщо, помислете не е ли така при пазарната икономика /при нас е изкривена/ - кадърния ще живее повече и по-качествен живот, всичко друго е дрън...дрън.......
10
1
 
17
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Две неша, не внасяш не ползваш и лични партиди, като до 50 процента от вноската в общия фонд, като можеш да посочваш конкретен ползвател, роднина или познат. И второто държавните болници работят с държавния фонд, частните само с личните партиди, клиента избира, а не частните да точат от общия фонд, само от лични партиди и застрахователи. Просто е но не искат щото убиването държавните ще спре, сега са обречени до една
9
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
бьлгарите над 70 години нямат едно заболяване а 10 какви са тези пьтеки какви сатези измишльотини като влезеш в болница ще те лекуват за всички заболявания ане на парче защото си излизаш пак болен личните лекари са напьлно излишните ни разболяват повече с чакането по коридорите и направленията
8
0
 
12
 
! Отговори
... преди 5 години
Бе не знам *** знам, че ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИЯ ми баща, при операция за смянана сърдечни клапи, ДОПЛАТИ едни 7000 лв. Еми ДА ТИ И "ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ" ДА ТИ и "ЗДРАВНАТА КАЗА" и т.н. и т.н.!
7
0
 
18
 
! Отговори
Дгфжжжж преди 5 години
Не ги харесвам БСП-рите, но Мая има воля за борба и бих я избрал за премиер,но без да влизат с нея от сегашните депутати.
6
2
 
25
 
! Отговори
Хромов преди 5 години
Питайте др. Мазнейков как се прави дебела пачка .Прави ми артроскопия, а пред здравната каса отчита операция. На пациента до мен прави пункция пред здравната каса кръсни връзки. За два часа 10 бона напред.А в Ловеч не са получавали заплати от началото на годината, е как да стане ???
5
4
 
20
 
! Отговори
реалист преди 5 години
ГЕРБ да си слезе във функцията и да ремонтира държавните болниците и да инвестира в лекари и техника. Стига са крали от асфалт и саниране на частни жилища.
4
3
 
17
 
! Отговори
Др. Миланов преди 5 години
Не е необходима пълна реформа, а само по строг контрол върху частните болници, които източват здравната каса. Защо си мислите, че никнат като гъби такива частни мед. заведения ? Защото има схеми.Ние сме на първите места в света по брой частни болници на глава от населението, а в същото време тотална щета е здравеопазването.Там за малка болка в ръката ще те опертират, а на здр. каса ще изкарат ще са ти сменили таза. И вместо 1 сед. почивка за пациента 6 мес. хоспитализация а касата назад10000лв
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частните болници-там е заровено кучето!В цивилизованите страни има държавно регулиране не само на здравните заведения,но и на увеселителни,питейни и други такива по най-простия и лесен начин : на еди колко си жители толкова и толкова лечебни заведения,ресторанти и каквото си искате още! Като допълнение такова чудо,като болница Търговско дружество и здравни услуги с ДДС няма!Обаче ние залитнахме по тезата,че държавното регулиране и планиране са лоши неща и ей това е сега!
2
2
 
20
 
! Отговори
реалист преди 5 години
ГЕРБ не защитават интереса на държавните болници , а на частните. Това е геноцид над собствения си народ, който им плаща заплатите. Оставка!!!
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реформите на разБойко в здравеопазването дават ли дават резултати!