4 г. след Еверест: За Атанас Скатов няма невъзможни неща

Алпинистът: Състезаваш се със себе си за върха
Обновена: 24 май 2018 10:32 | 24 май 2018 10:27, Екип на Bulgaria On Air
49

Алпинистът Атанас Скатов продължава да доказва, че няма невъзможни неща. Преди дни той се завърна у нас, след като на 13 май успя да изкачи без кислород върха Чо Ойо. А днешният 24 май е по-специален за Скатов, който преди точно 4 години покори за пръв път Еверест.
Още по темата

"Всичко трябва да си носиш сам от базов лагер до последния лагер. 20 часа си абсолютно сам и разчиташ само на себе си. След върха трябва да си свалиш всичкия багаж в базов лагер. Там се състезаваш със себе си", разказа той за покоряването на Чо Ойо пред Bulgaria ON AIR.

Скатов подчерта, че след 7,700 метра започва да се усеща чувствително липсата на кислород, защото по думите му се влиза в "зоната на смъртта".

"На всеки час вървене гледах да почивам 5-10 минути, да хапна нещо. Чувах гласове, имах чувството, че има някой зад мен", сподели още алпинистът в "България сутрин".

В момента, в който започна да изкачва самия връх, се спуска гъста мъгла, а на мястото липват парапети. На върха Скатов успява само за 10-15 секунди да извади своята камера и веднага започва спускането му.

Китайските власти обаче не разрешиха на Атанас Скатов да изкачи Еверест без кислорд и шерпи. Алпинистът призна, че първоначално е бил ядосан и два дни е опитвал да убеди властите да го пуснат. След това осъзнава, че така е било писано и всичко трябва да става плавно.

"Регулация трябва да има, но не и по този начин. В регулацията трябва да има - да си качил 5-хилядник, 6-хилядник, 7-хилядни, 8-хилядник, отиди на Еверест. Не трябва да забраняват солово качване", отбеляза Скатов.

Преди две седмици излезе и третата книга на алпиниста за тройната му експедиция през 2016 г. Атанас Скатов я представи в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато стана въпрос за Боян Петров, реакцията на тази дребна душица стана меко казано нагла! Нека си приказва глупостите, нека се промотира, нека постига успехи, но едно нещо не може да постигне - да бъде добър човек.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30Лошо може и да не е направил, но много неприятно се изтъква и не на място иска да изпъкне. Не му се получава. Разликата между него и Боян Петров е от небето до земята. И това мънкане, че всичко му се проваля, защото няма пари. Мън, мън, мън...
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До king_for_a_dayми хайде провери де, тръпна от нетърпение за разбера истината за тъжната персона Атанас Скатов!факти: за 6 години - 6х8000, 7 върха ха7 континета!
27
2
 
5
 
! Отговори
king_for_a_day преди 5 години
Бил неприятен и като личност - при първата си експедиция до Денали организаторите са го изхвърлили от експедицията заради конфликти, а той наляво и надясно се оправдаваше, че било, защото бил веган (???). Всичко това може да се провери.
26
2
 
3
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Тоя Скатов ша остане и той на някой скат кат Боян будала...
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в смисъл? защо е тази злоба към Сактов? нима прави или е направил нещо лошо???
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Боян не беше загинал, дали някой щеше да чуе за този човек?
23
0
 
2
 
! Отговори
Чомолумгма преди 5 години
ето един българин който следва мечтата си и очивидно е много добър в това което прави!защо е всичката злоба ?аз също мечтая един ден да забия пикела на покрива на света но си давам сметка за неимоверната пот и кръв по пътя до там, този път отсява мъжете от хлапетата, малцина са го извървели до край!
22
2
 
3
 
! Отговори
king_for_a_day преди 5 години
25, а за футболисти да спрем ли да говорим? Айде да не решаваш ти за какво да се говори и за какво не, става ли?И не било носело полза на обществото - я ми обясни, кое според теб носи? Хайде, кажи - кой спорт носи полза за обществото според еснафското ти виждане? А музиката, поезията, киното? Полза. Полза. Жалко бедно човече.
21
5
 
10
 
! Отговори
king_for_a_day преди 5 години
***. Бил се състезавал в съседния коридор на Боян. А това е първото му - първото! - истинско изкачване на 8-хилядник (ако изобщо го е качил). Предишните със шерпи и кислород не се броят за нищо, това е височинен туризъм.Когато качи К2 без шерпи и кислород, може и да заприлича малко на алпинист. Дотогава е богат безделник, лъжещ за начина си на хранене и за половината изкачвания, в които уж бил "първи" и изтъкващ се по много неприятен начин.
20
4
 
4
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Хайде да спрем да коментираме всякакви новини за алпинисти и Б. П. Много стана вече. Лично аз уважавам тяхното занимание, това е техен избор, щом им харесва да го правят. Но спрете да занимавате цялата общественост с тях. Като искат да се катерят където искат, не са малолетни, имат глави на раменете си да мислят кое е по-важно и да си степенуват приоритетите. Щом катеренето по ледници е по-важно от близките им, тяхна работа, да го правят. А и наистина не знам каква полза носи това на обществото
19
3
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Беше въпрос на време да се стигне до агитковият сблъсък по оста Петров-Скатов;))) Очаквах го. Вижте, на Тълпата и трябва "Хироу', Герои и трябват, с които да се асоциира и да се идентифицира, защото самата Тълпа, като колективно съзнание, няма как да бъде Герой. Героят я убеждава във възможностите на личността и я освобождава от стадното чувство, кара я да мечтае. Затова логически, единият Герой, ще бъде сменен с друг Герой, който трябва да покаже как стават нещата;)))
18
8
 
4
 
! Отговори
2 преди 5 години
каква полза от вас???????......какво и на кого доказвате безделници непотребни сте алпинистите. Комплексари.
17
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не мога да разбера защо ни го пробутвате този човек?! Няма втори Боян, разберете го! Някакъв тотално неизвестен алпинист придоби слава покрай една трагедия и вие не спирате и не спирате да го бутате. Дори само визуално те кара да си резервиран към него. Намерете си друга интересна тема и спрете, защото това, което правите е грозно вече...ментета има много, лошото е, че оригиналът го няма, за съжаление.
16
4
 
10
 
! Отговори
Shark преди 5 години
"Алпинистът Атанас Скатов продължава да доказва, че няма невъзможни неща." - Абе то и Боян Петров така приказваше. Моите уважения към тези хора, нищо лошо не искам да кажа за тях, но да слезнат на земята и да спрат да си правят експерименти. Безотговорно е, така да знаете, имате близки - жени, най-вече деца, които разчитат на вас, имайте малко чувство за отговорност, а не само грандомания.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки е изминавал 100 метра, но някои ги изминават за 10 секунди. Това значи ли, че да направиш световен рекорд е нищо? От цял свят за последните 100 години са се качили там 4000 души. Не е дадено на всеки. Дадено е на малцина. Хора като вас, без постижения, дребни и завистливи, колкото искаш. Тези които успяват да отидат и да се върнат са малцина.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо се покорява, когато някой стъпи на него. Особено ако не можеш да си построиш там къща да живееш постоянно. Хората правят постижения. Дори и лично постижение, ти нямаш такова. Опитът над 7000 метра е строго индивидуален и неповторим. Не можеш да копираш някого. Не можеш да копираш реакциятра на мозъка му, на организма му,на усливоята, в които той го е направил. Само можеш да кажеш "и аз успях и се върнах"...
13
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е много неприятен и подкрепя унищожаването на Пирин. Основен спонсор му е кухата банка която иска да строи лифтове на Банско.
12
3
 
14
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
И този ли пари ще иска, щото е голям герой ?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До георгиев 8Бат' Бойко пак е благодарил на китайците за Петров. И днес не ни се размина.