Протест в стотинки! 15 кг монети за такса смет на пустеещ имот

Имотът не се ползва, не може и да бъде продаден
26 май 2018 07:44, Елка Василева
37
Протест в стотинки! 15 кг монети за такса смет на пустеещ имот
Кадър: БНТ

Мъж от Разград плати такса смет от 92 лева с жълти стотинки за имот, който не ползва.

Така той изрази несъгласието си с административните пречки, с които се е сблъскал, за да се откаже от имот, за който дори няма документ, съобщи БНТ.

61-годишният строителен техник Петко Неделчев се принудил да си вземе един ден отпуск, за да дойде от Разград в Русе и да плати такса смет на имот в село Тетово, който не ползва, няма документ за него, но и не може да се раздели с него, въпреки желанието си.

А то е трите декара земя да останат за кметството в селото и да спре да плаща данъци за нещо, което реално не ползва.

"Нямаме документ, то от 1900 година от дядо ми е това място, нито сме собственици, просто сме наследници. Мястото е непродаваемо, не се обработва, понеже сме много наследници", обясни Петко Неделчев.

Именно заради наследниците, които са осем, той получава отказ от "Местни данъци и такси" да не плаща задълженията на пустеещия терен.

"Декларацията ми беше отхвърлена под предлог, че всички наследници трябва да се подпишат, а някои от тях са в Америка и са прекъснали всякакви връзки с нас".

В знак на протест Неделчев плати на касата на "Местни данъци и такси" дължимите 92 лева за имота с 15 килограма жълти стотинки. Той събирал монетите по една, две и пет стотинки в продължение на месеци, помогнали му и приятели.

Служителите на учреждението приеха формата му на протест и прибраха монетите на доверие, без да ги броят, за да не се бави опашката.

От "Местни данъци и такси" обещаха отново да разгледат казуса. Петко Неделчев е категоричен, че ако имотът не бъде отписан от неговото име, ще си потърси правата в съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Как преди 5 години
Как не ги досрамя да приберат стотинките ??? Това са много пари за нещо, което не се ползва !!!
24
1
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Съгласен съм, че данъците трябва да се плащат. Но данък смет на неизползваем имот!? Освен това - няма какво да се лъжем - общината действа като монополистите в БГ. Пример: Топлофикация иска сумата Х от даден вход, а дали някой от входа е платил 500 лв, а друг 1 лв тях не ги интересува. Същият казус е тук. Те искат 92 лв, а дали ги плаща 1 или и останалите 7 собственика им е все тая. Трябва да се платят. Иначе има лихви, а не оказват съдействие на човека...
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До IkarКогато имотът е наследствен е достатъчно един от наследниците да представи смъртен акт в общината и да попълни още някакви документи. Оттам автоматично вписват кои са наследниците, какъв дял имат, колко данък трябва да плащат. Не е нужно да се явяват всички наследници в общината. Това, което вие сте направили е друго, то е делба.Човекът от статията не е длъжен да плаща данък за целия имот. Но го прави. Някой го е подвел, че е длъжен да плаща данъците на всички наследници.
22
1
 
14
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
Столична община събира такса смет и за НИВИ !!! - Земеделска земя !факултето,филиповци и татарли ги избират фандъците , а другите пълнят касичката за източване.
21
16
 
3
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Имаш имот - плащаш данък. Какъв е проблема?
20
0
 
10
 
! Отговори
Ikar преди 5 години
До АнонименКогато има съсобственици и сънаследници в чужбина, се отправят няколко пъти покани чрез Държавен вестник и след това се дава хода на делбено дело, за определяне размера на дела на ищеца. Такъв случай имахме в нашето семейство, чрез адвокат отправихме покана за делото до наследниците в чужбина, мисля че трябваше да са три покани, през няколко месеца (майка и лелите ми се занимаваха с това), следтова се разгледа делото и имота се подели между всички наследници, явили се и не.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия съсобственици, макар и в САЩ, могат да ги издирят по административен път. Човекът да си плаща само неговата част от данъците, на другите да им се трупат неплатени данъци с лихвите и ще види как набързо едни хора ще открият роднините му в странство.Допускам, че от страна на администрацията са го "посъветвали" да плаща дължимото и на родата. Така те си събират данъка, а той да се оправя. С право им е друснал монетите. Другия път монетите да са само от 1 и 2 стотинки.
18
3
 
25
 
! Отговори
е не четете преди 5 години
става въпрос за такса смет за неизполван имот не за данъци , той като не то ползва какви буклуци е изхвърлил общините масово дерат дори места откъдето не събират такса смет
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той като съсобственик на неразделен имот не може да подари своята част на кметството, задължен е да предложи на другите съсобственици да закупят неговата част. А като някои от съсобствениците не могат да бъдат предизвестени ?Объркана работа
16
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каква е вината на служителите в данъчното, че този дядо не може да се разбере с родата си???
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То се вижда кои са троловете. В една напълно неутрална новина, пак наклона е на "герберасти" и "Боко". А тези неуредици около имота, кога са почнали, преди или след създаването на доста младата партия на тиквата? Или по времето на някое червено управление, а?
14
8
 
3
 
! Отговори
Аец преди 5 години
Като почнем Белене, данъкът ще му скочи на 200лв.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук държавата каква вина има? Правото на наследниците е гарантирано, да са се разбрали. На всеки е ясно, че притежанието на имущество е свързано с позитиви и негативи. Все пак подкрепям човека, дано си разреши проблема!
12
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако дойде при мен да си плати с една кофа стотинки, случайно ще я изтървам за да си ги събира и брои от страни.Циркаджия, имаш да плащаш артик плащай.
11
3
 
6
 
! Отговори
Мале мале преди 5 години
1/ Като си наследник си собственик; 2/ като съсобственик имаш задължения да заплащаш ьадълженоя само за своята част в случая 1/8, останалото е по желание; 3/ никоя община няма да откаже да начислява данъци и такси само защото имота е съсобствен - че те почти всички са такива; 4/ може да се разпореди само със своята част; 5/ще съди държавата за какво??? 6/ по-*** новина не съм чела!!!
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пустеещият имот дали е ограден, окосен , изчистен.Или е поредното сметище на квартала, обрасло с трева до кръста и пълно със змии.
9
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастка проста администрация! Всички са такива неадекватници, сложени по шуробаджанашки начин! Сега човека трябва да ги осъди и евентуално едната от двете им гънки може да заработи и да се сети, че НЕ МОЖЕ ТАКА!
8
3
 
15
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
За да плащаш за нещо такова,трябва да си го декларирал!Имам имот/земя/,не е декларирано и не плащам нищо.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ммм даДа наеме адвокат за 92 лв ? Ти в кой век и къде живееш?
6
1
 
25
 
! Отговори
Мирише преди 5 години
Това,което не разбирам е,защо господина плаща цялата сума за имота от 92 лв. след като трябва да плати 1/8 част като наследник.Аз плащам 1/3 като наследник за 600 кв. 12 лв. годишно.В случая потърпевшия трябва да заплати данък 1/8 или за 365 кв.м .Смятам,че и общината носи вина вземайки му пълният размер без да е собственик за целият имот.