Да си на 12 и да смаеш Google: С компютър на световната сцена

Радостин от Барутин получи $2400 и подаръци от технологичния гигант
21 юни 2018 19:05, Красимир Ангелов
46

12-годишен ученик от доспатското село Барутин впечатли световния гигант "Google" с уменията си за програмиране. Радостин Чолаков е разработил две приложения за "Google Assistant" и това му донесе подаръци и 2400 долара под формата на ваучери. Момчето вече инвестира парите в работата си.

Радостин е само на 12 години. Но всички в Барутин го познават, защото ако имат проблем с компютъра си, викат него.

Първият си компютър Радостин получил преди четири години. По програмирането се запалил от леля си и съпруга ѝ. Така 12-годишният програмист разработил приложенията, които впечатлили дори "Google".

Едното от тях е за забавни факти. Сега Ради работи върху приложение за игра на шах. Продължава да го усъвършенства, като ползва и ваучерите, защото програмите, с които работи, са платени.

Родителите на Радостин живеят скромно, баща му работи в дърводелски цех, а майка му е шивачка. Но са горди със сина си, който печели всяка олимпиада в региона, а бележникът му е от горе до долу с шестици. За помощ го търсят дори учителите в местното училище.

Училището в Барутин е само до седми клас и Радостин още не знае къде ще продължи образованието си. Категоричен е обаче за бъдещата си професия - програмист.

Момчето разказва, че не е необходимо да напуска България, за да се реализира. Защото дори на село му трябва един компютър, за да впечатли глобалния свят.

Още за постижението на Радо вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Явор преди 5 години
До ДоктораБраво, докторе! Напълно подкрепям мнението ти! :)
36
0
 
7
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
Ей,че завистлив народ.Доста от коментарите тук сочат за завист.Тъпия Българин си мисли...Как може тоя на 12 години да преуспява,а аз цял живот *** бачкам за 400 лева,държавата ми е виновна.Ама завистта не ви помага,уважаеми ***,сами сте си виновни
35
3
 
2
 
! Отговори
Меемет преди 5 години
Къде е сега държавата? Трябва веднага да направим център за програмисти в Барутин.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Да, защото всеки ден виждам 12 годишни да правят работещи апликации за телефони и прочие. Всеки 12 годишен го прави.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво ! Трябва да стимулираме повече деца, да развиват интересите си от рано. Не всеки иска, може и трябва да става програмист. Има хиляди други неща в този живот. Подкрепяйте децата си :)
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала !
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, умно дете, знае какво иска, доста зряло се изказва за възрастта си, не се "надува"... майката и бащата сигурно ще се пръснат от гордост, но им личи, че са притеснени от цялото внимание... изглеждат земни, хубави хора ...Заглавийцето е попресилено на този етап, журналята трябва да мислят за насъщния, но детето наистина изглежда специално.
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво пич.А аз нали съм умен, даже не съм го и чувал тоа Барутин.
29
1
 
38
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Евала на момчето! Да продължава да се развива!А на завистливите коментари по долу мога само да кажа: Колкото и да драскате, няма да промените фактите!!
28
21
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
и сега да кажеме за лелята и вуйчото на тая легенда на програмирането. по долния коментар за формата е верен, само че е сбъркан словореда. това е формат за представяне на "новини" за да се бутнат тиквите. "децата от формата" звучи малко ала менгеле. или дкмс...нема го боби - не съм си пил лавацата и не се ориентирам добре.
27
2
 
21
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво на момчето! Живо и здраво да е от сърце.А по повод абсурдистан....има време.Ще порасне :)След абитуриентския му бал нека пусне коментар тук ,,а сега накъде точно;)"
26
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, нека чуваме повече такива новини!
25
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооо колко си умен то не е много трудно лично аз съм ''13'' аги знам на "11"
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на момчето!!
23
2
 
15
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
а да си журналист и да смайваш всеки ден с некомпетентноста си по всяка материя на която пишеш, ето това е за награда Дарвин....
22
2
 
51
 
! Отговори
Пак от някой си преди 5 години
Просто кажете на това дете БРАВО ! Толкова ли ви е трудно да го произнесете ?
21
0
 
43
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Браво, голямо Браво на детето !!!Горд съм и искрено се радвам за него . Дано повечето от нас да осъзнаят мястото си в живота и да не сипят хули и глупости в коментарите, а и въобще. Имайте малко срам и повече възпитание. Само с нахалство, голи свръх амбиции и простотия нищо не се постига. ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ ЕДНО ДЕТЕ.
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tакива като номер 19 - Глупавите, гандкте, шумните, простаците, ***, НЕ ЗАСлУЖАВАТ нищо в този живот. Ти, момче си на загуба за България. Всяка една стотинка за образованивто ти е била загуба. ТИ НЕ ЗАСЛУЖАВАШ ДА ЖИВЕЕШ !
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DДо 19 - Чух, че Макдоналдс набират работници :)Ама не мисля, че се квалифицираш :/
18
7
 
6
 
! Отговори
ADAD преди 5 години
До АнонименБЪЛГАРИНА САМ СЕ УНИЩОЖАВА...ДРУГ НЕ МУ ТРЯБВА