Уж глухи и събират средства... Не се доверявайте!

Безочлива схема събира пари от хора в големите градове
21 юни 2018 20:26, Екип на Bulgaria On Air
8

Хора, представящи се за глухонеми, събират дарения за изграждане на международен център. Измамниците спират минувачите в центъра на София и искат пари. Днес с тях се сблъска и екип на Bulgaria ON AIR.

Срещали сте ги неведнъж. Разхождат се в центъра на големите градове у нас. Предлагат ви да се включите в подписка за създаване на международен център за хора с увреждания.

Малко по-късно разбирате, че трябва да дарите пари. А сумата трябва да е над 20 лева. При вида на камера обаче тези хора стават особено агресивни. Опитахме да разберем повече за центъра, за който събират дарения. Отговор не получихме. Разбрахме обаче, че не са с увреден слух.

Със същите хора се е сблъсквал и Радослав. Той работи като барман в центъра на столицата. Самият той има увреден слух. Успява да ги заснеме с мобилния си телефон. След това Радослав и негов колега се опитали да подадат сигнал в полицията. Безуспешно.

От съюза на хората с увреден слух у нас поясниха, че подобни кампании не са инициирани нито от тях, нито на международно ниво. Представители на неправителствени организации пък призовават да бъдем по-бдителни, защото има знаци, които ясно издават, че става дума за измама.

Въпреки че повечето хора не можем да разпознаем правилните жестове в жестомимичния език, хората с увреден слух съветват да следим дали има логика в жестовете на тези, които събират пари.

Представители на неправителствения сектор смятат, че организацията на въпросната схема се развива в чужбина. За това обаче няма достатъчно данни.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 момичета видимо от ромски произход, днес 21.04.2019г. събират средства за същата кауза в района на пл. Св. Неделя и настояваха за сума от поне 20лв. :Х
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само на мен ли ми се струва,че измамата е доста стара...с този списък имам спомен и от мен да са искали,но преди повече от година и не в столицата?Помя го ,защото извадих 2лв,а те настояваха за 5лв поне...
5
0
 
1
 
! Отговори
до са трапа преди 5 години
Са Трапе,и с отрязани уши пак се чува бре!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момчето го разпознах. Със същия списък се мотае по централните улици и в компанията на друг подобен младеж. Но момичето го виждам за първи път.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писаните яйчица на Боко тиквата не се пипат. Тулипите от полицията защо да си мръднат дебелите з***дници, не става въпрос за Българи а за ценния електорат на Винету.Трябва да си луд да се вържеш на тая ромска схема.
2
1
 
14
 
! Отговори
са трап преди 5 години
*** ушите иезика че не им трябват.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им се отрежат ръцете!