Йотова: Социалните мрежи – удобни за език на омразата

Според нея бежанската криза е генератор за крайни настроения
40
Йотова: Социалните мрежи – удобни за език на омразата
Снимка: БТА, архив

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че днес можем да говорим за епидемия по отношение на езика на омразата и за използването на един нов и много по-могъщ инструментариум, какъвто е интернет.

Във виртуалното пространство, под булото на анонимността, е най-лесно да демонстрираш нетърпимост и да пропагандираш противопоставяне, защото когато си анонимен, някак си не те е толкова срам дори от самия себе си, каза тя пред участниците в международната конференция "Да живеем заедно в мрежата: посланици на толерантност в интернет".

Колкото по-свързани сме посредством социалните мрежи, толкова сме по-разделени, толкова по-трайно във всеки се настаняват отчуждението и агресията, коментира още Йотова, цитирана от БТА.

Според нея социалните мрежи, които стават все по-силни лидери на мнение, се превръщат в удобна платформа за разпространяване на крайни настроения.

По думите й ще се намерят много технически способи, за да се борим в интернет с езика на омразата, ще се намерят програми и дори начини за финансирането им и тази битка ще става все по-добре технически осигурена, но ако ние като общество не съзнаваме тази опасност и не използваме всяка една възможност, независимо кой къде работи и с какво се занимава, тази битка би била обречена.

Вицепрезидентът засегна проблема с бежанската криза като сериозен генератор на език на омразата. В кризата с бежанците и миграцията избуя агресията, отрицанието, отричането, омразата, каза Йотова и допълни, че е налице целият арсенал и инструментариум - от формирането на страхове в нашите граждани, до бруталността и оспорването на тези хора като човешки създания.

Проучвания сочат, че в България езикът на омразата спрямо чужденците е в големи размери и той е отразяван от над 80 процента от българските медии, независимо дали са национални или регионални, отбеляза Йотова.

Децата и младите хора са най-уязвимата група, която в днешния все по-сложен и противоречащ си свят попада в лапите на агресията и речта на омразата, каза още вицепрезидентът. И допълни, че днес най-тежката битка пред нас е битката за душите на младите, които са необременени от предразсъдъци, но за които трябва да работим, за да не ги превръщаме в жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
женомразец преди 5 години
Я, стига глупости! Ти ли ще ми говориш за език на омразата, след като подкрепяш мъжемразската конвенция и агитираш от висока трибуна за ратификацията и! Ти дори не трябва да имаш право на право да стигаш до висок пост, за да узаконяваш репресии срещу мъжете. Заради наглите женски НПО-та, гаврещи се с мъжкия авторитет, днес мъжете в Европа бият и убиват жени, защото така им трябва. Явно малко ги избиват, щом такива като теб си отварят устите без някой мъж, да може с удар да им ги затвори!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Госпожо Йотова,анонимни са само биячите,заплашващите със смърт,доносниците и членовете на червената мафия,които ограбиха,заробиха българите да плащат неустойки от 3 млд,на Газпром.От пиедестала на партийния си иполитически статус,ви е трудно да прозрете тази истина.Ако някой се осмели да напише името си под коментара,на който има право,изказвайки мнението си,утре може да преживее катастрофа,да бъде пребит,или да изгуби работата си.Така действате вие,комунистите от БСП ,вече повече от 60 години
35
1
 
2
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА преди 5 години
Умници , изразете отношение към думите на Вицепрезидента, или за вас е важно , че не е от вашите и ....атака . И аз съм за свободата на словото , но съм против циничния , вулгарен език , против мръсните думи и изрази , които използвате ЦЕНЗУРА ИМА И В ТОЗИ САЙТ - КОГАТО ИЗРАЗЯВАМ СВОЕ МНЕНИЕ ЗА ГЕРБ , СЛЕДВА "ГРЕШЕН КОД " - 3 4 ПЪТИ . ЗАТОВА СМЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА ПО СВОБОДАТА НА СЛОВОТО
34
2
 
4
 
! Отговори
???? преди 5 години
Другарко Йотова,НЕ мислите ли за ОСТАВКА? Трудно Ви е,ВИЖДА се! Не се МЪЧЕТЕ повече! НЕ ставате!!!
33
2
 
5
 
! Отговори
:):) преди 5 години
цял ден кибичите по форумите и хейтите, а работа нямате ли или сте държавни чиновници с мнооого почивки
32
2
 
8
 
! Отговори
излиза че, преди 5 години
Йотова е против свободата на словото.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако всичко, което властта ни причинява е от любов, то и ние я обичаме със същата сила и страст! Защо да не можем да я изразим? Или кротко и мълчаливо "да ви се махаме от главата"?
30
4
 
5
 
! Отговори
Бай некой си преди 5 години
Хайде Йотова...............отивай си в русия.......Топлофикация за която работиш ми стига. Махай се.
29
2
 
8
 
! Отговори
предлагам преди 5 години
Ако иска коректност в оценката си, добре ще е да предизвика допитване до обществото към коя Категория изпитва омраза. Може и по интернет. Няма анонимност защото всеки има IP адрес.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свободата на изразяване не им пречеше, докато се ограничаваше само от 4 улици на площада. Откакто оръжието интернет е във властта на хората и с него може да се достигне до всеки един, тези корумпираните с белите якички настръхнаха.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Денокрацията означава, да може да понесеш и чуждо мнение, което може и да не ти хареса.Вие госпожо Йотова и вашите европейски колеги, явно сте много чувстителни, щом гласът на народа ви пречи. Ако не можете да издържите на критика, подайте си оставката, но не и да намеквате за отнемането на права гарантирани от конституцията.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се намерят много технически способи и програми за финансирането им ???За цензура ли говорим ?? Какво ви интересува какво си говорят хората помежду си, вие да не сте някакви превъзпитатели ?? Я си вършете работата за която сте там, а тя е да слугувате на народа ! Не се самозабравяйте, че както сме ви сложили там, така може и ди ви изритаме !!
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за тая явно няма друга работа, и да има толкова и стига акъла
24
3
 
9
 
! Отговори
мак преди 5 години
йотова не смята ли, че има причина хората да не искат конкретни мигранти, не въобще мигранти и че страхът има основание? Първо да резбере, какво поведение имат и след това да критикува нелицеприятни думи за тях писани по форуми.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Езика на омразата" е новата фраза с която да запушиш устата на критиката,или да създадеш поколение от безмозъчни и конформистки роби.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква анонимност *** коза такава, нали айпито ми остава на сайта ??Вземи мини един курс по техническа грамотност преди да скачаш.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е не може па да обичаш всичко. Те ни убиват, а ние плюшени мечета ще поднасяме. Това човешко ли е бе Йотова ?
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако не си изразиш свободно мнението и не си излееш негативизма онлайн, трябва да излезеш на улицата и да пребиеш някой политически ***. кое е по-добре питам сега аз ?
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цензура на всичко, затвор за пушещите билки, тормоз над народа най-вече над младите хора!
18
10
 
2
 
! Отговори
Квазимодо преди 5 години
До Додо: ти си хейтър, а Йотова е един от най-добрите ни политици! С Генерал Радев са супер екип!