Протестиращите майки не приемат извинението на Манолов

Те се заканват да съдят всеки, който ги дискриинира
24 юни 2018 13:00,
57
Протестиращите майки не приемат извинението на Манолов
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Протестиращите майки на деца с увреждания ще търсят правата си в съда срещу хора, които публично ги дискриминират, обяви една от тях - Ина Маринова.

Тя не приема извинението на лидера на КТ Подкрепа Димитър Манолов, който през седмицата им каза да се засрамят и да си приберат нещастните деца от улицата. Манолов съжали за думите си и обясни, че не са изтълкувани правилно.

Майките ще продължат с палатковия си протест в страната до приемането на закон за личната помощ, с който всеки човек с увреждане ще получава подкрепа според нуждите си.

Още по темата

 
Реално протестите на майките текат три години, като за това време са организирани шест демонстрации. "Всички бяха с искане за Закон за личната помощ и никой до момента не обръщаше внимание. Сега изведнъж, откакто създадохме фланелката "Системата ни убива", някак обществото ни забеляза и се активизираха лицата, които реално спъват една реформа", каза Ина Маринова пред "Дарик".

Тя подчерта искането на майките за създаването на орган, който да казва от какво имат нужда децата им, а не колко са увредени. "ТЕЛК за нас е субективен орган, който не дава ясна представа човек от какво има нужда. Необходима е структура, която да направи оценка на потребностите на децата, за да може обективно да се прецени дали има нужда от чужда помощ или не", посочи майката.
 
Тя даде за пример децата със синдром на Даун. "Те изпаднаха от системата - ТЕЛК в много градове им дават под 50% увреждане. Това е подигравка, защото става дума за генетично заболяване. Няма как да се махне допълнителната хромозома на детето", обясни Ина Маринова.
 
По повод словесните атаки към протестиращите майки, тя бе категорична, че няма да успеят да ги уязвят. "Ние сме обикновени майки, за нас няма политически цели и финансови дивиденти. Ние сме водени единствено от каузата", посочи Маринова.
 
Тя обаче подчерта, че майките на деца с увреждания ще търсят правата си в съда срещу хората, които си позволяват публични нападки. "За нас това е огромна дискриминация. Това е недопустимо. Ако в една Германия се чуе такова нещо, този човек ще бъде осъден от държавата, някой щеше да се самосезира", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
ВЕСКО преди 5 години
ТЕ , ТИЯ "ПРОФСЪЮЗНИ" ДЕЙЦИ ,ДО ТОЛКОВА СА СЕ УЛИСАЛИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО ,ЧЕ ЗАБРАВЯТ ЗА КАКВО СА ГИ ИЗБРАЛИ ТАМ. ПОКЛОННИЧЕСТВО И *** НА ***-ТОВА Е ОСНОВНОТО ИМ ЗАДЪЛЖЕНИЕ. ТОЗИ КАЛПАК ОБВИНИ ОЩЕ МАЙКИТЕ ,ЧЕ ИЗПЪЛНЯВАЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА НА НЯКОГО СИ.
52
0
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 5 години
Наричаш рекет липсата на внимание ? Рекет е ако искаш по добър живот за детето ти ? Рекет е да искаш добри специалисти ? Рекет е да искаш да излизате по често ? Рекет е да искаш децата да си играят с него ? Рекет е комфортната количка ? Рекет са консумативите ????? Абеее вие ще ме убиете бе !!!
51
1
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
Говорим за мозъчно увреждане ,не за ампутация на крайниците . А сега кажи с мозъчно увреждане къде и какво ще работи ????
50
4
 
1
 
! Отговори
ох преди 5 години
Не е нужно да се извинява когато е казал истината
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както просякът навира гангренясалият си крак в лицето ти за да измъкне някой лев, така и тези "майки" разнасят увредените си деца и рекетират обществото!
48
3
 
2
 
! Отговори
ох преди 5 години
Непочтени средства
47
3
 
2
 
! Отговори
ох преди 5 години
Всеки в тази държава вие като вълк и иска да го засипят с пари и грижи! И използва непочистени средства за да се почувстват неудобно околните без да са виновни!
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки е длъжен да бъде полезен на обществото.Ако по някаква причина е без крака и е на количка, има ръце и може да работи например.Абстрактния социализъм води до паразитизъм.
45
4
 
6
 
! Отговори
Минаваш преди 5 години
Тук някой се възмутил, че било скъпо държавата да плаща за асистент! В развитите държави обаче това е нещо нормално! Освен асистент, детето получава абсолютно безплатно лечение, рехабилитация, консумативи. Дори и безплатно такси с което да отиде до болницата. Във всеки шопинг център, музей, магазин, сграда има безплатни колички за инвалиди, които да се ползват на място. Хората в неравностойно положение са част от обществото. Никой не ги крие, никой не се прави че не съществуват!
44
1
 
5
 
! Отговори
до преди 5 години
И най вече смазва това да знаеш че ако теб като родител те няма на този свят на никой няма да му пука , ще го подмятат от институция в институция , ще го разпитват и никой няма да го е еня тая сутрин яло ли е ,спяло ли е ..Никога няма да види нищо от живота на здравото дете - нито игрите ,нито приятелствата ,нито успеха в училище , нито гадже , бал, сватба , собствени деца .... Да знаеш че всичко това няма да се случи на собственото ти дете .... Иии хората да те натискат да го проиемеш ...
43
0
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 5 години
А ние никога не сме получавали детски защото доходите ни са били " големи " ииии какво от това ??? Ти правиш ли разлика между болно дете и здраво ? Между това да ти охка 24 часа на главата , да не говори , да незнаеш какво му е , да не излизате , да има нужда от рехабилитация ,лекарства ,психолог ,логопед ..... Имаш ли идея какъв разход е това ? Само психолога и логопеда са му 50 лева ... По 2 пъти седмично 100 лева ...от там другото ... Психическия стрес те смазва ...
42
0
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
Не е нормално хората да работят на 2-3 места . Разбари го това . Казва ти го човек който работи на 2 от 11 години . Не е нормално най активните ти години да минат в работа ,не е нормално да нямаш време за хоби ,за семейство , за дете ,за куче ако щеш !!!! Нормално е заплатата да съответства на труда ! 8 часа дневно плюс 2 почивни . Това е нормалното !
41
2
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
Да може да се установи с амеоцитеза . А не допускаш ли че гинеколожката може да не я е направила ? Ти какво мислиш ,че на всички бременни правят ли ? А ако е знаела и въпреки това е решила да го роди какво ???? Да убием един живот защото държавата няма пари лиии ? Много от уврежданията или са лекарска грешка или са по се получили по време на самото раждане ...Тогава какво ? Умствена изостаналост ,аутидва , хиперактивността не личат в утробата . Няма изследвания ,родителя разбира след няколко мес
40
8
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
От изказването на майката разбрахме че заболяването е вследствие на някаква допълнителна хромозома.Въпроса ми е: Това може ли да се установи по време на бременността и защо не е била прекъсната бременността при установяване на заболяването.Може би тази майка не е отишла на преглед навреме и сега обществото ще трябва да лиши здравите си деца за да гледа недъгавите.Доколкото аз възприемам БСП като партия на недъгавите, считам че протестът е политическа акция завоалирана зад "справедливи" мотиви
39
8
 
6
 
! Отговори
ужасен преди 5 години
Не става така. Ще ходят на работа, така както ходим останалите. Ще ходят не на 2 места, ако трябва на 3, за да плащат на личен асистент подобаваща заплата и да очакват подобаващи грижи за детето им, а не ние да им плащаме личните асистенти. Ако родителите ми наремето са искали да ме гледа бавачка, нямаше държавата да им я плати. Помня огромните детски от 30 лв., а те тук на 1000 лв недоволни. Добре, че съм в сивия сектор, че много щеше да ме е яд.
38
6
 
5
 
! Отговори
ужасен преди 5 години
до 37. Еми и майка ми е искала навремето да ме си стои вкъщи и да ме гледа, но не са и падали от небето 1000 лв. и си е скъсвала *** за 200-300 лв. (тогавашната средна заплата за малко населено място) на месец. Запомнете, НИКОЙ на НИКОГО не е длъжен. И вместо тия майки да потънат в дън земя от срам, щото са 1 вид на просия, те ми излезнали да искат ОЩЕ и ОЩЕ. Още от парите на данъкоплатците, да ги издържаме тях и отрочетата им.
37
2
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
Приеми че някой родители искат да си гледат децата вкъщи . Някой родителите не искат децата им да седят ...с акото по цял ден докато някоя нервна лелка не се сети да ги подмени . Някой родители не искат децата им да бъдат къпани един път месечно , да не се общува с тях и да ги тъпчат с хапчета за да не пречат и никой да не се ангажира с тях !!!!!
36
2
 
11
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
Не се чуди защо не им обръщат внимание . Просто не са гласоподаватели .... Ако бяха ...охоооо .... Отдавна щяха да се задействат ! Жалки маймуноподобни ...
35
7
 
4
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Манолов много се е изплашил.Ха , ха ...Щели да съдят. Показаха истинскота си лице. Политически протест.ДАНС да се самосъзира, кой подклажда огъня?
34
4
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Ей вдлъбнат, преди 89 година не се слагаха по 40 ваксини до 2 годишна възраст, тъпкани с алуминий, който влиза директно в кръвния поток и преодолява с лекота мозъчната бариера, предизвикващ какви ли не мозъчни увреждания и парези. Вземи чети малко, процентът на децата аутисти е много по голям при млади майки. Вземи и прочети също защо Япония забрани ваксината против морбили - защото японските учени ДОКАЗАХА връзката между нея и аутизма! ***!