1100 българи се нуждаят от трансплантация на орган

Най-много са тези, които имат нужда от нов бъбрек - 950
17 юли 2018 21:34,
13
1100 българи се нуждаят от трансплантация на орган
Снимка: Архив, Reuters

Броят на българите, които се нуждаят от трансплантация на орган, е около 1100 - 1150 души, като най-много са тези, които имат нужда от нов бъбрек - близо 950 човека, каза днес във Варна началникът на Изпълнителната агенция по трансплантация /ИАТ/ д-р Марияна Симеонова, която участва в церемония по награждаване на медици от Спешна помощ, организирана от пациентски организации "Заедно с теб".

Законодателството у нас е много добре уредено, а най-хубавото е, че българите са добри хора и са склонни към донорство, каза Симеонова, пише БТА.

Тя посочи, че основната задача пред агенцията е да се изгради организацията за реакция при възникване на ситуации на болнично ниво. Според Симеонова в няколко болници този проблем вече е разрешен. Като добри примери тя посочи лечебните заведение във Варна, Плевен, Велико Търново, Сливен, Ямбол. Донорството се случва благодарение на болниците в страната, а не на тези в София, допълни Симеонова.

Директорът на ИАТ каза още, че от началото на тази година у нас са възникнали около 15 донорски ситуации, от които 8 са реализирани. Проблемът при неизпълнените е най-често откриване на заболяване у донора, което не позволява трансплантиране на орган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Asp преди 5 години
ДО анонимен добре де мини на диализа тогава и ако те извикат за трансплантация тогава питаи паскалев в александровска болница дали донора е починал от естествена смърт или е бил в кома ама на чужд гръб и 1000 тояги са нищо нали няма трупен донор коити да е дарявал органи и да е починал от естествена или внезапна смърт моя например е застрелян затова черния дроб не ставаше за трансплантация
10
0
 
0
 
! Отговори
Аsp преди 5 години
Ако няма съгласие и няма отказ също тогава се иска разрешението на близките
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трансплантиран съм преди 12 години и съм наясно с работите бъдете живи и здрави всички
8
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
да намалят таксите за мотоциклети, освен
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AspПри внезапен инфаркт и съответна смърт може да вземеш всички други органи освен сърцето стига да действаш ВЕДНАГА и да има съгласие от самия човек ПРЕДВАРИТЕЛНО. Същото се отнася и при много други случаи на вече УМРЯЛ, при който дадени органи не са все още лишени напълно от кръв. Някой друг е неинформираният тук.
6
0
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Колко каскети чакат за присаждане на мозък?
5
1
 
4
 
! Отговори
Asp преди 5 години
ДО 3 .Боже колко си ***.Едва ли знаеш че човек трябва да е кома и лекарите да преценят че няма шанс да бъде спасен и чак тогава идва психолог които да говори с близките във този труден за тях момент когато да загубили свои близък да ги убеждава че със неговата смърт може да спаси 4 човешки живота какво е това внвзапна смърт няма такова нещо донорите биват 2 вида жив и трупен донор
4
1
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Има си проблем и в самото законодателство. В Германия, например, здравната ти каса ти дава карта, която да попълниш и да избереш една от трите опции: 1) да дадеш право след внезапна смърт всички твои органи да бъдат дарени 2) Да попитат определен твой близък (даваш адрес и телефон) и 3) Да откажеш категорично. Работи доста по-добре отколкото у нас. Докато се свържат с близките вече половината органи не стават за даряване, а близките отказват, защото не им е до това и са в траур или са набожни.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"българите са добри хора и са склонни към донорство" - Едни от най-малко дарявашите сме в Европа, не знам вие от къде го извадихте това заключение.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още 500 000 работещи НЕполитици в администрацията и те .
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
240 в Парламента се нуждаят от трансплантация на глава !