Евтаназията заради чумата – законна. Опозицията: Оставка!

Червените оспориха всички взети мерки и ги нарекоха незаконни
Обновена: 17 юли 2018 13:37 | 17 юли 2018 13:37,
112
Евтаназията заради чумата – законна. Опозицията: Оставка!
Снимка: архив, Булфото

Има ли чума по животните и законни ли са действията на правителството по евтаназирането им. По тази тема останаха разделени управляващи и опозиция след извънредното заседание на председателския съвет в парламента, продължило близо два часа.

Още по темата

Според мнозинството има заболяване по животните, което трябва да се спре незабавно, и действията по унищожаването им са напълно законни. Управляващите се ангажираха и че стопаните ще бъдат обезщетени в най-кратки срокове. Червените обаче оспориха всички взети мерки досега и ги нарекоха незаконни, а соцлидерката Корнелия Нинова поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради случая.

"Искаме оставката на министър Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев", настоя Нинова.

Тя допълни, че в момента освен опасност от зараза, има опасност и от ескалиране на напрежението и сблъсъци.

Земеделският министър Румен Порожанов контрира, че няма нищо, което да не е свършено както трябва. Той все пак призна, че най-големият пропуск е бил в комуникацията и информираността.

"Темата с оставката ми не е кой знае каква. В момента, в който премиерът каже, всеки министър може да си тръгне", коментира Порожанов.

Според шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък искането на оставката бил системен ход на опозицията за опит да свали кабинета. Червените не предлагали и алтернативни мерки за справяне с кризата, а само казвали, че досегашните са неправилни.

"Чумата е установена на територията на областите Ямбол и Бургас, като в тези области са локализирани 7 общини", обясни Цветанов.

Той допълни, че в тези райони има общо около 300 000 овце и кози, а във въпросните 7 общини - около 30 000. За момента там са евтаназирани около 4000 животни.

"Действията на БАБХ са навременни и съгласно българското законодателство. Чума в България има", категоричен бе Цветанов и обеща, че обезщетенията ще са в максималните размери и изплатени в най-кратки срокове. Той добави и че ще се работи за по-доброто информиране на хората за случая, като в това ще се включат и кметовете на населените места.

От своя страна земеделският министър Порожанов обяви, че ще бъде наета държавна компания, която да дезинфекцира засегнатите територии, тъй като почистването няма да бъде по силите на малките стопани.

"Съмнения дали има чума или няма, за нас няма. Затова сме взели съответните мерки. Всяка заповед за евтаназия е придружена със съответните протоколи", категоричен бе и шефът на БАБХ Дамян Илиев.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров пък посъветва да не се спекулира с чумата по животните в Странджа, тъй като е опасно за всички.

"Хора, които тръгват да ловят риба в мътна вода, да извадят въдиците и да приберат такъмите! Не трябва да се внушава, че нещо се върши незаконно. Всичко като мерки е точно", отсече Сидеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Кончетата бяха 4 от някаква рядка нашенска порода. Без ветеринарно заключение, преди 24 ч. да минат, вещица нареди да ги убият, и ги убиха. Размина се скандалът - пенсионираха инициаторката. Така щеше да стане и с кравата диверсантка Пенка, минала за няколко дни в сръбско. Но се намери здравомислещият британски евродепутат Джон Фласк, благодарение на който Пенка отърва ножа. Интересно, какви процедури прилага БАБХ към дивите диверсанти - мишоци, лалугери, орли и т.н. Шпицкоманди?
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39С лудата крава им мина лудостта, с птичия грип (едновремешната пипка, която бабите лекуваха с чесън, ракия и олио) нещо заглъхна, че бяха тръгнали да трепят и дивите птици, по едно време концерните измислиха и "кози грип", *** нещо човечеството размаха пръст, та се "снижиха" и го забравиха. Но сега е много трудно да се установи, кой има полза от тази все още не категорично идентифицирана чyма. Някаква "невиждана" до сега била ...
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PR на баба Корни!Боже, какви глупости, каква гавра с мъката на хората, какви измислици, какви заблуди за нормално несведущиоте хора, преписани от бързо издадена дипляна...
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Земеделският министър Румен Порожанов контрира, че няма нищо, което да не е свършено както трябва."НЯМА НЕЩО, КОЕТО ДА Е СВЪРШЕНО, КАКТО ТРЯБВА, А И ИЗОБЩО, ЗАСЕГА МИНИСТРЕ!ЗАЩО НЕ ИЗОЛИРАХТЕ И НЕ КАРАНТИНИРАХТЕ ЗАПОДОЗРЕНИТЕ РАЙОНИ И СТАДА?ЗАЩО НЕ ВАКСИНИРАХТЕ ЗДРАВИТЕ СТАДА? ПАРИТЕ ЛИ ПЕСТЕХТЕ, А ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА СЕГА?ЗАЩО И СЕГА НЕ ВАКСИНИРАТЕ ОСТАНАЛИЯ *** В БЪЛГАРИЯ?!КАКВО ЧАКАТЕ И ЗАЩО ЧАКАТЕ?!Дайте официален отчет, колко от избитите животни са били болни!
82
0
 
3
 
! Отговори
До 82 преди 5 години
Мафиотите, мутрите и чалгата се пръкнаха от БКП/БСП след 1990. То не бяха рекети и убийства при тяхното управление. Разграбиха държавата с червените куфарчета, разбиха и ограбиха предприятията, разграбиха здравната каса и пенсионния фонд, изнесоха парите в офшорки и т.н. Сега са милионери с хотели по морето и из цялата страна, станаха рентиери и работодатели.Комунистите научиха народа да не работи и да краде. При нас е най-дългото комунистическо робство, начело с червените, саботиращи България
81
1
 
0
 
! Отговори
Стари манипулации преди 5 години
Това това с острова купен от Борисов и тайните самолети са тн Контра дезинформационни новости целящи отвличане на вниманието на народа и спец службите от нагли престъпници на власт в София след 9.11.1989 година./крадат десетки милиарди годишно от народа не им пука от МВР,Интерпол и други
80
2
 
2
 
! Отговори
Срочно преди 5 години
Искайте писмени експертизи от тракииския университет/ ветеринарния от Стара Загора.при предишна нагла диверсия целяща избиванена десетки хиляди животни в Странджа техните констатации че няма "шап" се потвърдиха.
79
1
 
4
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
"...ВИДИТЕ ЛИ ТАЙНИ САМОЛЕТИ СВАЛЯТ ТАЙНО, ТАЙНИ БЕЖАНЦИ...." Така е. Всеки ден БКП/БСП докарват с тайни самолети, тайни бежанци и ги крият в специално изкопаните за целта землянки (това си е техен патент). След това ще ги пуснат на светло и ще кажат, че ГЕРБ са ги докарали. Ха-ха-ха!
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ОТЪРВАНЕ ОТ Ч Е Р В Е Н Т А ....
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
66- ТЕЗИ ЛЪЖИ СЕ НАРИЧАТ ОПОРНИ ТОЧКИ- СЕГА ВЪРВИ ОПОРНА ТОЧКА ЧЕ ВИДИТЕ ЛИ ТАЙНИ САМОЛЕТИ СВАЛЯТ ТАЙНО, ТАЙНИ БЕЖАНЦИ. ПРЕДИ ГОДИНИ МАСОВО БЯХМЕ ВЪШЛЯСАЛИ- ОПОРНАТА ТОЧКА БЕШЕ- ОТ ТУРЦИЯ В ТОКОВЕТЕ НА ОБУВКИТЕ ИДВАТ ВЪШКИТЕ ТОВА Е ДЕВЕРСИЯ, НЕ ЧЕ НЯМАШЕ САПУНИ И ПРАХ ЗА ПРАНЕ ЧЕ ДАЖЕ И ВОДА, А ВИДИТЕ ЛИ ИМПЕРИАЛИЗМА ИСКА ДА НИ ВЪШЛЯСА.....
76
5
 
1
 
! Отговори
Министър Ал.Иванов преди 5 години
След 2001г няма ветеринари на граничните пунктове и вноса на болни животни е практика от години , през социализма за периода 1986-1989г няма нито едно ефтаназирано животно и тогава земеделския министър А. Иванов си е свършил работата за разлика от Порожанов.При МС на НРБ имаше Щаб по ветеринарно епизоотичната обстановка в България с шеф агроминистъра - днес няма такъв щаб в МС . Защо страната днес не е сезирала Международната организация по епизоотиите с шеф акад. Никола Белев който да помогне
75
6
 
1
 
! Отговори
Министър Ал.Иванов преди 5 години
Румен Порожанов е един дилетант и безотоговорник който не е за министър а някъде за затвора .Порожанов не е предприел действия които да предодвратят болести по животните - бе необходимо да приведе нормативната уредба на страната в актуалност. На 4 август 1988г тогавашния министър на земеделието и горите Алекси Иванов издава наредба 4 за това че на всеки ГКПП трябва да има хора от ДВСК които при най малките съмнения за вносно болно животно да не го допускат в странта която наредба е отмена 2001г
74
0
 
6
 
! Отговори
Читател преди 5 години
В Доклада за чумата е казано много ясно, че се предава директно от животно на животно иначе не издържа дълго ако няма влага. Болните умират бързо до 15 дни. Да ама прости хора доклади не четат те слушат какво им говорят звездите.
73
5
 
7
 
! Отговори
Трябва евтаназия преди 5 години
Ако животните се ваксинират с жива ваксина за африканска чу.***, то те директно се разболяват - карантината е 3 години. Инкубационният период на вида, който са открили е по-дълъг и отначало не се виждат никакви признаци на заболяването. Това е коварното.При всички положения животните ще се ще се натръшкат сами много по-рано .Тази болест за първи път се появява в Европа и не я сравнявайте с нито една от познатите ви болести.Не разбирате ли, че животните са обречени. Незабавна евтаназия!
72
1
 
9
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Поредната 100 % лъжа, преписана от комунистическия сайт! Ха-ха-ха!!! Ама много се повтаряте...
71
0
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Поредната 100 % лъжа, преписана от комунистическия сайт! Ха-ха-ха!!!
70
0
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Поредната 100 % лъжа, преписана от комунистическия сайт! Ха-ха-ха!!!
69
0
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Поредната 100 % лъжа, преписана от комунистическия сайт! Ха-ха-ха!!!
68
2
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
"Целта на избиването на животните е елементарна- да бъдат усвоени по герберски, 80% кражба тези 500 евро, с които ЕС компенсира България за всяко унищоженно животно ." Поредната 100 % лъжа, преписана от комунистическия сайт! Ха-ха-ха!!!
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПравдаБегом в Сибир!