Концентрирани и толерантни: Да направим безопасно лятото на пътя

Пътна полиция с практически съвети към шофьорите
17 юли 2018 18:30, Красимир Ангелов
22
Концентрирани и толерантни: Да направим безопасно лятото на пътя
Снимка: Булфото

Шофьорите да бъдат толерантни на пътя, да бъдат търпеливи, концентрирани и да не предприемат рискови изпреварвания. Това са част от практическите препоръки към водачите, които оправя "Пътна полиция" в началото на най-активния отпускарски сезон.

Органите на реда призовават водачите и возещите се да не се колебаят да подават сигнали за катастрофи, бедствия, аварии и други критични ситуации на телефон 112 и да търсят компетентна специализирана помощ (полиция, спешна помощ, противопожарна служба и други).

От "Пътна полиция" съветват водачите да се осведомяват предварително за маршрута и извършваните ремонти или въведената временна организация на движението по него, както и да се движат със скорост, съобразена с пътните знаци, маркировката и пътните условия, дори и ако познават пътя.

Хубаво е водачите на автомобили да са добре отпочинали и наспани преди пътуване, да се отнасят с отговорност към шофирането, особено когато превозват пътници в автомобила и да помнят, че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата.

Пътна полиция напомня още, че е важно да се използват обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета), както и да не се отвлича вниманието на водача, да се правят почивки при усещане за дискомфорт или умора.

Органите на реда припомнят и още няколко факта, познати, но често пренебрегвани от шофьорите:

Ако спазваш ограниченията, времето за пристигане до крайната цел се удължава, но… с малко.

Ако се движиш с по-ниска скорост, си гарантираш намален риск от катастрофа.
   
За някои участъци от твоя маршрут максималната разрешена скорост може да се окаже неподходяща за момента. Често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени.

През лятото, при дъждове, има опасности от аквапланинг.

Ако мислиш позитивно, взимаш правилни решения.

В заключение от "Пътна полиция" припомнят и най-честите грешки на шофьорите, които водят до инциденти на пътя. Ето кои са те:

Неправилно избрана скорост (в населени и извън населени места)

Несъобразена скорост при загуба на пътя заради липса на маркировка или лоши метеорологични условия

Неадекватно поведение в/извън населено място заради задръствания („тапи“)

Неспазване на дистанция

Неправилно превключване на светлини в тъмното

Шофиране в състояние на умора

Шофиране без концентрираност (разсейване с пътниците; разговори по телефона; писане на съобщения по телефона; лични/служебни проблеми и др.)

Шофиране без правоспособност

Шофиране в нетрезво състояние

Шофиране след употреба на наркотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
за протеста утре! преди 5 години
Слави: Всички на протеста утре, сваляме Бойко, "Куку-Бенд" ще пее патриотични песни караме и сцената пред Парламента...Току що и Слави Трифонов обяви в социалната мрежа Фейсбук, че се включва в утрешния протест за сваляне на Бойко Борисов. Припомняме, той е от 12 ч. в сряда, пред Парламента. Първоначално бе организиран от животновъдите, но после се присъединиха и противниците на Истанбулската конвенция, протестиращите около Колев-Босия, разследващите къщата на любовницата на Бойко в Испания,
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде бе ? Тука ли бе ? Хахайхайайайайайхахахахахахахайаххахаха !!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
ПиТам преди 5 години
dnes.bg нещо да имате да споделяте за протестите утре, вярно ли се гаси масов протест, ще се иска ли оставка? Що мълчите, "свободна" медио!
18
2
 
1
 
! Отговори
ц ц ц ц преди 5 години
направи ви тиквата магистрала изпотрепахте се *** и комплексари те ви ***.... ще ви свалям от скъпите коли и шамари... скъпата кола не ви пази... СЕЛЯНИ.. само калдаръм и черни пътища за вас
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно по-бавното шофиране удължава времето за шофиране, съответно умората е по-голяма и вероятността да направиш катастрофа. По магистралата 420 км ги минаваш за 3 часа с 140 км/час, но ако се движиш с 70 км/час, ще пътуваш двойно повече време - 6 часа и няма да е учудващо ако направиш катастрофа. Магистралите са така направени, че да може да се пътува безопасно по тях със значително по-висока скорост от разрешената скорост, така че 140 км/час не е особено висока скорост за там.
16
1
 
2
 
! Отговори
ц ц ц ц преди 5 години
една скапана магистрала с дунавски вълни в дясното платно не може да оправите... пускай цивилни коли с камери и в реално време докладвай за нарушения... след 5км. чак патрулка, спира го акт на място с снети номера и книжки.... след месец ще се разчуе и ще карате като ученички
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странни са ми такива като номер 10 Край. Шофира в лявата лента с 60-80 км/час и иска ТОЙ да шофира там, а другите да се съобразяват с него и да не го подсещат НЕГО, че с 70-80 км/час лявата лента трябва бързо да я освободи, след като евентуално е изпреварил някой още по-бавен и от него. Аз обикновено шофирам по магистралата с 120-140 км/час и на практика никакви конфликти няма около мен. По-бързите ме надминават, аз надминавам по-бавните,докато не попадна на някой като Край с 60-80 км/ч в лявата
14
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Добре.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТ вместо да дават не особено умни съвети, да вземат да започнат да си вършат работата, както е по закон. Как се шофира по пътищата на България зависи на 99% от КАТ, а не от шофьорите, както КАТ успешно внуши на онези 80%. Българските шофьори като цяло са толерантни, внимателни и с добра култура на пътя. Изключенията само потвърждават това правило. Да считат шофьорите за "дебели балкански кратуни" и там подобни, могат само онези 80%, а че са от онези 80% си личи и по начина на изказване.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карам в събота към Пловдив, после се върнах обратно. Никакво мигане нямаше, за каквото редовно пишат хората мразещи всичко и всекиго. Карах с 135-140 и ме настигнаха само две коли движещи се малко по-бързо от мен в едната посока и нито една в другата посока. И на мен ми се е случвало да ме настига някой с 200, но това е рядкост, примерно Бургас-София ще те настигне един такъв.
11
0
 
2
 
! Отговори
Бъдете толерантни преди 5 години
Към нетолерантните - баси призива. Като дойде да те изблъсква в канадската, сам скочи в нея да го улесниш. М.ми.ата ви долна по-ниска КАТ. Сумати хора ги убиха синчета и дъщерички на крадци и убийци. Да бъда толерантен към този който иска да ми убие семейството ли? Като ще умираме поне и един от тях да вкарам в трапа!
10
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 5 години
Петък следобед тръгвам към Стара Загора. До Пловдив магистралата е плътно запълнена в двете платна. И сега. Стига те БМВ/Мерцедес/ауди/ и се почва мигане светкане - демек "дръпнете се сички да мина АЗ". И повечето верно се дърпат. Що бе хора - вие не сте овци. Ама некой бил искал да кара с 300 ама била му бърза колата. Ми като бъза да е тръгнал по-рано. НЕ ОТСТЪПВАЙТЕ ХОРА когато магистралата е напълно заета - вие сте ХОРА.
9
2
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Трябва култура на движение.Всеки е тръгнал за някъде и иска да стигне.Ако и с половин час по късно,важното е да стигнеш жив и здрав...Шофирай така че да пазиш теб и водачите срещу теб...Това трябва да си го набием в дебелите балкански кратуни...без изключение...Безавариен път и хубава почивка на всички...
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянецо, а невинните хора, загубили живота си на АМ Тракия, и те ли са карали бързо? Ай стига глупости.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроидиотите не спират да доказват че са такива.Референдум за смяна на името на апостола, никой няма право да носи това свято име Левски, най малко говедата от подуене.
6
2
 
5
 
! Отговори
Bulgartashak преди 5 години
Българина си обича да е бабаит тарикат.А когато някой обича да прави нещо ,той го прави докато е жив.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съветвайте, а сваляйте от мотора/автомобила и бийте, и ритайте джигитите! Не е демократично и цивилозовано, но ефективно за скотове.
4
1
 
8
 
! Отговори
Човек преди 5 години
В България: ограниченията не са валидни, знаците изпреварването забранено никой не ги вижда, маркировката (където я има) не се възприема дори пожелателно, изпреварването през поне две коли и без видимост е начин на живот. Но как да е различно, щом осъдени, недоосъдени и подсъдими са днешната власт?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само с приказки НЕстава!А държава е абдикирала и си ползва функциите само за грабене и геноцид....Гербава работа!А народа.....жалка и гнусна работа!Поколенията,които трябва да имат виждане.....мани-мани те пък са такъв *** че ако нахраним прасетата с тях...по-добре!На един кантар с тъмните са.....
2
3
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Ако караш бързо, после те носят бавно