Скок с поне 10% на бюджетните заплати иска КНСБ

И още смяна на плоския данък, необлагаем минимум
17
Скок с поне 10% на бюджетните заплати иска КНСБ
Снимка: Dnes.bg

КНСБ иска скок на заплатите, така че след четири години - през 2022, България да е достигнала 60-процентния праг от средноевропейските доходи без паритетна покупателна способност.

Така че настоява за над 1 милиард лева допълнително за заплати в бюджетната сфера през следващата година.

Още по темата
"Финансовият министър твърди, че над една трета от тези средства са осигурени за средното образование. Останалите средства са за области, направления, каквито са здравеопазването, агенциите по заетостта и за социалното подпомагане, НАП, НОИ, които имат важни за държавата функции, за хората, които работят там и са наши синдикални членове“, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него, това означава увеличаване на заплатите с 10-12, а някъде и с 20 процента.

"Ако следваме това и властта чуе и продължи стъпката от тази година, 60-те процента, за които говорим са постижими.
Кога можем да влезем в еврозоната? Неписаният закон е, когато стигнем тези нива, заяви Димитров.

"Дори да ни допуснат в чакалнята на еврозоната догодина, както се твърди в момента, ще ни държат там, докато стигнем и минем 60-те процента както в БВП, така и на доходите. По отношение на БВП в момента сме на 51 процента, а по доходи - 46 процента".

По думите на Пламен Димитров, КНСБ е един от малкото последователни противници от момента на лансирането, въвеждането и приложението на плоския данък в България.

Според него необлагаемият минимум в размер на минималната работа заплата означава, че няма да се плащат данъци, а ще се плаща само лична осигуровка.

"Този, който получава 1000 лева работна заплата, няма да плаща 100 лева данък, а ще плаща 50 лева, тези 500 лева ще му бъдат приспаднати. Това се отнася за всички работещи. Колко ще струва това на бюджета - между 800 милиона и 1 милиард лева. Толкова държавата ще остави в джоба на българите. А това означава пряко увеличение на доходите на хората. Този милиард няма да остане в банковите сметки, а ще влезе обратно в потреблението", обясни Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Malian преди 5 години
В държавния сектор единствената удръжка на служителите е ДОД за разлика от нас ,които работим в частния сектор и всеки месец плащаме 3,2% здравна осигуровка и 10,58% ДОО пенсии, след приспадане на тези удръжки 10% ДОД. ПИТАМ КНСБ ЗАЩИТАВА ВСИЧКИ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ ИЛИ Е СИНДИКАТ САМО НА ДЪРЖАВНИТЕ. Понеже по всичко личи ,че КНСБ защитава само държавната администрация нека се преименува в КОНФИДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В АДМИНИСТРАЦИЯТА.
14
1
 
1
 
! Отговори
??? преди 5 години
Около 437 хил. човека са на заплата в бюджетния сектор. От тях около 105 хил. са в администрацията. Останалите служители на бюджетна издръжка са лекари, учители, военни, полицаи, назначените в областните и общинските администрации. Тук някакви силно протестират, че плащаме заплати на лекари, учители, ..... В частния сектор работят над 1,7 милиона, а в обществения сектор има и такива, които не са на бюджетна издръжка, например работещите в ТЕЦ Марица изток 2 и много други такива.
13
0
 
1
 
! Отговори
И тия са за бой! преди 5 години
А минималните заплати?! А намалени на депутатските заплати! Мая Манолова да даде на съд правото на депутатите сами да си определят заплатите както и НСИ за манипулиране на Средната РЗ!
12
2
 
1
 
! Отговори
Фен преди 5 години
Като чуя, че искат увеличение на бюджетните заплати със 10% и ме хваща страх - значи пак работещите в частния ще го ядат големия. Очаквайте вдигане на данъците. А БВП ще падне. И то той ще падне защото полетите от Терминал 2 и 1 ще станат повече еднопосочни. Вече май официално сме под 7мил. а администрацията/полицията/военните и д-р. *** растат. Ли шеги плаща тия заплати бе?
11
1
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Защо на бюджетните ???!!! Защото на държавна работа са активистите на ГЕРБ !!! А сега скачайте ! Кой не скача е червен !
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понякога се чудя ако бяхме закъснял и с въстанието с 50 години нямаше ли да е нещо друго. За какво ги ручахме жабетата толкова години и сега всички са извън държавата? Какви са тия из.чадия то хора няма те ми говорят за 10% .
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като толкова сме се загрижили трудещите се да плащат по-малко данъци нека тогава Данък общ доход направо да отпадне. Да видим тогава как кабинетните плъхове ще си плащат сами данъци, осигуровки и т.н. Цинично е да качваме разходите за издръжка на държавният апарат за сметка на производителната част на икономиката. Да икономисат пари от фалшивите обществени поръчки и да освободят от работа всички спящи души в администрацията.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Веселин от друг анонименНякак усещам, че логиката на нещата ти се изплъзва. Работещите в държавния сектор са изцяло и единствено на издръжката на работещите в частния сектор. Откъде мислш идват парите за заплатите на чиновниците, милицията, армията и т.н.Простата сметка е...колкото по-малко и по-ефективни държавни служители, толкова по-ефективна държава. Антипример е Гърция - 33% от работещите са изключително високоплатени държавни служители...сещаш ли се?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да се чудите как да намалите щата вие увеличавате заплатите....... браво! А мислите кой ще плаща данъците от които ще идват тия заплати? Щото поколението неграмотни избиратели на ГРОБ вече е на пазара на труда и бизнеса реве за внос на работна ръка ама нещо не им се получава за момента
6
7
 
8
 
! Отговори
Веселин до анонимен преди 5 години
именно хората на държавна работа си плащат най-стриктно данъците, осигуровките и задълженията, за разлика от тези в частния сектор, които не ги осигуряват на реалните доходи, не им се внасят всички дължими осигуровки, не им се заплаща извънредния труд, работят повече, от колкото им плащат, а работодателите им си инвестират в личното си благоденствие - любовници, почивки, жилища, коли, но не и в обучение на работниците, както и в по-високи заплати за работниците.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престъпни политици, алчни "работодатели", смешни синдикати...Бягайте, бягайте от тази територия!Чyмaта отдавна е тук!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех , Апостоле ! Ако знаеше, че Собственика на ГЕРБ управлява милата ни родина !
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пеевски е феномен, сам се издигна, сам протестира срещу себе си и сам дойде на власт с най-любимата си власт бате Бойко. Сега медиите му се скъсват да хвалят тоя, който ужким го свали от власт, с медиите на П р о к о пиеф естествено. Цялата олигархия гризе месата ни. Кви синдикати кви пет лева.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора направете си синдикати, тези са на властта синдикатите. Щом изгониха и Манолова да не пита неудобни въпроси, значи си признаха, че искат да ядат и те като властта огризките на олигархията
1
6
 
3
 
! Отговори
също анонимен преди 5 години
До АнонименДебил, ходи да се ограмотиш , а не да пишеш глупости.Заради такива *** като тебе сме най бедната и корумпирана страна в Европа!