Знаем ли как да реагираме при бедствия и аварии?

Разговор със Стефан Стефанов от ГДПБЗН пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 18 юли 2018 22:03 | 18 юли 2018 21:53, Анисия Иванова
4
Знаем ли как да реагираме при бедствия и аварии?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Обилните и неочаквани валежи в последните седмици ни дадоха повод да говорим доколко населението е готово и дали знае как да действа при бедствия и аварии.

Само за четири години в България станахме свидетели на две мащабни наводнения в Мизия, а дъждовете едва ли са единствената причина за това. Проблемите не са само в Мизия, а пострадалите при бедствия все още помнят ужаса от изживяното.

Готови ли сме да реагираме при бедствия и по-важното - знаем ли как? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR от Стефан Стефанов от Главната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението.

"Една голяма част от хората знаят какво да правят и са подготвени, но далеч не съм убеден, че това важи за всички. Има хора, които просто отказват да се научат, защото си мислят, че това не може да се случи на тях.", сподели в предаването Стефанов.

Въпросът обаче е кой ще научи тези хора и кога? Часовете в училищата по безопасност при бедствия и аварии рязко намаляха и стои въпросът колко са ефикасни и дали са достатъчно?

"През последните години активно работим с Министерството на образованието за актуализиране на съдържанието. В "Час на класа" се провежда подобно обучение, като от 1 до 12 клас учениците трябва да имат по 62 часа", коментира още Стефанов.

С развитието на новите технологии би могло да стане възможно и информирането на населението през мобилните им устройства. Системата все още е в тестов период, но идеята е жителите в съответния район да бъдат информирани чрез текстово съобщение за потенциалната опасност. Освен това към него ще бъдат прикрепени и линкове, които да съдържат информация за реагиране при съответната ситуация.

Днес правителството прие Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018-2030 г. Документът очертава визията за намаляване на риска при бедствия и аварии на територията на страната. Целта на стратегията е осигуряване на устойчива и по-безопасна среда на живот за населението на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също се замислям, да замина. Ако и с моето дете направят така ,както с мен и то същите хора . Не може за подаръци да продаваш хората . Па се ненаядохте с тия ягънца
3
3
 
4
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Знаем. Отиваме на Терминал 2.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Правителството и лично на министър-председателя Бойко Борисов! Имало ли е досега друго правителство в България, което толкова много да мисли за безопасността и устойчивото развитие на страната и да е създало Национална стратегия?!Браво!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз знам - БегааааааАААААААААЙЙЙйййй!