Битка за справедливост - ще има ли закон за личната помощ?

Промяната за хората с увреждания - отново в изходна позиция
19 юли 2018 22:00,
10

Майките на деца с увреждания бойкотираха държавата и след редица опити и една министерска оставка с давност една нощ преговорите удариха на камък, а проблемите стоят. Изглеждаше, че родителите бяха сближили позициите си с държавата и промяната ще се случи, но това изглежда все още далечна мечта.

Какво е мнението на обществото за хората с увреждания и доколко градската среда, в която живеем, създава нормални условия - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират две от майките на деца с увреждания Вера Иванова и Димитрина Русинова.

Депутатите излизат във ваканция, но палатковият лагер стои. Защо стана така, че всичко, което привидно изглеждаше договорено, изведнъж отпадна?

"По време на обсъжданията изведнъж се появиха синдикати, които остро възразиха срещу реформата и се обявиха против живота на нашите деца. Единия от тях дори избухна и ни призова да си приберем "нещастните деца вкъщи" и да не ги разхождаме по улиците.", сподели в предаването Вера Иванова.

Битката за справедливост, обаче, продължава, а исканията на майките на деца с увреждания са за Закон за личната помощ.

"След толкова много срещи, разяснения и протести мислихме, че все нещо е влязло в главата на някого. Не искаме просто едни пари да ни се отпуснат, искаме наистина да има реформа. Воля за тази реформа няма. Това е единственото ни обяснение", заяви в студиото на "Директно" Димитрина Русинова.

Къде се крие проблема и защо нещата сякаш отново са в изходна позиция?

Според майките на деца с увреждания фиктивните неправителствени организации са в дъното на проблема и предложените от родителите на деца с увреждания текстове са били изтрити в тяхна полза.

"Тези организации искат реформа само на приказки, но нещата им харесват точно по този начин. Искаме всеки човек с увреждане да се оценавя самостоятелно, индивидуално. Ако това стане факт, какв ще правят те?", попита риторично в студиото на Bulgaria ON AIR Вера Иванова.

Кой носи отговорност за премахването на тези текстове и какво казва министъра по въпроса?

"Министърът не знае... Всичко се прехвърля от единия на другия експерт и отговорността потъва.", коментира Димитрина Русинова.

Майките, обаче, са категорични: Ние няма да сме съучастници в убийството на нашите деца и оставаме до промяната. Ще се случи ли скоро?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ми изтрихте поста?Попитах- защо статиите за хората в неравностойно положение ги публикувате по малките часове, когато е ниска посещаемостта на сайта? Ако ги публикувате през деня, след минути ги изтиквате със статии за Путин, Тръмп, Ердоган, любовни хороскопи.Днес на фокус държите пак Путин, а в Бг ври и кипи.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да обясни какво ще става с интеграционните добавки и процентите нетрудоспособност на хората с увреждания след приемането на поправките в наредбата за медицинската експертиза на 18 юли.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има някаква служба "Социален патронаж", но тя сигурно се занимава с възрастни, на които някой трябва да носи храна всеки ден. По-долу става въпрос за инцидентни случаи, при които здрав възрастен човек само понякога има нужда от еднократна помощ и си плаща за това. Не е лошо да има такава услуга.
5
0
 
3
 
! Отговори
До До 1 и 2 преди 5 години
До до 1 и 2През ум не ми е минавало да противопоставям едната група на другата.Но години наред възрастна жена, живееща в съседство, разчиташе само на съседите, за да не гладува в дните, когато има поледици. Разчиташе и някоя от съседките да стои при нея, когато дойде да й измие прозорците непознато лице, намерено по обяви. Тази жена не беше бедна, не беше изкуфяла, беше имала престижна професия.Но синът й беше заминал със семейството си зад океана и се връщаха на 3 год. веднъж за по 1 седмица
4
0
 
9
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 5 години
Какво да ти кажа , не че си ме питал Така е - пенсионерите са едни от най-прецаканите , кога ще се погрижи някой за тях - едва ли ще стане скоро - с тези управляващи / ненаситни за крадене/ - > няма как да стане . Ноооо хората с увреждания/ било деца - било възрастни/ са друга тема . Не е хубаво да се противопоставят едни на други . Който е гледал болен на легло - знае за какво става дума .
3
0
 
8
 
! Отговори
Много от старците, преди 5 години
останали сами, се самообслужват, но им е трудно сами да си измият прозорците, опасно е да се качват на стълба.Затова е разумно към общините да има такива служби, на които да могат да се обадят и да кажат, че днес не могат да излязат от дома си заради поледиците и ревматичните си нозе. Или че е нужна помощница да дойде и да изчисти. Възрастният човек ще си плати за услугата, но ще е сигурен, че хората са проверени. Рисковано е да се търсят по обяви.Който е работил 40 г. заслужава тази услуга.
2
0
 
9
 
! Отговори
Хората с пъленТрудов преди 5 години
стаж са били полезни, плащали са данъци и продължават да плащат. Държавата ги осъди да си броят стотинките, като им дава мизерни пенсии. Но повечето от тези хора не тежат на никого, макар и децата на много от тях да са в чужбина или да живеят в други населени места.Само че в поледицата тези хора не могат да идат да си купят хляб или лекарства, също и когато се разболеят. Редно е към общините да има служба, на която могат да се обадят и да разчитат, че някой ще дойде да помогне срещу заплащане!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За децата разбрахме. Майките се борят, за да получават нещо като заплата за това, че цял живот ще отглеждат такова дете. Хуманно е държавата да им гарантира такъв статус и със сигурност на данъкоплатците това ще им е по-изгодно, защото, ако всички такива деца бъдат настанени в медицински или социални заведения, за да бъдат отглеждани там, хем хазната ще дава повече пари, хем няма да ги гледат добре.Но аз питам, кога най0после ще има адекватни грижи и за онези, които са с по 40 г. трудов стаж?