Скандално! Намаляват присъди на убийци: "Прочиствали парка от гейове"

Михаил Стоянов бе жестоко пребит и удушен в Борисовата градина
19 юли 2018 08:50, Петя Славова
85
Скандално! Намаляват присъди на убийци: "Прочиствали парка от гейове"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Върховният касационен съд е решил да намали присъдите на осъдените за убийството на Михаил Стоянов.

През 2008 година той беше жестоко пребит и удушен в Борисовата градина, припомня Bulgaria ON AIR.

Мотивът за престъплението е хомосексуалността му. В съда обвиняемите признаха изрично в показанията си, че са участвали в група, която е "прочиствала парка от гейове".

Още по темата

За убийството бяха обвинени Александър Георгиев чиято присъда ще бъде намалена от 15 на 10 години затвор, и на Радослав Кирчев, който по време на престъплението нямал навършени 18 години – от 6,5 на 4,5 години.

От присъдите на убийците ще бъдат приспаднати 2 години, прекарани под домашен арест.

Бил ли е гей Михаил?

"От показанията на приятели и състуденти на пострадалия не беше установено той да е имал хомосексуална полова ориентация", писа в мотивите си първоинстанционният съд. Той отхвърля версията на защитата, че младият мъж е бил удушен при секс с партньор от същия пол. Защитниците визираха приятеля на Михаил - Явор Борисов, с когото били през лятото на море и нощували в една стая. В началото на разследването криминалисти посочиха Явор за убиец, но няколко месеца по-късно делото срещу него беше прекратено.

"Не ми се иска да им пожелая да преживеят това, което преживях. Детето израсна заедно с мен. Завършващ лекар. Михаил щеше да помага на хората. Той щеше не да убива, а да лекува", изплака преди време майка му Христина Стоянова.

След смъртта на Михаил тя получила диабет, прекарала и лек инсулт. В нейните очи присъдите са несправедливи.

"А чакането беше 10 г. Обижда ме, че животът на моя син е приравнен с живота на едно животно", ядосва се Христина.

Жената си спомня думите на лекар в съда. Той казал, че органите на Михаил били толкова здрави, че 26-годишният мъж е могъл да живее до 85 г.

Междувременно екипът на София Прайд за пореден път призовава за промяна на Наказателния кодекс, с която да се въведат квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски подбуди.

Убийството е първият документиран и получил широка публичност случай на убийство по хомофобски подбуди у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
15
 
8
 
! Отговори
Национална Съпротива преди 5 години
Ако имаше държава, такива содомити не биха се разкарвали из парковете. Народа е вече достатъчно критично настроен, спрямо хомосексуалната шизофрения. И такива случаи, може и да зачестят, понеже наглостта на ЛГБТ *** е безгранична. И ако нямаше полицейската охрана на гей парадите, те нямаше да се състоят! И понеже знам, че ще ме критикувате във вашите коментари, не ми пука! Да те критикуват содомити, на кой му пука? Ние няма да ви критикуваме, просто ще ви чистим!!!!!!
64
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гейовете бяха преследвани от властите и изселвани от големите градове.После ги смятаха за душевно болни и ги пращаха за лечение.Дойде 10ти и ние станахме демократи.Никой не му пукаше за сексуалната ориентация на другите.Но дойде Сорос,станахме евро толерантни и престъпни НПО започнаха пропаганда.Искаха внимание,права,да осиновяват деца,да сключват бракове да проповядват извращенията си и да правят демонстрации по улиците.Тази наглост ще доведе до зараждане на омраза от страна на нормалните хора.
63
2
 
13
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Само не можах да разбера, какво значение има дали е бил гей, че чак това е разследвано от съда?! Какво, ако е бил гей ще им намалят присъдите ли, не мога да разбера??
62
2
 
11
 
! Отговори
Чел съм протоколите преди 5 години
Да уточня: Няма признание на никой от двамата че е учествал в група за прочистване на парка. Има свидетел, който заявява, че двамата са ударили някого, но няма доказателство, че това е Михаил. Няма показания, че двамата са удушили някого. Има свидетел, който твърди, че бития те е душен. ДНК експертизата на кръвта под ноктите и на космите намерени по Михаил и в дрехите му са на мъже извън кръга на двамата осъдени.Как така не се е борил за живота си?! Борил се е и има следи!
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До asdАми не са това убийците. Търсете ги по следитне на кръвта под ноктите на Михаил и по чуждите косми по него.Може ли здрав прав мож да се остави без никаква борба да бъде удушен?! А ДНК от двамата няма.
60
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омразата към гейовете идва от многото нпо-та, с тяхното насаждане на джендърството, дори още ще се засилят такива случаи
59
5
 
7
 
! Отговори
Има общо преди 5 години
До (-_-)Престъпления от омраза би трябвало да се квалифицират отделно, защото освен самото престъпление е на лице и друг (понякога по-опасен) феномен - насаждане на омраза спрямо част от обществото. Аз виждам логика.
58
7
 
14
 
! Отговори
asd преди 5 години
Е, добре де, защо намаляват присъдите на доказани убийци? Как протича мисловният процес на тези съдии?
57
16
 
6
 
! Отговори
Васил до Батман преди 5 години
Какъв респект ще има към теб един нормален мъж....то ви се вижда по нежните, гейски погледчета какви сте...повярвай от километри ти личи, че имаш проблем с мозъка и това че ходиш на фитнес, може да заблудиш само някакви дечица! Това е много жалко и гнусно за мен..когато нямаш воля, харакер и си лабилен - ставаш от меките...П.С. изказването ми няма нищо общо с въпросния случай!
56
2
 
15
 
! Отговори
Амомимем преди 5 години
Какво още трябва да се случи, за да стане ясно на всички, че България даже и к-очинка не е. А нещо много по-лошо, неуправляемо и абсолютно непоправимо.Който може - да се маха от тука. Това е спасението.
55
0
 
14
 
! Отговори
ТД-МВР преди 5 години
Затворите ни се превърнаха в Търговски дружества на МВР!-освобождават се предсрочно затворници и се преназначават в контингент на мвр!-- прави се оперативна разработка срещу предсрочно обещание.- мнозина арестанти излежават чужди присъди срещу възнаграждение или работа.......
54
0
 
11
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
ERM-II, Шенген ли? Няма правов ред в държавата, обезценява се живота на хората, толерира се престъпността. Какво доверие да изпитваме към институциите? Явно обществото ще върви с бързи крачки към радикализиране, за съжаление.
53
1
 
15
 
! Отговори
люлин преди 5 години
Не знам, защо въобще има значение факта, момчето бил ли е гей, или не!Аз гледам в човека, какъв характер е, и какво представлява!В работата ми, която скоро напуснах, имаше много неприятни хора, хетеросексуални!Може един нормален да е голям ***, и обратното!Преценявайте хората по характера!
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно законодателството ни е много меко, няма политическа и странно, но факт и обществена воля, то да стане по твърдо спрямо престъпниците, но да ми пробутвате тук отново и отново гей пропаганда е много гнусно. Да защитим гейовете като най-ценни индивиди в общество, а другите не са толкова важни, тях можете да си ги убивате - що за простотия е това? Като ще пишете за такъв случай, настоявайте за общо увеличение на наказанията, аман вече от специално отношение спрямо маргинални групи!
51
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно, но има още много друга из-мет за чистене.Не са само гейовете.
50
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не публикувате имената на състава на съда, който е намалил присъдите?Народът има право да познава "героите" си.
49
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умишле ото убийство за удоволствие се поощрява от ВКС. Днес ще ловят гейове, утре бездомници........ след някоя и друга годинка ще ловят децата на политици и съдии..... и тогава ли ще сте толкова снисходителни?
48
3
 
18
 
! Отговори
Напалм Детов преди 5 години
Тотално изперкване... мъже били спали в една барака и ведднага заключението е хомота.... ?!?! статията съшо вменява определена анормална ориентираност на убития... а това е преди всичко умишлено убийство по хулигански подбуди и за удоволствие. Цялата шайка начело със съдиите е за ниско под тополите.
47
5
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Не схващам какво общо има сексуалната ориентация с посегателство върху живота? Според закона няма разлика - убийството си е убийство.
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът е лошо животно много лошо, а неправдата тежи доста... Познавам един човек, който биеше и тормозеше жена си, тя се самоуби. Той се разболя и е в постоянни мъки. Не знам дали е случайност, надявам се че не е. А тези убийци... ще ме изтрият, ако напиша какво им пожелавам. На намаляващите присъдата им също.