Ванга и политиците – отритната от БКП, любимка на Людмила

Врачката и мистиката са ръка за ръка, а зад тях - политиците
Обновена: 21 юли 2018 08:59 | 20 юли 2018 21:42,
67
Ванга и политиците – отритната от БКП, любимка на Людмила
Снимка: архив Reuters

Твърди се, че е предрекла не само безчет лични съдби, но и ключови за цял свят събития. Ванга е една от най-необикновените фигури на 20 век, пише германският експерт Кристофър Неринг и разказва за отношенията ѝ с елитите в НРБ.

В ничията земя на световната история, в триъгълника между България, Гърция и Македония, прекарва живота си една от най-необикновените фигури на 20 век. Ванга приема в малката си двуетажна къща в Петрич хора от цял свят - и им пророкува бъдещето. При нея идват президенти, хора на изкуството, обикновени селяни. В началото само от България, по-късно от целия Източен блок, накрая от цял свят. Питат я за бъдещето си, за професионалната кариера, за болести, за Бог, за смъртта, за бъднините на човечеството.

Още по темата

Преди президентските избори през 1997 при Ванга идва и човек на име Петър Стоянов, който си е подсигурил ефектен телевизионен съпровод. "Ти ке си следващият президент на България, но си обграден с много лукави хора. Как ке се справиш с това? Не, няма да можеш", му казва тогава Ванга. И наистина: Петър Стоянов печели президентските избори, а Ванга се оказва права в съмнението си. Защото този президент не оставя някакъв сериозен отпечатък.

Пътят на Ванга

"Петричката врачка" има видения още в младостта си. На 13-годишна възраст попада в буря, ранява се тежко и в крайна сметка ослепява. Тогава започва "да вижда" по друг начин: до нея достигат свръхестествени и паранормални видения, има предчувствия, сънища и пророчества, облечени в метафори, като виденията ѝ са под силното влияние на православните образи и мистика.

През войната се омъжва за Димитър Гущеров. Младото семейство се премества в Петрич, където Ванга остава до края на живота си. Виденията ѝ се множат и постепенно добиват публичност. Вестниците и хорските приказки я правят все по-популярна - и в синхрон раздуват предсказанията ѝ. Поради което и до днес не се знае кое е вярно и кое - не, пише Неринг за Deutsche Welle.

Такава е и историята с царя. Роднини на Ванга разказват, че когато Борис Трети я посетил през 1941 година, тя му предсказала ранна смърт. И наистина: цар Борис умира съвършено неочаквано през 1943 година, непосредствено след среща с Хитлер.

После идват новите времена. Комунизмът тръгва да разчиства безпросветната християнска мистика: партията на мястото на поповете, социализъм вместо пророчества. Под ръководството на Комунистическата партия вече нямат никакво място не само Раят и Адът, но и всякакви абстрактни видения, пророчества и свръхестествени възможности. Така партията и ДС забраняват дейността на Ванга. Къщата ѝ е под наблюдение, посетителите се броят. До Петрич се пътува с открит лист, а хората, които искат да идат при Ванга, не получават такова разрешение. Държавна сигурност се опитва чрез съпруга ѝ да я убеди да зареже ясновидството. Но Ванга остава вярна на себе си: разговаря с всекиго, който идва в дома ѝ, отговаря на всеки един въпрос.

През 1960-те години натискът на режима върху този необичаен "враг" постепенно отслабва. Ванга дори си намира един съвсем неочакван закрилник на най-високите етажи на комунистическата власт. Не кой да е, а самата Людмила Живкова, дъщеря на партийния и държавен ръководител Тодор Живков, се превръща в неин най-голям фен.

Людмила Живкова и нейната слабост към Ванга

Хората одумват Живкова колкото за тежненията ѝ към окултното, мистиката и спиритуализма, толкова и за привързаността ѝ към лукса. Дали ще е будизъм, кабала, древни изкуства или антикварни предмети - за дъщерята на Първия няма табута. В крайна сметка комунистическият елит сам си копае гроба, а Живкова се превръща в синоним на корупцията, шуробаджанащината и кухата пропаганда. Телохранителите от ДС, които осигуряват закрилата и обгрижването на елитните семейства, са длъжни да задоволяват дори най-ексцентричните желания.

През 1970-те години Живков издига дъщеря си до върховете на политическата йерархия. В партийните структури дори се говори, че иска да я нагласи за своя наследничка. В културната сфера са отменени някогашните стриктни политически ограничения, а според вкуса на Людмила Живкова на мода излиза сияйният български национализъм, гарниран с доза мистика. Квинтесенция на всичко това са организираните от нея помпозно-патриотични тържества по повод 1300-годишнината на България. Живкова впряга в своята каруца дори Държавна сигурност, която трябва да ѝ събира културни ценности от цялата страна и дори да ги краде от чужбина.

Към баба Ванга Людмила Живкова има особена слабост. Нейните видения подхождат на настроенията както сред обикновените българи, така и сред комунистическия елит. Защото този елит се намира в духовна и ценностна криза: за пред хората непрестанни клетви за вярност към социализма, а у дома всичко натъпкано със западни стоки, за чието набавяне са необходими все повече средства и дори престъпни машинации. Вече няма в какво да се вярва, религията е надмогната, а социализмът издъхва, тъй че добре дошли се оказват всякакви алтернативи, дори "паранормалното".

В София Живкова основава "Институт по сугестология" - дори самото име говори за псевдонаука. В този институт се документират и "изучават" и пророчествата на Ванга. Под ръководството на известния психолог Георги Лозанов се търсят начини да се разбере с каква честота се сбъдват предсказанията на Ванга и в кои точно области тя познава най-често. Успоредно с това при пророчицата непрекъснато се устройват "частни аудиенции" за Живкова и нейния антураж. Според твърденията на Лозанов, 80% от посетителите на Ванга казвали, че тя е познала бъдещето им.

Ванга - звезда и в СССР

Превъзнасяна от Живкова и нейните езотерични кръгове, Ванга в крайна сметка става звезда и в Съветския съюз. Обществените и културни симптоми там са същите като в България, а московската лечителка Джуна се превръща в руски аналог на българската баба Ванга. През 1981 година списание "Шпигел" пише, че дори самият Брежнев за известно време се изправил на крака благодарение на "био-полетата" на Джуна.

Покрай многообразните българо-съветски отношения при Ванга идват и високопоставени посетители от СССР. Роднини на пророчицата си спомнят, че през 1980-те години тя приема посетители по цял ден. Има списъци с чакащи, а държавата дори поема целия мениджмънт - разбира се, срещу малка такса. В края на 1970-те години са допуснати и първите телевизионни записи на нейните частни аудиенции. По-късно са направени още много документални филми за нея. А изреченото от Ванга пред камерата и до днес е всъщност най-благонадеждният източник за нейните видения.

Когато през 1985 година Горбачов става Генерален секретар на ЦК на КПСС, Ванга заговаря за залеза на съветската империя. Но тази нейна мисъл не е особено оригинална - същото мислят по това време и редица политолози, които със сигурност не притежават ясновидски способности. А когато (като Ванга) имаш толкова много контакти с комунистическите елити, когато те ти споделят и най-интимните си въпроси, страхове и мисли, тогава целият политически обрат едва ли може много да те изненада.

Световно-политическият обрат в началото на 1990-те години ни най-малко не притъпява публичния ентусиазъм около Ванга. При нея започват да прииждат още повече журналисти, политици и търсачи на Смисъла. През 1990-те години Ванга предсказва на Дмитрий Медведев голяма политическа кариера. И ето: речено-сторено.

"... и невинна кръв ще се пролее като река"

През 1989 от нея избликва още едно видение: "Страх, страх! Американските братя ще паднат, накълвани от птици железни. Вълци ще вият в гората и невинна кръв ще се пролее като река". Това предсказание е интерпретирано като видение за атентатите от 11 септември 2001 година. Впоследствие, разбира се. Твърди се също, че Ванга е "видяла" и чернокож американски президент. Да, Барак Обаме беше избран за президент на САЩ, но пророчеството ѝ, че в Америка ще се стигне до втора гражданска война, така и не се сбъдна.

Когато умира през 1996 година, Вангелия Пандева Гущерова отдавна вече се е превърнала в медийно събитие. Дълбоко потънала в християнската мистика, тя финансира изграждането на православната черква "Света Петка Българска". Пак по нейно желание къщата ѝ в Петрич се превръща в дом-музей. И до днес "Петричката врачка" възбужда въображението на безчет хора. Филми, книги и сайтове в интернет проследяват нейните видения и се опитват да ги свържат с действително настъпили събития. Години след смъртта ѝ животът на Ванга доказва, че в кризисни времена "паранормалното" се радва на отлична конюнктура.

Д-р Кристофер Неринг е директор на научния отдел към Германския музей на шпионажа в Берлин и автор на редица изследвания по темата за сътрудничеството между българската ДС и източногерманската ЩАЗИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Тургай преди 5 години
Ще има втора гражданска война в САЩ. И това ще бъде след избори 2020г когато Доналд Тръмп загуби и новият президент се окаже разединител на нацията.
49
6
 
2
 
! Отговори
маша на ДС преди 5 години
А когато (като Ванга) имаш толкова много контакти с комунистическите елити, когато те ти споделят и най-интимните си въпроси, страхове и мисли, тогава целият политически обрат едва ли може много да те изненада.Просто ДС V отдел подслушваше и знаеше кой какво мисли, какво знае и от какво се страхува. България по това време се управляваше със слухове.Човек трябва да ги слуша, доколкото така може да предположи как ще постъпят тези които им вярват. За себе си трябва да взема собствени решения.
48
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванга е слуга на злото. Не вярвайте на врачки, магове и прочее окултна ***.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За баба Ванга не знам, но е факт, че понастоящем хора с паранормални човешки способности, помагат, даже спасяват животи, ама докато не ви дойде до главата, няма как да повярвате.
46
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
сега ще ви кажа нещо СЪВСЕМ КРОТКО:......-Хубави хора сте,дори и "***" ви не смърди толкова,колкото "***" на ДРУГИ....Ама кой ви ошашави така,че ВСИЧКО,което се случва покрай вас ,да го наблюдавате през призмата на "ПОЛИТИКАТА"?!?!Живота е нещо Велико!!!!!!....Защо не гледате Него,а сте се вгледали БОЛЕЗНЕНО до черупката на ИЗВРАЩЕНИЕТО,наречено.."политика" и съпътстващите го ИЗ_ГЗИЦИ,наречени "партии"?
45
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
я!..Само двама ли са за това,"НЕ"-то от цитираните долу "Заповеди" да изчезне?!..къде дремят Тиквените Червенотиквеничковчета?
44
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Вангата както написах,но ти чевръсто го бастиса:-Ручай си тревата и не се прави на "говореща" крава,която може и да .."пише на компютор"!
43
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
а нещата са толкова прости!...-Не кради!-Не лъжи!-Не убивай!-Не прелюбодействай!-Не лъжесвидетелствай!-Не пожелавай нищо, което е на ближния ти!-Почитай майка си и баща си!.....Толкова е простичко!...Но НЕЕЕЕЕЕ,ние ще обявим тия СЛЕДСТВИЯ ОТ ВСЕЛЕНСКИТЕ ЗАКОНИ за "религиозна глупост" и ще се ЗАЛУТАМЕ В БЕЗДНИТЕ НА БЕЗПЪТИЕТО.....и естествено,в отчаянието си ще потърсим "отговора" там,където не можем да го получим....Съдба человеческа..
42
7
 
17
 
! Отговори
Men преди 5 години
Не знам дали Ванга е познавала или не, но беше добър човек. Не знам на някой лошо да е сторила. Редяха се на опашки при нея, а тя всеки се опитваше да приеме и да помогне. Аз ако бях на нейно място щях да тегля една майна на всички. Не е хубаво дето хора, които нито сте я виждали, нито сте разговаряли с нея сега говориъе глупости тук за нея. Имайте уважение поне към мъртвите.
41
4
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Бъдещето е част от Подредения хаос! За да се случи се нанизват цял куп последователности. Например ето: Ако Хитлер беше загинал през ПСВ нямаше да я има ВСВ. Най вероятно нямаше да бъде измислена и атомната бомба. Е щеше но доста по късно. Представете си колко умни хора са загинали във войните. Някои от тях можеха да измислят невероятни неща. Но прогреса все пак си върви. И слава богу. Защото той се гради по тухла по тухла.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Преподобна Стойна?
39
7
 
4
 
! Отговори
До Кънчо Номер 32 преди 5 години
Аз не признавам да ми гледаш на пъп, вярвам само на гледане на зърно...
38
12
 
5
 
! Отговори
Ванга та Ванга преди 5 години
И Людмилка и Лозанов са просто ДС шарлатани, а Ванга си говореше глупости под диктовка на ДС. Поне едно вярно нещо в статията - няма такава "наука" сугестология, просто ченгеджийска глупост барабар с извънземните от Царичина и Стамен Стаменов
37
12
 
5
 
! Отговори
Врачка за балами преди 5 години
като е пълно с тъ.пунгери, които вярват на врачки ще има и фокус-мокус да им прибират парите. Ванга абсолютно нищо не е познала, предварително са я инструктирали какво да говори на партийните величия, а на обикновените селски хорица хич не е трудно с подпитване и налучкване да им говори глупости и те да се връзват. Аман от наивници още да се връзват, че познавала каквото и да е
36
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванга е просто един комунистически мит. Нищо повече.
35
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По някаква причина хората искат живеят в някакъв измислен приказен свят в който има богове, хората виждат бъдещето и всякакви щуротии... е добре дошли в реалния свят където тези неща ги има само в книгите.
34
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванга никога нищо не е предсказвала стига глупости. Всеки който е ходил при нея знае каква пародия беше. Нищо не и се разбираше и некав стоеше до нея уж и превежда какво казва. Още ме е яд, че бихме толкова път ама майка ми беше прекалено наивна....
33
17
 
5
 
! Отговори
Ванга преди 5 години
Още през 80 те години Ванга предсказа:Русия ке тръгне да трови ора по целио свет. Ама светот ке и го върне. Накрая от глад *** ке ручат трева као добиток...
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванга беше придворната гадателка на живковия режим. При нея постоянно се мъкнеха правешката принцеса и други величия. Най-смешното е изказването на Нешка Робева (вечната комунистка): "Ванга тропаше по масата когато влязохме в НАТО". За сведение: Ванга умира през 1996 г. България е приета за член на НАТО през 2004 г.
31
7
 
16
 
! Отговори
Размисли преди 5 години
Чудя се, защо Сорос и негови фондации финансират постоянно оплюване на Ванга, включително цяла книга са написали с оплюване за нея, защо? Не може да не знаят, че не е просто врачка, и че е говорила истини.Излиза, че те са против тези истини, искат да обърнат съдбата си ли или какво?