Германски пенсионери: В България си живеем добре!

"Едно хубаво, достойно погребение струва тук само 500 евро"
Обновена: 21 юли 2018 16:34 | 21 юли 2018 13:30, Анисия Иванова
269
Германски пенсионери: В България си живеем добре!
Архив: Булфото

"В Германия бяхме бедни, а тук сме едни от най-заможните хора", разказват двама германски пенсионери, заселили се на старини в българското село Сираково. Пред вестник "Билд" те споделят, че искат да останат тук завинаги, пише Дойче веле.

Двамата разказват пред "Билд", че вложили всичките си спестявания в покупката на къща в България. Направили основен ремонт, построили си зимна градина, тераса, площадка за барбекю, гараж и дори фонтанче, което да краси големия им двор. В Германия със същите пари можели да си позволят само двустайно жилище под наем.

В сравнение с делника им в Германия, тук двамата пенсионери живеят направо луксозно, пише изданието. Защото в България повечето неща са по-евтини, отколкото в Германия - от фризьорските услуги до цените в ресторанта.

"Само за 15 евро тук можеш да си хапнеш и пийнеш много добре: салата, пържола, картофки, бира или вино плюс една малка ракия", разказва Валдемар пред репортерите на "Билд".

За възрастни хора, решили да прекарат старините си в чужда страна, е особено важно да знаят на какви медицински услуги могат да разчитат. 70-годишната Хилдегард разказва, че преди няколко месеца си счупила крака. Болницата, в която я настанили, не била добре уредена. Никак не ѝ харесала и храната. Но за сметка на това лекарите и медицинските сестри били много мили.

Германската здравна каса покрила разноските по операцията, но поела само 70 на сто от допълнителните разходи. Хилдегард и Валдемар трябвало да платят близо 200 евро от собствения си джоб.

Завинаги

Независимо какво ги очаква занапред, двамата германци са решили да останат завинаги на Изток. Ако един ден им се наложи, ще си наемат болногледачка, която да се грижи за тях вкъщи.

Имат и план Б: ако не успеят да намерят жена, която да е готова да ги гледа, ще отидат в някой хубав старчески дом, споделят двамата пред "Билд" и обясняват, че вече са намерили такъв в съседна Румъния.

А когато един си отидат от този свят, искат да бъдат погребани в България. "Едно хубаво, достойно погребение струва тук само 500 евро", обяснява 75-годишният Валдемар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък 65 годишната Марийка мечтае да отиде гледачка в старчески дом в Германия, че да изкара някой лев за внуците.
227
0
 
2
 
! Отговори
Горките пенсионери преди 5 години
Хубаво било в България... Цялата тази простащина наоколо обезмисля всичко, колкото и пари да имаш - газиш същата кал, виждаш същите мизерници. Просто тези двамата още не са се освестили.
226
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е, засега е така. с тяхните пенсии тука да живеят е рай. така са дами и господа пенсионерите от победената държава.
225
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кажи вярно, че се живее добре в България?
224
0
 
4
 
! Отговори
asd преди 5 години
Няма лощо да прибираме пенсиите на богатите държави, обаче дано някой се сети да им осигури и полицай в селото.
223
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата седмица Борисов гепи поредното милиардче...пък вие бълнувайте Костов, Виденов или на баба ви фърчилото......
222
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радват се защото още не са имали посещение от попрепечените българи.
221
29
 
9
 
! Отговори
асд преди 5 години
немски пед-али и *** марш от тука, изтисквате ни като лимон за да нямаме пари а вие да живеете като царе тук сред плебеи?? Вашта ***-*** долна швестърска, идвате тук и вдигате цените на имоти на стоки и се хилите мазно как живеете добре докато ние робуваме в лай-няната ви държава??? НЕ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ!!!!!
220
2
 
35
 
! Отговори
115 преди 5 години
Да идат в Африка, там ще са направо милионери.
219
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са правилата сега: да не можеш да живееш сносно в собствената си страна и да трябва на пенсионна възраст да търсиш да се заселиш на непознато място. А с българска пенсия в Молдова или Бангладеш може би ще е добре. Не се знае как ще се обърнат нещата, но хората не се местят от много добро
218
11
 
25
 
! Отговори
Хубаво е в България! преди 5 години
Руснаците масово се преселват в България и вече са 400 000. Сртоят си затворени селища, купуват апартаменти като за последно. Причините може да са 2:1. В България е прекрасно да се живее, особено спрямо Русия. Спокойно е и сигурно. Иначе нямаше да припарят тук.2. Или може би Путин е решил да ни претопят и пак да ни направят тяхна република, както искаха по времето на соца?Всичките ни приятели от чужбина, идващи в България, са очаровани от живота тук. Казват, че не са подозирали това...
217
11
 
12
 
! Отговори
До 219 преди 5 години
"Сега като напълнят страната с мигранти..." Главата ти е пълна с бръмбари и мигранти! Марш в Сибир глупав червен ***!
216
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на Герб и Бойко. .. България става все по-добро място за живеене. ..Дори германците го разбраха,но не и нашите ***...
215
4
 
13
 
! Отговори
до 223 преди 5 години
До АнонименКолкото ни върнаха златния резерв съхраняван в банката на СИВ
214
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние тези отдавна ги носим на гърба си . Върнаха ли ни онези 24 млрд . златни лева , с които са ни завлекли по време на ВСВ .
213
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да благодарят на Меркел и нейните наставници.
212
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немските пенсионери идват тук с парите си и не чакат някой да ги храни. Сега като напълнят страната с мигранти, които според подписаното споразумение ще имат същите права като българите, ще се получи много интересна ситуация за местното население, което ще трябва да ги финансира. Не искам да си представям последствията в икономически и социален аспект, които ще взривят и без това лабилните обществени структури в България.
211
14
 
66
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
България- страната, в която хората идват, за да умрат и да ги погребат евтино :-) Благодарим ти, Бойко!
210
20
 
19
 
! Отговори
Важно преди 5 години
БКП /БСП нямат СРАМ !!!! Каква социална министърка имаха,която нищо не направи за хората и страната !!! Злоупотребяваше нагло и лъжеше ХОРАТА,че животът във България ще се оправи !!!!Само лъжи,крадене и НИЩО друго !!!!
209
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за българските пенсионери как е ??? За тях никой не мисли . Червените Станишевци,Костовци .....,ги оставиха с години с най-мизерните ПЕНСИИ !!!!!?