Наредба: Без Е-та в забавачките и училищата

Забранява се и продажбата на храни с ароматизанти в бюфетите
21 юли 2018 09:47, Анисия Иванова
21
Наредба: Без Е-та в забавачките и училищата
Архив: Булфото

Лютеницата, която се предлага в яслите, детските градини, училищните столове и бюфети трябва да отговаря само на браншовия стандарт. Това предвиждат промени в Наредбата за детското хранене, които са публикувани за обществено обсъждане.

Доматеното пюре, с което се готви на децата не може да бъде по-малко от 22% сухо вещество, като поне 80% от него трябва да е от домати, пише още в наредбата, цитирана от "Монитор".

Забранява се и продажбата на храни с ароматизанти в бюфетите.

Чаят в детските градини и ясли, училищните столове и бюфети пък вече трябва да бъде без оцветители, консерванти и ароматизатори. Те не бива да съдържат кофеин и танин. Хлябът, рибата и семото трябва да отговарят на наредбата за здравословно хранене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
3
 
! Отговори
свинята преди 5 години
ям поне по кило свинско на ден, всеки ден, в отлично здраве и физическо и умствено съм, не знам, но по лични наблюдения, тия дето се хранят здравословно и био и еко, са като с мозъчно увреждане и все с кви ли не здравословни проблеми. не знам дали е от хранителните им навици или е по рождение...
19
0
 
2
 
! Отговори
Гнусно преди 5 години
Хлябът, рибата и сеното трябва да са био
18
5
 
5
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
нали сме в ЕС, как без Е-та, като Е-тата са химикалите одобрени и "считани" за безвредни и позволени да се добавят в храната от Брюксел?! каквото Брюксел нареди това е, има явно неразбрали, че сте под Брюкселско Иго, заробени на нечувано ниво!!!
17
3
 
6
 
! Отговори
до 14 и 15 преди 5 години
чудя ви се, какво се чудите, то вече на цялата планета е известно, че за да си във властта в българия трябва да си *** като изтривалка!! но всеки народ си е заслужил сам управниците - българският е ***, затова и резултатате са видими!!!
16
4
 
2
 
! Отговори
Мисия невъзможна преди 5 години
Няма как да стане това на практика. Може да кажат, че така трябва да бъде и подкупните служители БАХ да потвърждават, но трябва да си много необразован(другата дума се цензурира тук) за да повярваш на такова нещо. В България няма производители, които не употребяват Е-та и подобни химии.. Казват, че не е вярно - вЕрваме ви!
15
4
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
точно, например Vitamin B2 e E101, а Vitamin C e E300 и т.н. и без 2-те умираш, та без кои Е-та имат предвид точно калинките?!
14
4
 
8
 
! Отговори
ЕС-осовец преди 5 години
новина за овцъите, то E-тата, са стандартизация на хранителните добавки на ЕС, и сълта си има Е номер и Витамин Ц също. естествено има много вредни Е-та, а има и много полезни като Витамин Ц, без които ще умрете. Та не всяко Е е отрова и не всяка отрова е Е, ама такива изречение е трудно да асимилираш с коефициент на интелигентвост на бабун!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хлябьт, рибата и кое????? А иначе това, където го пише в статията са пълни глупости.
12
0
 
8
 
! Отговори
Отговор-Кокиче преди 5 години
Това е една новоизмислена храна -" Семото" когато журналята са били гладни за месо още на осем години в осмото в час по граматика.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А семото полезно ли е за детския организъм. И аз не го зная какво е, но нали сега се продават много евробоклуци, сигурно е от тях.
10
1
 
9
 
! Отговори
кокиче преди 5 години
"Хлябът, рибата и семото трябва да отговарят на наредбата за здравословно хранене."- какво е семото?
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми едно време само с консерванти е правила бурканите,хахахахааааа,даже не бяхме чували за такива простотии и химикали,а хората бяха здрави!Само се опитват да си пробутат химията и печелят фирмите,за сметка на обикновените хора,които плащат със здравето си и живота си.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Тез Е-та винаги ги е имало просто бяха под друго има преди да ги стандартизират... едно време колко вафли си изял кой знай...
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като отидат до магазина който е на 10 метра от училището да си купят вафли в 100 Е-та вътре? Може би ще им искат лична карта?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли какво направи Ердоган?Задължи продукцията в сумермаркетите да е около 90% турска.Обаче тяхната продукция е с пестициди.Трябва да развием българско био земеделие по старото БДС,хем ще има препитание и селата няма да обезлюдяват,хем ще имаме био храна,да се върне и БДС и редовни проверки на храната!
5
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
В България забавачки няма.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи в училищата без о тровните Е- та а в магазините с повече Е-та ! - е това е логика и държавническо мислене. Браааво ! - ама и ние сме едни шушумиги просто не е истина.
3
0
 
7
 
! Отговори
СЕМОТО-ЯМАМОТО преди 5 години
"Хлябът, рибата и семото трябва да отговарят на наредбата за здравословно хранене"-Това новоизмислена храна ли е" Семото" или журналята са били гладни за месооще в осмото в час по граматика?Такива бисери имаше и когато вместо "бойко" пишеха "бокой". И сепитаме-кой,кой,кой?
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз например не мога да разбера какъв е смисъла да се поставят консерванти, оцветители,ароматизатори в бурканите?Особено пък консервантите,нали тези буркани се изваряват,вакуумират и стерилизират от самото варене на бурканите и консервантите са напълно излишни,другите болкуци също са излишни.
1
2
 
14
 
! Отговори
аноним преди 5 години
Как ли ще накарат училищните бюфет и да не продават цар.пръчици,сна късове и мазни закуски