В разгара на хладното лято – по-малко болни

Пациентите се оплакват най-често от повръщане, температура
Обновена: 21 юли 2018 12:32 | 21 юли 2018 12:31, Анисия Иванова
1
В разгара на хладното лято – по-малко болни
Архив: Булфото

В разгара на това лято лекарските кабинети отчитат по-малко болни. Причината за летните неразположения са вирусите, които върлуват предимно по Черноморието. По данни на здравната инспекция във Варна за 2 месеца в областта са регистрирани над 200 случая на колити. А респираторните заболявания – около 400.

Пациентите се оплакват най-често от повръщане, стомашно-чревни неразположения и идват при докторите с висока температура.

"Имаме единични случаи на пациенти с оплаквания от диария и повръщане. Поне в моята практика. При разговор с колеги с повече деца с практиките и те казват, че това са единични случаи”, разказва д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар.

Повечето лекари не дават проби за изследване в регионалните здравни инспекции, направо изписват лекарства на пациента. А други се самолекуват. Затова статистиката е различна от картината пред лекарските кабинети. И все пак здравните власти отчитат по-малко регистрирани болни през юни и юли в сравнение със същия период на миналата година.

"Нямаме увеличение за Варна и областта като брой заболявания, но пък това е динамична картина и те могат по всяко време да става и повече и по-малко”, обясни д-р Ана Баева, РЗИ.

Но лекарите предупреждават, че колитите плъзват от замърсена вода, храна и прибори в заведенията на плажа.

"Много често тези заболявания са от храна, която е престояла на топло, на слънце, от недостатъчно добре измити ръце на продавачите в магазина или на консумиращия”, обясни д-р Баева пред Нова тв.

Около 90% от заболяванията при децата са от бактерии. Това са инфекциите на мръсните ръце, затова ръцете трябва да се мият минимум 20 секунди.

Повечето летни инфекции минават за 5-7 дни, но някои от по-упоритите могат да продължат и 10 дни.

В разгара на лятото във Варна и Бургас откриват допълнителни медицински пунктове. Само във Варна те са над 30. Такъв има на сравнително малък плаж като този в к.к. „Св. Константин и Елена”.

"За последните 5 години нямаме нито едно удавяне. Иначе чести случаи са мидички, стъкла, високо кръвно, на някой му е прилошало, паднало му е кръвното”, обяснява Георги Димов от „Света Клементина”.

Морските ни курорти са с подсилени лекарски екипи до края на сезона, а през август – в сезона на отпуските се очаква бум на летните вируси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По Черноморието? Ешерихия Коли? От чистите фекални води изливащи се без проблем в Черно Море? Не може да бъде