БАБХ: Опасността от чума по свинете е сериозна

Взети са мерки, огнище у нас засега няма
23 юли 2018 10:18,
35

Опасността от африканска чума по свинете у нас е сериозна. Това предупреди д-р Александра Митева от Българската агенция по безопасност на храните пред Bulgaria ON AIR.

Страната ни вече е предприела сериозни мерки срещу заболяването. По сухопътната граница с Румъния се строи ограда. Влизащите автомобили по граничните пунктове се дезинфекцират, а ловците минават специално обучение, което да пресече в зародиш разпространяването на болестта на наша територия.

Още по темата

"Опасността е сериозна. Огнищата в Румъния вече са над 300. БАБХ винаги следи епизодичната обстановка в Европа. Спешните мерки са насочени към дивите и домашните свине и граничния контрол. Контролът е завишен из цялата страна. Има забрана за пренасяне през границата на свинско месо от гражданите", съобщи д-р Митева.

Тя обясни, че африканската чума по свинете е много опасно заболяване, тъй като се разпространява бързо и често няма лечение. "В България до този момент не е констатирано огнище на африканска чума по свинете", каза още д-р Митева.

Според главния експерт на Българския ловно-рибарски съюз Румил Лачев най-важното в момента е да се намали популацията на свинете.

"Това е една от възможностите. Но през лятото, когато е топло, когато има много листа и ловът е труден, едва ли ще има много голям резултат. Ловуването с кучета също е много опасно, тъй като и те могат да бъдат носители", обясни Лачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се ваксинират дивите прасета, ако вече не сме закъснели. И този път наистина профилактика, а не потъване на пари!Институциите ни са само на хартия без капчица продуктивност1
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха сега подхващаме и свинете и ги убиваме. Приключваме с проблема и т.н.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИЗМИСЛЕНИ БОЛЕСТИ ЗА КРАДЕНЕ НА ПАРИ ОТ ЕС !!
30
0
 
7
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Кой я донесе тази чу.*** ?В ДАНС за какво получават заплати ?
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна върлува чум.а по ***.те в прокуратурата, парламента и министерския съвет. Почнете ефтаназията от там.
28
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък предлагам:Дайте на всички платени бесепарски *** да ядат от заразеното месо-те и децата им,та да видим дали ще са доволни.
27
2
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
ЕЙ ТИЯ *** ЩЕ НАРЕДЯТ ВСЯКАКЪВ *** В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ИЗБИТ САМО И САМО ДА УГОДЯТ НА ЕС И ДА ВНАСЯМЕ МЕСОТО ИМ ОТЗ АПАСИТЕ ОТПРЕДИ 30 ГОДИНИ ЗА ДА СИ ГИ ПОДМЕНЯТ С ПРЯСНО МЕСО. ТАКАВА ИДИОТЩИНА ЕДВА ЛИ ИМА НЯКЪДЕ. БОЖЕ НАКЪДЕ ОТИВАТ НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ. ТИЯ ХОРА СТРАХ ОТ ГОСПОД НЯМАТ. НЕ ЗНАЯТ ЛИ, ЧЕ НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ. СЛЕДВА ВЪЗМЕЗДИЕ.
26
1
 
11
 
! Отговори
ЕВТАНАЗИЯ преди 5 години
ЗА ГЕРБ И ББ-ТОВА Е СПАСЕНИЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ....!!!
25
1
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Айде сега избийте и свинете, че вносителите на месо да ни продават размразено 20 годишно свинско по 25 лева килото.
24
1
 
8
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Най-опасни са кучетата и котките защото се движат навсякъде..Масова евтаназия на всички кучета и котки ....Айде ...депедати ....гласувайте...Ха..Ха..
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото в споменатите страни хората редовно си ваксинират животните, разбра ли?
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кого платиха и откъде идват парите за това масово изтребление? Това ще бъде венецът на вредното управление на ГЕРБ, под който венец най-левашки се накиприха и патриотите!
21
4
 
19
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Понеже и аз съм *** като Боко,искам да ми обясните защо в Италия,Испания,Германия,Холандия,Франция,Австрия,Люксембург,Швейцария,а също така и в скандинавските страни и Англия няма такава "африканска" чума,макар,че най-много емигранти от Африка са именно там?Защо все "изникват"периодично все в страните от бившия соцблок?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарекли нещо дет няма аналог и неизвестно след кат никой не знае що е,нещо как новичок,а как се лекува,но пари за туй нещо са спуснали в денгове по програма кат с парашут от самолет и трябва да се претърсва за туй нещо,а парите накъде духне вятъра парашута и кой как претърси своя двор за нещото защото в чужд двор,ако е не може,а трябва да вика,че от неговия двор заради парите понеже в последния момент вятъра го отнесъл над оградата също като делтапланерист в последния момент прехвърчал оградата.
19
1
 
23
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Интересно ми е ако някое пpaсе в парламентарната *** заболее, ще трябва ли да евтаназираме останалите 239?
18
1
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Ротшилд толкова мрази България, че ще евтаназира дори собствените си прасета в нея;)))
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За депутатската чумма не се ли замисляте ?
16
2
 
17
 
! Отговори
питане преди 5 години
БАБХ какво ще прави с трите *П*Р*А*С*Е*Т*А*: *Ш*И*Ш*И*, *Б*И*Б*И* и *Ц*А*Ц*И*?
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ ОПАСНИЯ ПРЕНОСИТЕЛ НА ЧУМА КОЯТО ЗАРАЗЯВА И ИЗТРЕБВА БЪЛГАРСКИЯ РОД Е ГЛИГАНА ОТ БАНКЯ ,НЕГО АГЕНЦИЯТА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ ТРЯБВА ДА ЕВТАНАЗИРА,ЧЕ ДА СЕ ОТЪРВЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ТАЗИ СТРАШНА ЧУМНА НАРЕЧЕНА ГЕРБ -ББ
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също така ловците съвсем правилно предлагат да се извършва не групов, а индивудуален лов, подпомогнат от държавата със средства и техника. Груповият лов само ще усложни обстановката и после чиновниците ще хвърлят вината върху ловците, че не са си свършили работата. Да не говорим, че сега гората е пълна с народ и риска от инцитенти е много по-висок. Изобщо управниците ни са свикнали да си решават проблемите "на калпак" и когато нещо се издъни, народът го отнася.