С еврото: Цените няма да скочат... сериозно, обеща Кристалина Георгиева

Еврозоната ще донесе необходимостта от реформи, категорична е тя
14 авг 2018 18:00,
308
С еврото: Цените няма да скочат... сериозно, обеща Кристалина Георгиева
Снимка: Reuters

Присъединяването на България към еврозоната няма да доведе до сериозно вдигане на цените. Това обяви главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева пред БНР.

Тя обясни, че разбира притеснението на хората, че стоките и услугите могат да поскъпнат сериозно.

"Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика с връзването на лева към еврото - те са в евро, само че 50% по-ниски", каза Георгиева.

Тя беше категорична и че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система.

Още по темата

Кристалина Георгиева призна обаче и че освен позитиви влизането в еврозоната ще донесе и необходимостта от множество реформи в България. Една от тях, според нея, е в сферата на образованието, където проблемите нямало да се решат от приемането на еврото.

Георгиева коментира и напрежението с митата между водещите икономики в света.

"Направихме анализи, според които, ако това продължи, глобалният доход ще се свие с 1 трилион и 400 милиарда долара за населението на света. Това, което ни притеснява повече е, че инвестициите започват леко да се охлаждат. Фирмите си казват: "Да почакаме, да видим какво ще става", каза тя.

Според нея тенденцията към протекционизъм отклонява вниманието на света от важните проблеми.

"Първият, който го виждаме това лято всички с очите си, са климатичните изменения. Четвърта рекордна година по затопляне. Ако ние не се концентрираме върху този проблем, това, за което сега си говорим, ще ни се вижда детска шега", категорична е Георгиева.

Тя обясни, че вторият проблем е дълговото бреме.

"На врата на света "висят" 164 трилиона долара дълг. Ние следим около 15 страни, където това може да доведе до сериозни сътресения, а когато това се случи, разбира се, може да се пренесе тази вълна навън", каза Кристалина Георгиева.

Третият проблем, който според нея е актуален и за нас, е че има добър икономически климат, но много малко страни правят реформи.

"Много е важна темата за световната търговия. Тя е създадена от политически решения, а може да донесе големи негативи сама по себе си и като фактор, който ни отклонява от важни въпроси", обясни Георгиева.

Тя допълни, че Турция е една от 15-те страни с големи дългове и добави: "Дори и с малко покачване на лихвените проценти, техните дългови проблеми стават по-сериозни. Турция има към 500 млрд. долара външен дълг. В рамките на тази година те трябва да рефинансират близо 200 млрд. долара, от които 80% са корпоративен дълг", каза Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
1
 
! Отговори
Мобе преди 5 години
Няма как защото повечето стоки са по скъпи от Европейския съюз
243
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А по ресторанти ходиш ли в Германия? Само от дискаунтърите с евтиниите на килограм. Месото е евтино, защото е субсидирано от държавата, за да бъде евтино и да могат германците да си го купуват.
242
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Цените няма да скочат при минаването към еврото по простата причина че ще скочат преди това.Кога точно? Сега.
241
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Редовно пазарувам в Германия, както и в България. Цените са почти 1 към 1, разликата е в някои стоки като сирене и риба. Месото е по-евтино в Германия, както и сирената им. В България са по-евтини безалкохолните напитки, хляба и някои плодове и зеленчуци. Често се чудя как оцеляват хората в България с мизерните си заплати, при условие че като теглиш чертата, разликата в стоките от първа необходимост е по-малка от 15%.
240
3
 
0
 
! Отговори
друг анонимен преди 5 години
До АнонименЯвно не само си се задържал в България,но не си и излизал извън нея.Цените на повечето стоки от първа необходимост в чужбина са същоте приравнени в евро т.е.наполовина.Или казано по-просто- цените в лева са двойно по-високи от цените в евро
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБи ли обеснил в коя страна в ЕС ще задължат гражданите си да заплатят два пъти ГО!? и ТОВА ЩЕ СЕ РАЗМИНЕ БЕЗ ВЪПРОСИ И БЕЗ ОСТАВКИ!? Голям отворко, т-р-о-л нещастен...
238
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ABC думата *** те описва перфектно. Лихвения процент се определя от ЕЦБ при еврото, а не от БНБ. 2ро - цените няма как да станат двойно по-високи, понеже те вече са като европейските. Техника, храна и т.н. са на сходни цени и няма как да се вдигнат двойно, понеже ако това стане просто ще се внесат от вън същите стоки на сегашните цени. То не става само с пиене на ракийца и тупане в гърдите какъв си патриот, има нужда и от малко знания.
237
0
 
6
 
! Отговори
ABC преди 5 години
До Анонимен 245Н е ми говори за други европейски държави, щото разликата е огромна: там имат ДЪРЖАВА! Тук лихвите ще останат същите, заплатите същите, но в евро, зцените двойни, само че няма като гръцките пенсионери за нашите да вземат по 400 евро коледни добавки! И в коя държава застраховател уж фалира, а единствения коментар е да си направите и платите нова застраховка!? Я си го представи това във Франция!? Интересно как е уредено това в Кипър, например?
236
0
 
4
 
! Отговори
Българка преди 5 години
В какво семейство трябва да си роден, че да те кръстят Сталинка... Какво мляко е засукала тази...
235
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да обясна на чалгаропитеците друг факт - само благодарение на това, че пазарувате в левове, а не в евро, заемите ви имат такива огромни лихви. Искам да сверите лихвения процент с останалите европейски държави. Крадат ви, а вие им ръкопляскате. Невежи сте и си заслужавате да ви крадат.
234
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влизането на еврото ни увеличи двойно повечето продукти. На 1-ви януари 2001 год хората бяха втрещени като влязоха в магазина, заредиха бензин или просто си купиха нещо на двойна цена.А в тая държава имаше ли валутен борд вързан към еврото? (Реторичен въпрос). Простотията ви граници има ли се питам?
233
2
 
4
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Ако приемем еврото ще бъде псгубно за България
232
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек произвеждал си нещо, но сега то е по-скъпо и неконкурентно защото е в марки/евро и не нможеш да си обезцениш валутата.За пръв път виждам в този форум най-накрая някой да разбира от елементарна макро-икономика. Браво, обучавай ги братята чалгаропитеци.
231
0
 
0
 
! Отговори
оптика преди 5 години
Вдигнат и е мерника,на това недоразумение
230
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на лъжата устата е червена
229
0
 
1
 
! Отговори
терца преди 5 години
тва нацървеното е като триединството м/у Берия, Пол Пот и Химлер
228
0
 
8
 
! Отговори
До 237 преди 5 години
До АнонименКажи коя е странате де. Нека позная - не е Германия, нали? Проблема идва като вместо твоята слаба валута, примерно италианската лира почнеш да ползваш силната Дойче марка/Евро. Демек произвеждал си нещо, но сега то е по-скъпо и неконкурентно защото е в марки/евро и не нможеш да си обезцениш валутата. Това се случи и в Гърция. В България този вече го ядохме със валутния борд и практически вече сме с евро. Това не разбирате папагалите и само сравнявате с Испания, Гърция и Италия.
227
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко ... само евините цени ме задържаха в България ...
226
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай ***: Разбирач от финанси !
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17 паунда