6000 недоносени деца в България. Как да намалим цифрата?

Всяко десето дете у нас се ражда преждевременно
Обновена: 15 авг 2018 20:23 | 15 авг 2018 20:12, Красимир Ангелов
18

Тревожна статистика, която Националният център за обществено здраве оповести, показва, че 7000 аборта са направени по желание на пациента в първите шест месеца на 2018 г. Това означава, че средно около 40 жени на ден се подлагат на тази процедура, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

За съжаление все още са единици бъдещите родители, които правилно се подготвят за раждането на децата си. Специалистите са категорични, че тази подготовка е много важна, но въпреки това ниската култура на хората е причина за лоши резултати - преждевременните раждания.

6000 деца годишно са родени недоносени в България. Висока ли е тази цифра за страната ни - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на Нина Николова фондация от "Нашите недоносени деца" и Мария Евгениева от фондация "За майчино и детско здраве".

"Около 10-11% е броят на недоносените деца в страната и той не се променя. Надяваме се все повече да спада, защото говорим за спад до 4% в Европа. Най- основната причина е стресът и начинът, по който живеем, това че прекалено късно се сещаме да станем майки, все по трудно става забременяването", коментира в предаването Нина Николова.

Голяма част от родителите смятат, че знаят всичко за бременноста, но всъщност в нейния ход нещата често се объркват. Колко случая на преждевременно раждане могат да бъдат предотвратени, ако се търси специализирана помощ?

"Форумите не са правилното място за информираност. Добре е родителите да се замислят, че има организации, които се занимават с подготовка на родителите", заяви Мария Евгениева.

Според гостите в студиото на "Директно" българката обича да се лекува по Интернет, да пита различни сайтове и други майки.  "Все още няма доверие в лекарите и търсим по-добрия начин тип "Гугъл", коментира Нина Николова.

Какво можем да направим, за да се намали броя на недоносените деца? Вижте още във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Димитрова преди 5 години
До Анонимен Съвсем правилно!Ами цигарите,алкохола, дрогата... пропушват още от 12-13 годишни, секс правят още от малки - с кого ли не...Как едно време българката е работила на полето,тежък труд, и е раждала 5-10 деца ,здрави и читави???
17
0
 
2
 
! Отговори
Димитрова преди 5 години
До do 11Пишете глупости от които личи, колко неграмотни са в здравно отношение българските майки.Природата е измислила начин как да стане раждането, но не ние си знаем по-добре. Глезли ,които споделят глупости в групите в Интернет.По -добре да има здравна просвета и всички майки да минават курсове за подготовка за раждане.
16
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Да намалим цифрата??? Цифрите са 4 в 6000. А самото 6000 се нарича число.Човек би си помислил, че редактори, които владеят зле езика, ще са наясно поне с математиката, ама не...
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До KONSTANTINOWмЪлчи и викай: "Бай бабо да ме не среща.."Сега раждат деца заченатите и родени по времето на чернобилската авария - това е причината!!! И се скрий с тия главни букви
14
3
 
4
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
До ПепеА ти колко деца роди та се изказваш така ''грамотно''.Всяка жена има право да реши как ще роди.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Как да намалим цифрата?"Най-напред като научим на какво се казва "цифра" и на какво "число". Очевидно елементарното образование е в основата на калпавата ни държава.
12
4
 
5
 
! Отговори
do 11 преди 5 години
Да бе, в 21-ви век ще ражда без секцио, добре ли си? Cекциото трябва да е за всеки който иска, за какво е този "напредък" в медицината като ще раждам като едно време без лекар и с една дуня да ми държи ръката за кураж, социалните ви промиват мозъка за да правят икономии на наш гръб, още повече да внасяме и още по-малко услуги да получаваме това е цялата философия.Аз родих на 36, и разбира се че ако не беше със секцио нямаше да го раждам без значение че ще остана без деца. Мързел било, я как обижда р'унгела, стига да има кадърни лекари това е най сигурния начин родилка и дете да оцелеят.
11
1
 
4
 
! Отговори
xa xa преди 5 години
ха ха, нова кампания, сега пък за бременните, а то въпроса е пак да се усвоят едни пари от поредните агенции чиято работа е да ти казват че трябва да ядеш екологична храна и много да ходиш и айде парите ги няма а бременната родила недоносено дете, защото причините са съвсем други. Не получава болнични по време на бремеността заради натиска на социално, и от тежката работа и стреса ето ти преждевременно раждане. И много моля вместо да ни харчите парите за безсмислени лекции да се дават за болнични на бременните.
10
4
 
6
 
! Отговори
Пепе преди 5 години
И да трябва да се забрани секциото без причина. Жени ако искате да знаете чрез секциото вредите на детето си и на самите вас. Но най-много на детето. При секцио се спира естествения приток на въздух към дробовете на детето. Спрете с тоя мързел бе. Няма нищо по хубави от естественото раждане.
9
1
 
6
 
! Отговори
Pepe преди 5 години
Ромки такива онакива и така на татък. Дрън Дрън. Натоварването също не е причина. Много от бременните след 3-и, 4-ти месец лягат вкъщи защото са решили че трябва да марзелуват, че сега им е паднало да си лежат по цял ден което е абсолютно вредно за детето защото храната която ядът вместо да се движи и да отива при детето, тя им се лепи по баджаците и после се оплакват колко едри са станали и не могат да отслабнат и как трудно са родили. Движението и разходките помагат дори за по лесно раждане.
8
1
 
5
 
! Отговори
Лопе де Вега преди 5 години
И колко от майките са ***? ("ниската култура на хората е причина за лоши резултати - преждевременните раждания"). Статията си го казва!
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докторе Хаусе ...Всеки ще ражда, както си иска. Ти, като желаеш, раждай си, както можеш.
6
1
 
6
 
! Отговори
dreb преди 5 години
Пушене по време на бременността. Натоварване - пътуване, екскурзии, почивки, басейни. Все рискови занимания за бременната.
5
1
 
8
 
! Отговори
Пет преди 5 години
А защо не кажат по статистика ..Колко от тези жени пушат цигари и дори като са бременни и пият алкохол, а и като спят с пушачи и пияни...в опушено и замърсена среда...а може и от пияни мъже да са удряне.. че дори и в коремите?! Такава статистика да покажат...българско или...ромско всекидневие
4
1
 
13
 
! Отговори
читател преди 5 години
"Как да намалим цифрата?"Най-вече като ромките от *** произход престанат да раждат на 13-14г. , и по-малко да пият!
3
5
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Преди всичко, жените ги мързи да раждат по нормалния начин. Трябва да се забрани секциото без стоманобетонни причини за него.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да няма недоносени и болни бебета трябва здравословно хранене на маиката. Да спре цигарите алкохола дрогата и да набляга ха витаминозни храни по възможност от домашната градина на баба и дядо. Щото тези храни в магазините с тези Е-мудулатори разкапват здравето на бременната а бебето ще се роди с дефекти. Тези маики дето опищяха градинката до парламата с дефектните си деца защо не кажат какъв режим са спазвали по време на бременноста си. Едвали са спазвали режим за да родят дефектни деца.
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам бременна жена да се лекува сама. Но има много причини за преждевременно раждане - ехограф ден през ден, за щяло и нещяло, телефона не пада от ръката през целия ден, непрекъснато пътуване, модерните дрехи, от които им се виждат дупетата и т.н.