Борисов иска: Не мост по мост, а всички на ремонт! Строени са в соц-а

Десетки съоръжения у нас се нуждаят от възстановяване
Обновена: 15 авг 2018 18:09 | 15 авг 2018 15:45, Веселина Йорданова
219

Мостовете по пътната и транспортната инфраструктура да бъдат ремонтирани едновременно, иска премиерът Бойко Борисов. Той разпорежда на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение за това.

"Знаете, откакто са построени в България мостовете, не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по "Тракия" и по "Витиня" те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове", отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание, според стенограмата.

Кабинетът обсъжда въпроса ден, след като виадукт се срути в Генуа и уби десетки хора.

Борисов пита кои години са строени съоръженията у нас, а регионалният министър Нанков отговаря, че са "на по 35, 40 и повече години". 211 моста се нуждаят от ремонт, по автомагистралите половината - 17 от 34, са в лошо състояние.

"Миналата година отремонтирахме 7 мостови съоръжения по "Хемус" и по "Тракия", в момента 5 планово извършваме, но нямаме осигурено финансиране. Споменах 17 мостови съоръжения са в лошо състояние. Много често не сме разбирани и от шофьорите, ние го правим разбира се за тяхна безопасност, за безопасност на българските граждани, за това, че правим ремонти на долното строене, на колоните на мостовете, където арматурата е корозирала, нуждаят се от основно подменяне на арматура, на бетонните постаменти. Примерът с "Тракия", примерът с "Хемус" на моста на Коренишки дол, който в момента отремонтираме. Те виждат, че няма работници отгоре по автомобилните платна, критикуват ни, но ще ни разберат", заявява Нанков.

Премиерът пък коментира, че ремонтите на тези съоръжения са изключително скъпи и за фирмите, защото  трудно се намират специалисти за тази специфична дейност.

Транспортният министър Ивайло Московски посочва, че същият казус за виадуктите и мостовете в пътната инфраструктура стои и в железопътната.

"Аз искам да свършим работа, защото от празнодумци ми е омръзнало, да тръгнем да обясняваме, че 45 години не са пипани, е безсмислено. Така че и двете министерства да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва", нарежда той.

"Ние строим нови съоръжения, пак казвам, но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: "Ние сме виновни", защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност. Затова подгответе се и за сряда, ако трябва целеви заеми, след това ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това искам навсякъде да се влезе и да се ремонтира", казва премиерът.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък не иска да се създаде впечатление за "катастрофичност", защото плановите ремонти си вървят и не се допускат ситуации, на каквато сме свидетели сега в Италия или от малко по-силен валеж да бъде отнесена магистрала като в Германия. "Такива случаи в България няма, което означава, че качеството на ремонтите до момента е добро, но просто трябва да се засили и да се огледа всичко", изтъква той.

Според Борисов ремонтите трябва да се ускорят и хората да знаят, че се правят.

"Да благодарим на тези, които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините и сега ние да ги доосигурим тези, които ни остават, а да не чакаме сроковете на плановите ремонти. Това решение взехме", обобщава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"..трудно се намират специалисти за тази специфична дейност."40г по-късно няма специалисти за ремонт, какво остава за строеж. След някоя и друга година ще ги гледаме като египетските пирамиди и ше се чудим кой и как ги е строил.
203
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Да обвиним социализма задето е построил толкова мостове. Ах този омразен строй - строил, строил та се е забравил.
202
1
 
10
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Задава се нова далавера и начин след кражбите от парите за магистралите да се започне източване от ремонта на тунелите и мостовете. Всички фирми на ГЕРБ ще бъдат включени в ремонта а някакъв процент ще отива в касата на ГЕРБ и джоба на тиквата!
201
1
 
9
 
! Отговори
Bulgariabg преди 5 години
Защо хора като Бенчо Бенчев се покровителстват от цяло съзвездие политически и парламентарни "разбирачи", а обикновенният човек е "изкупителна жертва" за прокаратура и разследване-Защо не можем като в "белите" страни да получим заслужаващо провосъдие - а тези с дебелите вратове и портфейли командват и винаги ще командват??????Докога?
200
3
 
19
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА ИЗТРИТИЯ ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР - "ПИЩОВ" ЗА ТИКВИ:а) ОРЕШАРСКИ Е ВИНОВЕН;б) СТАНИШЕВ Е ВИНОВЕН;в) ХАН.....ОМУРТАГ Е ВИНОВЕН
199
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе нали преди няколко години пак нареди проверка на всички мостове,че беше паднало едно парче от един виадукт ? нали щеше още тогава да прави всички мостове? И кво стана? Нищо. Лъже битер дърт швед. Само са прави за пред хората. Аспарухов мост вече три години лъжат,че ще го ремонтират и все отлагат.Сега ще платят едни пари на свои хора за инспектиране,въпреки че преди 3 г. правиха инспекция. Всичко е за да се краде.
198
4
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВА, КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ИЗТРИТИЯ ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР......РИТОРИЧНО ПИТАМ-ЗНАМ ЧЕ СИ ТИ
197
3
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Прав е Борисов да желае такава спешна оценка на съоръженията и то най-вече на тези построени по време на неговите мандати.Тези от соца могат да почакат ,защото са строени здраво и надеждно.Не случайно чужденци,с които съм разговарял са изразявали учудване и възхищение когато са им обяснявал ,че са построени и проектирани от българи с български материали и съветски,и български машини.
196
5
 
10
 
! Отговори
Вече е ясно преди 5 години
че б***анкянския ще хвърля пешкира! Въпросът е не дали а кога и какъв претекст ще намери. Явно чакаме да падне мост и в бойколандия
195
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей какво активиране ? Трябва в Европа да умрат хора от срутване за да се сетите за проверки по мостовете на България ли бе измамници ? Защо не направите нещо добро без да го видите или копирате, от кражби не ви е останало време за добрини към българинът ваш'та ***'*** бандитска да е'ба...мост падна в Италия и се юрнаха да се показват по телевизията какво щели да направят и какви пари щели да отпуснат за ремонти, опс грешка да ОТКРАДНАТ, това им дойде като бонус не беше предвидено за крадене....
194
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некорумпираната според платените медии *** от гроп по случайност спазва правилото най-много се краде от строителството и строи строи, строи, и най-вече там, където няма нужда от ремонт. Щото има най-много за крадене, да се боядиса вече качественото построено при Тодор Живков. Ако днес намерите поне един политик по-честен, рабитлив и умен от Людмила Живкова обещавам на следващите избори да гласувам за него.
193
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 195..Много просто .Защото И те самите са фигуранти като него!-:)
192
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тато което построи.Ти не можеш го боядиса само бе аратлик! Резна няколко лентички на няколко отсечки само.И голям "строител" се извъди!А магистралката ти Тракия На места по посока Бургас.след Стара Загора.Ти дрънчи главата в купето от лавинообразно неравности! Знаеш го нали? Аз само да кажа се!-:)
191
4
 
20
 
! Отговори
Уточнение преди 5 години
Еми точно защото са строени в соц-а още са здрави, ако бяха строени по твое време досега да са се напукали като "твоите" магистрали.
190
0
 
20
 
! Отговори
Прокопий преди 5 години
Не мога да разбера защо говори че парите ще се връщат от ТОЛ системата? До сега не са ли събрали пари от винетки или ни прави на незнаещи? Каква е разликата?
189
4
 
27
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТА преди 5 години
Еми.... пожарникар....
188
4
 
29
 
! Отговори
КОЕ ПРАВИХА? преди 5 години
КОЕ КАЧЕСТВЕНО НАПРАВИХА И НЕ РЕМОНТИРАХА? ПЪТ,МОСТ,КРЪПКИ,ДУПКИ?
187
5
 
16
 
! Отговори
НЕ Е ЯСНО.. преди 5 години
НЕ Е ЯСНО ЗАЩО СЕ ПРОИЗНАСЯ И ДАВА АКЪЛ,СЛЕД КАТО ИМА НУЖНИТЕ СЛУЖБИ,ИНСПЕКЦИИ.ОБЩИНИ,КОМИСИЙ,ДОКЛАДИ.......ПРЕДПИСАНИЯ....НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ОБАЖДА.....ТРЕТИ МАНДАТ,КАКВО ПРАВЯТ? СЕТИ СЕ БОЙКО ЗА МОСТОВЕТЕ......ОГРЯ НИ АУРАТА И НИ СТОПЛИ.....ЗА КАКВО СА ТЕЗИ ИНСПЕКЦИЙ И СЛУЖБИ,НЕГО ЛИ ДА ЧАКАТ? ЧЕ ТОЙ ТОКУ СЕ ПРОИЗНЕСЕ,А ДО СЕГА?
186
5
 
21
 
! Отговори
Аз знам преди 5 години
Той иска, дава, определя, бе направо всичко е той. Е, не ни пита дали искаме.
185
5
 
26
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Всичко на ремонт!И новите магистрали също!А бе що не ремонтирам и цялото правителство барабар с патриотарите?