Местят в София бебето на починалата Ренета

То ще бъде подложено на лечение и обгрижване в столична болница
19 авг 2018 18:00, Красимир Ангелов
63

Бебето на починалата в Сливен родилка Ренета Томова ще бъде транспортирано в София по желание на близките, става ясно от писмо до медиите на Пациентски организации "Заедно с теб".

Бащата на Ренета - Петър Томов, е потърсил съдействие за прехвърляне и обгрижване в столицата на новороденото, родено в сливенската болница с този трагичен край за младата майка.

Още по темата
След кратък разговор с доц. Ралица Георгиева за проблемите на бебето, както и молба за съвет и съдействие с оглед и на тежката загуба за семейството, е решено бебето да бъде преместено за консултации и рехабилитация в СБАЛ на Детски болести в София.

По-рано днес стана ясно, че Окръжната прокуратура в Сливен разследва за лекарска грешка, заради случая с починала 33-годишна жена при раждане в болницата в града.

Вчера жителите на Сливен протестираха с искане за справедливост.

Заключението на лекарите е, че причина за смъртта е белодробна емболия, но близките на родилката смятат, че тя е починала вследствие на странните методи на лекарите, приложени по време на раждането.

Ренета Томова е имала нормална бременност, на 15 август през нощта тя е била приета в болницата в Сливен за първото си раждане. Тя родила дъщеря си Мария в малките часове на нощта. "Раждането започнало нормално, но в един момент се появил проблем", разказа бащата на Ренета, Петър Томов пред Bulgaria ON AIR.

На другия ден състоянието на младата жена започнало да се влошава. "Беше контактна, но не изглеждаше добре, беше като смазана, каза, че всичко я боли", спомня си почерненият баща.

После Ренета разказала на близките си, че детето излизало трудно и се наложило да я натискат по корема, за да извадят плода с така наречения метод Форцепс.

В петък родилката била преместена в реанимация, а малко по-късно съобщили на родителите й, че е починала.

"Ще ги съдя до дупка, детето си няма да го върна, но няма да ги оставя", каза Петър. И майката на Ренета иска тези, които са убили дъщеря й, да отговарят за стореното.

Новороденото също е в тежко състояние, вследствие на раждането. Малката Мария е с пареза на ръката и мозъчен оток.

Ренета Томова е собственик на конна база край града, където организираше курсове по езда и детски лагери.


Ден след раждането, Ренета почива от белодробна емболия. Пред Bulgaria ON AIR родителите ѝ са категорични – ще съдят болницата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Ася преди 5 години
Дано се оправи малкото човече! На моя приятелка такива страшни оплаквания и диагнози й бяха написали в епикризата при изписване от родилното. Когато попитала завеждащия АГ защо , при положение, че тя никога не е имала подобни оплаквания, той отговорил просто "рутинно", ако се "закучат" нещата при раждането и да не им обръща внимание, а да изхвърли епикризата, щом всичко е ок с нея и бебето.
47
3
 
7
 
! Отговори
Тодорова преди 5 години
Защо се казва, че майката е починала от белодробна емболия, като тази сутрин шефката на Реанимацията д-р Бянкова каза, че след като са я приели в Реанимация е направен скенер тъй като колегите са се съмнявали за емболия, но не се е потвърдило. А колкото до д-р Пашева, имаме отвратителен спомен. Тя просто не е трябвало да бъде лекар. Нея само парите я интересуват.
46
1
 
14
 
! Отговори
.... преди 5 години
Винаги е имало смъртност на родилки, но в БГ е доста висока ! ! ! И това мълчание след всяка смърт е меко казано "притеснително". И никога няма ясна причина и наказани доктори, просто се забравя и така до следваща нелепа смърт или убийство !
45
0
 
20
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Проблемът тук е дали се е знаело преди раждането, че родовият канал е стеснен или главата на бебето твърде голяма за да мине през него. Ако е така, защо не е предприето секцио?Всичко друго са спекулации засега.
44
4
 
2
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
3. Натискането на матката с лакти се прави и се е правило винаги, когато плодът не минава през родовия канал. Цената може да са и няколко счупени ребра, но работата трябва да се свърши.4. Тук се говори за амниотична емболия, а не тромбоемболия. При нея околоплодна течност с всичко, плуващо вътре, попада в кр. система и стига до белия дроб и причинява смърт. Дали тук се е случило това, само микроскопското изследване ще покаже.
43
2
 
3
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Не искам никого да защитавам, но искам да споделя няколко факта. 1. При вече започнало раждане с главата на бебето в родовите пътища, секцио не може да се направи. Късно е. Трябва да се продължи с раждането.2. Форцепсът, колкото и да го отричат, още стои като метод в стандарта по АГ и го има във всяка родилна зала в България и по света. Когато няма друг начин, той е единственият метод за изкарване на бебето живо, макар и с известни рискове за здравето му.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народът е здраво настръхнал. Истината вече няма значение. Хората искат кръв.
41
1
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 5 години
До преди няколко години бургазлийки масово пътуваха до Сливен да раждат. Сливенските лекари се славеха с добро име. Явно вече не е така. Но и пътуването до София също е рисково. Мога да ви дам за пример младото семейство Северина и Ивайло от Бургас, тръгнали към София за преглед на гинеколог. Жената е била бременна в осми месец.
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..милото детенце ,дано да се оправи..амин....
39
1
 
32
 
! Отговори
8 преди 5 години
До Всички...Аз съм съгласен да спра да плащам здравни осигуровки и да не ползвам "услугите" на изродитe в бели престилки. Така или иначе тия пари стигат само за безполезните прегледи на личния лекар и ако има нещо сериозно пак ме карат да плащам. Но корумпираната държава не ми дава тази възможност, за да храни въпросните *** и още ненужна чиновническа измeт около тях. В конкретния случай предполагам, че не е платено за екип и секцио и затова изродитe са побеснели и са убили горката жена
38
0
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Абсолютно си прав с тази разлика само,че софия Е вече град-държава при това от много години насам.
37
2
 
6
 
! Отговори
fermera преди 5 години
Прав е долния,до София е 2 часа път и да се чуди човек защо са се доверили на местната болница.Миналата година станахме родители със съпругата ми.В 13 седмица бяхме на предлед в университетска клиника в Германия.Бяхме консултирани от професор,прегледани от доктор и направен стандартен генетичен кръвен тест за Даун с точност 96 %.Това ни струва 500 евро.Раждането по естествен път струваше 1200 евро.Там ни обясниха че там се ражда в куческа поза и пращат сестра да те подготви за раждането.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не знаех,че метода с форцепса все още е разрешен,мислех,че е световно забранен заради уврежданията за детето,предполагах,че само в африка съществува още,доколкото зная може просто да разцепят и разширят отвора долу и след раждането да го зашият или в краен случай цезарово през корема,а емболия може да се получи след съсирек в кръвния поток ,но от какво
35
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наливане пари в два три града в България. Накрая всички ще живеем в София, защото в София са най-добрите лекари, всички депутати, почти всички университети, един куп театри, спортни зали и т.н. А в малките градове ще става все по трудно и по гадно затова София накрая ще бъде град държава, 99% от населението а в останалата част на България ще действат само стотина земеделци с комбайни и трактори, но и те ще живеят в София, като изоре с трактора, качва се на беемвето и бек ту София.
34
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си какво им е било да ходят всеки ден до скапаната болница да питат за внучето. Горките хорица. Дано имат роднини да ги приютят в София и да се откъснат малко. Тук се водят най-добрите специалисти, дано стабилизират детето.
33
4
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравили са да си платят рушвета, затова са я облъскали горката жена. Отношението на лекарите в България към пациентите е арогантно и нагло с малки изключения. Те работят с нежелание професията си и се отнасят към пациентите като някакви досасници. Няма я грижата и уважението към пациента, после защо ги биели. Алчни за пари под масата...
32
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е защо не са й направили Цезарово сечение, сега щеше да е жива жената. Егати касапите, в кой век живеем, толкова голяма смъртност при родилките има в България. То по-добре в къщи да раждат с акушерка.
31
6
 
44
 
! Отговори
Коко преди 5 години
освен ако при скачането върху й, не са счупили някое ребро (щото и такъв случай имаше) и то да се е забило в белия дроб и предизвикало белодробна емболия? Абе тия са за разстрел! Ако при 15 годишните *** го прилагат и става този метод, едва ли над25-30 год. жена ще издържи цялото това "млатене"- уж, за да се откъснел по-лесно плода...А че в Бургас родилките бяха пропищели и това е вярно, но къде извън София може да се ражда без страх за живота? В Турция май.
30
1
 
34
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Да почива в мир. Дано детето е добре и близките и да намерят утеха.
29
5
 
41
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Не мога да разбера, но как е поставена диагноза "белодробна емболия". Нали е раждала без операция, а по- най-стария, отречен вече метод - с форцепс. Обикновено след операции от кръста надолу- корем, крака, им бият антикоагулиращи инжекции, именно за да не се образува съсиреци и да запушат аорта и т.н. Това е, което знам и съм чел....Наистина, но стана много съмнително честото поставяне на тази диагноза -нещо не е наред, а и това скачане върху корема, тия лекари са "застинали" в соца, не четат ли