Борисов зове в НС да работят заедно по промени срещу е-кризи

Данните в Търговския регистър са възстановени до 17 юли
Обновена: 21 авг 2018 17:19 | 21 авг 2018 17:00, Камелия Цветанова
49

Снимкa: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов пое вината за срива на Търговския регистър, но и призова депутатите да помислят какво може да се направи в законодателството, така че да не се допускат подобни инциденти в бъдеще.
Още по темата

И макар че социалистите използваха и този случай, за да разкритикуват властта, той поиска да работят заедно за нормативните промени.

"До края на седмица може да имаме напълно работещ Търговски регистър, вече са възстановени данните до 17 юли", посочи Бойко Борисов пред депутатите.

Борисов уточни, че още в първите 24 часа след дефекта на дисковете проблемът е бил ясен и фирмата за поддръжка не е спирала работа.

"За ден последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един. За проблема незабавно е обявена фирмата, отговорна за поддръжката – фирма "Лирекс". Към 10 август са предприети действия по възстановяването. В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете. В работата се включват допълнителни ИТ експерти, включително и специалист от Япония сме довели. Така че сега до 17 юли всичко е възстановено", обясни още той.

Борисов призова да не се оказва сериозен натиск на екипите, които работят по отстраняването на проблема, а да бъдат оставени на спокойствие ден – два, за да си свършат работата.

"На този етап може да се каже, че кризата е преодоляна. И до края на седмица може и да имаме напълно работещ Търговски регистър", каза още той.

Според него поддържането на най-високо ниво занапред е приоритет, но то изисква и допълнителни ресурси. Така че до края на август администрацията има за задача да изработи процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри.

Отделно се работило и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои вина пое? Белите или червените? Ами кръвното? А?
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП са способни на всичко за да лапнат властта, направете незабавно разследване на мафията БСП.
40
3
 
1
 
! Отговори
Maks преди 5 години
Нещо ни пробутват глупости за да оправдаят "изгубената информация".
39
0
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
"До края на седмица може да имаме напълно работещ Търговски регистър"Нали до сряда щеше да бачка на 100%, бе Борисов. :D Сега до края на седмицата. Да не стане до края на другата, а после до края на по-другата.
38
3
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Другарит през четири петилетки си правят рекапитулация на откраднатото,след което си замитат следите.Началото бе с палежа на архивите в партийният дом.
37
0
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА ВЕДНАГА преди 5 години
Борисов и Патриотите да си прибират Консулите от Германия които за нищо не стават , освен че не вдигат умишлено Тел. дадени от Консулската служба ами не са и обучени да работят с необходимите Док. изисквани от Геманските власти
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по принцип от всеки дефектирал диск информацията може да бъде свалена и клонирана на друг диск без никакъв проблем, в зависимост от обема това може да отнеме от няколко часа до ден, максимум 2, огледалните слейв системи се правят, не толкова за да се подсигури информацията, а за да се осигури безпроблемна работа на системата, при срив на мастера, слейва трябва да заработи и поеме всичко автоматично, а с оглед на изявленията съм абсолтно сигурен, че не иде реч за дефектирали дискове, абсурно е !
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За ден последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един."Тикво, 4 независими диска да "дефектират" в рамките на ден е невъзможно. Кажи защо лъжеш и какво сте направили.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В регистъра вече няма покупка на остров и ошфорки.
33
0
 
5
 
! Отговори
yj преди 5 години
Как може през 2018-а система от национално значение да се оправдава с някакви си 3-4 дефектирали диска. Защо няма паралелно функционираща огледална система. която автоматично да замести срива на дефектиралата система?
32
0
 
8
 
! Отговори
Край преди 5 години
то сега е само търговския регистър ама ако ви барнат имотния регистър да не се окаже че панелката е на некой друг.
31
1
 
8
 
! Отговори
Компоти преди 5 години
Даа, 3-4 диска дефектират успешно в рамките на часове.Слочаенос?!
30
2
 
7
 
! Отговори
Топлофикация преди 5 години
Мутрата замита следите си. Европа няма да търпи Руски Троянски кон на Трапезата си. Тиквата е по-зле и от Наполеон в изгнание. В Брюксел ги е Гнус от него. Всички знаят неговата зависимост от Лукойл. Просто доведе България го фалит..............
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да се приеме закон забраняващ повредите на хард дисковете, в него да се предвидят строги наказания за всеки повредил се хард диск от минимум 5 удара с чук !
28
7
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Този саботаж, тази диверсия с търговския регистър... - ми прилича на партизанска / позитанска / акция...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова е крала дайте да я надминем!
26
3
 
11
 
! Отговори
Дуло преди 5 години
Незнам този народ как не се отегчи да гледа тази черна селска тиква вече 10 години
25
3
 
10
 
! Отговори
Ч преди 5 години
ОСТАВКА!!!!!06056
24
3
 
6
 
! Отговори
ан преди 5 години
До Анонимен /23/ абсолютно си прав, почти нокой в залата не знае за какво иде реч.ББ като Матросов- поема вина /и суджуци / , извинява се за нещо за което няма вина , червените пък го обвиняват без да знаят за какво. Няма ИТ да им кажат, да обяснят.Да правилно го няма - защото депо-- тут ==ките няма нищо да разберат.Смешника е Боко,защото НАЗНАЧАВА който му падне,а никога няма конкурс,да стоят професионалисти.Е той е мн знаещ Винету е велика книга
23
1
 
8
 
! Отговори
Поклон пред Радой преди 5 години
Простакът е кремък корав и могъщ,Простакът е демон без лик, весдесъщАкула на сухо, безкрил, а хвърчи.Удариш на кухо, простакът звучи.Простакът не чака, не знае пределИ стига простакът до своята цел.Защото простаци край него вървятИ дават му знаци и дават му път.Надкласов, безкласов, без род и съюз,Без ден да протакаш, дори да кървиВойна на простака до смърт обяви.За срам на Европа, на всичките насКогато докопа в ръцете си властПо-страшен от спина, по-жилав от ракаСега за сега се оказа простака. Радой Ралин