Срещу ценовия шок: БСП иска 5% ДДС за хляба

Социалистите ще предложат промяната в бюджетната процедура
108

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП предлага да се намали ДДС върху хляба и налогът върху насъщния да бъде 5%.

Това съобщи председателят на социалистите Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро.

Още по темата

Причината е, че цената на хляба се е увеличила в последните дни, а се очаква от 1 октомври с повишаването на цената на енергоносителите да растат и цените на стоките.

"Хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом, и търсим какво да се направи, така че да няма такъв ценови шок", коментира Нинова, цитирана от БТА.

Намаляването на ДДС върху хляба е част от разговора за диференцирано ДДС върху храните, посочи лидерът на БСП. Тя отбеляза, че само България и Дания от страните членки на ЕС нямат диференцирано ДДС върху храните.

"Искаме този разговор на прага на приемането на новия бюджет", заяви Нинова и посочи, че ще предложат намаляване на ставката върху хляба с промяна в данъчните закони.

По думите й в момента годишно от ДДС върху хляба в бюджета се внасят около 60 милиона лева при ставка от 20%. Ако тя бъде 5 процента, в хазната биха влезли 45 милиона лева по-малко.

"Според експерти това може да се компенсира от изсветляване на сектора, тъй като, по думите на хлебопроизводителите, с които разговаряхме, има много голям сив сектор", каза Нинова. Тя добави, че рискът е да се получи спекула и търговците да не намалят цената на хляба, а да приберат разликата като печалба.

Относно указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, който е номиниран за министър на вътрешните работи, Нинова коментира, че президент и Министерски съвет една седмица спорят по коя процедура да сменят един неподходящ министър с друг неподходящ министър.

Тя отбеляза, че който и министър да бъде сменен, това няма да промени политиката на управляващите. По думите й това е агония и печелене на време за оцеляване на кабинета "Борисов 3".

ГЕРБ и това правителство си отиват, дали след месец или два, коментира Нинова. Ние искаме оставката на целия кабинет, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че когато предложенията за смените на министри бъдат внесени, левицата ще гласува против тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СА СА САСтига лъга, герб никога не са предлагали премахване. Намалиха ги незначително.
76
1
 
7
 
! Отговори
СА СА СА преди 5 години
а защо таварищите не гласуваха за премахване субсидиите на партиите предложено от Герб Защото няма да има за СПА за Лапачка Аху Иху
75
0
 
7
 
! Отговори
един от народа преди 5 години
много логично искане требва да е за всички хранителни продукти
74
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тая два дена я нямаше, ама беше оставила чорапа да и пази рейтинга. И сега реши да вдигне озверелите каскети с поредната простотии. Хляба и без ДДС да е ефекта за народа е минимален. Що не вдигне вой за горивата, тока, цигарите, алкохола и останалия бизнес на БСП
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистически залъгалки.
72
5
 
7
 
! Отговори
Курнелия за смях... преди 5 години
Хората от село Шарково разказват, че *** Нинова и козата, която тя прегърнала носели еднакви фланелки с надписи Герб ни убива....
71
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро очаквам Корна да поиска и безплатен хляб - само и само да дойде на власт. След това ще ви подарят и безплатен вазелин. Доказано - такава е последователността когато червени дойдат на власт. Помнете някога богатата Венецуела - сега гладуваща перла в короната на социалните придобивки за бедните. Мадуро им го намадури. А на вас Курнеля ще ви го накури. С усмивка разбира се! Безплатен е хляба само в капана за мишки! Честито на любителите на евтнията!
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си ми и здрава *** како .дано да управляваш бсп то оше сто години .само ти можеш дс е...ш майката на тази отврат.щото ти си още по голяма отврат
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Румъния не само хляба има 5% ДДС, а и ДДС-то на всички хранителни стоки е под 10%.Затова там дребния бизнес се развива, а у нас Герб го уби. До там го докарахме русенци да ходят в Гюргево отсреща да пазаруват храна. И вместо у нас си дават парите ги дават на румънците. То като си некадърен си оставаш некадърен през всичките си мандати.
68
6
 
5
 
! Отговори
к преди 5 години
До ГробокопачТиквоча отива да прави сделка с Тръмпза това Зеления Чорап се разписказа това вдигнаха на крак еврейката ***, ратайчето на Тед Търнър - чалгаджийчето Слави и блюдолизците като "Босия"България минава в другия лагер заеднос Унгария - а това е пръчка отзад за толерастите-глобалисти
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарко на улавали се правиш или ти липсва някоя дъска от дюшемето. Наистина ли незнаеш кои управляват мутроландия. Ами да те открехна *** другарко щом се правиш на ощипана невеста. Чула ли си за МВФ И СБ. Нещо да ти говорят тези абривеатюри. Я прочети какво се крие зад тях и тогава пак се появи на хоризонта. Не разбирашли че нищо незвиси от управниците те са там за да крадат каквото могат а нарежданията идват от тези две абривиатюри в тях е сиренето и ножа колко ти отрежат токова ще ядеш.
66
5
 
3
 
! Отговори
к преди 5 години
До Гробокопачпич, евреите които стоят зад *** искат България да се набута с още 100 милярда дълг а евреите зад *** не искат !90% от Българския дълг го натрупаха евреите Филип Димитров, Жан Виденов и Сергей Станишев ... останалите 10% ги натрупа Луканов !еврейката *** ще ни напълни и с маймуночовеци и ше ни вдигне и данъците ...иначе как ще плаша лихвите по новите 100 милярда дълг дето ще ни ги запиши
65
3
 
7
 
! Отговори
Айде, ма.... преди 5 години
Колко са 5%, та се пенявиш ***, дъртооо...?За Христос ли се имаш, дето с еднариба хранил всички евреи
64
4
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Тук, еврейката Корнелия, рпави намек. Въпроса не е в популистичното намаляване на хляба, както вие, простите гербери, смятате, идеята е д асе вземат поредица от мерки в посока облекчаване. Щото, не вие, герберчета, ще отнесете плувката,а друите. Вие,с ега, цоцате от еврофондовете.
63
3
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До hТиквуна е просто пешка на шахматната дъска. Емигранти няма, не защото Тиквуна не иска, а защото нашата съпротива е твърде голяма и сме готови да се фанем за оружията, а пукне ли първата пушка, не само мигрантите ще го отнесат, а и самият Тиквун;)))
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червена манипулаторка е Курнелята. В Кауфлан винаги има хляб по 59 ст. Какво иска тя - да го намалят с още 5 ст. ли? И бедните ще се наядат? Всъщност най-много ще спестят богатите които купуват скъпи специални хлябове със семена и печени на каменна пещ. Ами скъп й е хляба на Корни, редно е да иска да плаща по-малко, ако и с него да се дотира ефтиния хляб. Червена циркаджийка!
61
2
 
6
 
! Отговори
h преди 5 години
До ГробокопачТиквоча, наистина е евреин, но и Путин е евреин - и на двамата майките им са еврейки в момента юдо-масонския заговор е разделен на 2 враждуващи фракции - едните искат да властват над света по-пътя на глобализацията - т.е създаване на надзаконов елит от милиардери унищожаване на дуржавите и границитеи втора група - (Тръмп и Путин са от тази група) искат една мощна държава да управлява света аз предпочитам ***, защото не допуска маймуночовеци в България и е против толераст
60
3
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Г-да гербери, защо лаете по еврейката Корнелия, а плачете за евреина Бахур Бахар? Хм;)))
59
4
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 66 Как какво е направила Нинова до сега..? Продъни ни ушите да иска всеки ден оставка и да седне на стола на Борисов.Ама стола на Борисов пари и за там се иска яко дупе , каквото Нинова няма.Иначе мерака и е гигантски.
58
7
 
3
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Да гласуваме за БСП. Със сигурност хляб ще има. За друго не знам.