Сиво, мръсно, бедно Столипиново – евростолицата на културата!

Безутешна пловдивска картина в репортаж на "Нойе Цюрхер Цайтунг"
19 сеп 2018 19:15, Елка Василева
81
Сиво, мръсно, бедно Столипиново – евростолицата на културата!
Снимка: Дойче веле / М. Илчева

Догодина Пловдив е европейска столица на културата. Центърът на града е излъскан, но недалеч от него се разкрива една безутешна картина: Столипиново - сиво, мръсно, бедно. Така започва статия на "Нойе Цюрхер Цайтунг" за ромите в България, цитирана от Дойче веле.

Пловдив е истинско бижу: Вторият по големина български град има 80-вековна история и днес там все още могат да се видят следите, оставени от траки, римляни и османлии. Много обекти се реставрират усърдно - все пак през 2019 Пловдив е европейска столица на културата.

Само на 45 минути пеша от излъскания център на града обаче човек попада в друг свят: в ромската махала Столипиново, в която живеят между 40 000 и 70 000 души. Това е едно от най-големите ромски гета в Източна Европа. Това пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" в репортаж, озаглавен: "Мизерия в покрайнините на културната столица".

Авторът на статията Иво Мийнсен описва една доста безутешна картина: сиви осеметажни панелки; пране, окачено върху оградата на едно училище; боклуци, разхвърляни покрай контейнерите за отпадъци; улици, по които на места няма асфалт; локви, които говорят за хронични проблеми с канализацията в квартала.

Още по темата

В този жилищен лабиринт почти не се забелязва някаква централна инфраструктура, пише авторът и добавя: няма автобуси, нито полиция или пък пощенска станция, виждат се само електрически стълбове. Някакви майстори работят направо на улицата - на един ъгъл бояджия лакира елементи за огради, по-нататък двама млади мъже свалят от един стар потрошен автомобил всичко ценно - от двигателя до медните проводници.

На целия този фон изпъква местният клон на фирмата за парични преводи "Western Union" - на площада на улица "Елба". Парите, изпращани от роднини, заминали на гурбет (легално или не) в чужбина, са важен източник на доходи за жителите на Столипиново, четем още в публикацията.

Безутешността на това място всъщност отразява положението на ромите в цяла България. В страната обаче няма надеждни статистики, които да документират реалния брой на ромските жители. Европейската комисия предполага, че те са около 750 000, а българските власти твърдят, че са два пъти по-малко.

Според едно изследване от 2016 година 86% от ромите в България живеят под границата на бедността, а това е с четири пъти повече отколкото сред останалата част от населението на страната. От проучванията става още ясно, че 55% от ромите са безработни, а почти половината от тях обитават жилища или помещения без каквито и да било санитарни възли.

Сякаш сегрегацията се задълбочава

Днес населението на България се топи. Ромите обаче са единствената етническа група в страната, която нараства - при това със значителни темпове и въпреки лошите си перспективи за бъдещето. Това пък облагодетелства дейността на различни мафиотски структури, които се занимават с търговия на наркотици и проституция. И в пловдивския квартал Столипиново властта е разпределена между няколко местни цигански барони. Зададат ли се избори, те организират продаването на гласове. Реално погледнато и до днес остава неясно колко широко разпространен е този метод на изборна измама, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Повечето представители на ромското малцинство не очакват много от държавата и правителството. И с право, пише авторът и посочва: от поне едно десетилетие насам в българската политика разпалването на омраза към ромския етнос е гаранция за успех. Политическото инструментализиране на това малцинство допълнително отравя климата между ромите и българите, четем по-нататък.

В края на статията се посочва, че днес 90% от седемнайсетгодишните ромски деца ходят на училище. Проблемът със сегрегираните училища обаче остава нерешен. Наскоро изследване на ЕС установи, че почти една трета от ромските ученици в България посещават т.нар. "ромски училища", а тези учебни заведения са зле финансирани и с по-лоша материална база, пише авторът. А това показва, че проблемът със сегрегацията по-скоро се задълбочава, подчертава "Нойе Цюрхер Цайтунг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да интегрираме ли или да дезинтегрираме, това е въпросът.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Столипиново да се пресели в Дортмунд.
51
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименНе е така, то от вятъра тече бок/лук, духне ли вятър започва да тече! И така тече, че пълни и асансьорните шахти до осмия етаж избутал е асансьора нагоре и вятъра е издухал и него и металните дограми и парапети, а бе всичко което е метално.:https://youtube/watch?v=885jAfHZIP0
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това пък за ромските училища изобщо не е вярно. Училището в Столипиново просто свети, хеле в сравнение с блока до който се намира.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накои факти не са верни - има поща, 6-то районно е там, минават поне четири автобусни линии, прането си го простират винаги където им падне, кофите за *** са редовно чистени, но това не ги спира да хвърлят каквото и където им падне. Бяха окрали желязната дограма на блока в които живеят, та едно тяхно дете се размаза на козирката на входа, падайки от дупката на 7 етаж. Нямат оправия. Почни пред районното, има поне трима продавачи на нарязан тютюн?!
48
1
 
18
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
И целия бюджет на САЩ да се инвестира в Столипиново, точно след 2 месеца ще изглежда по същия начин! Защо ли? Защото те сами ще изкормят всичко в което има метал и ще го продадат за жълти стотинки, но на работа няма да се хванат! Рома от глад умира, но работа не започва. Ние какво сме им виновни, че на тях им харесва първобитно общинния им строй? Да се оправят както искат, стига да започнат да спазват законите на обществото!
47
1
 
18
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Ромите са от 600 години на Балканския полуостров. За толкова години ако те искаха, сами щяха да се интегрират, без каквито и да е било програми. Как арменци, евреи, турци, албанци и др. се интегрираха, само ромите не се интегрираха? Тия не разбраха ли, че ромите не искат да са част от обществото? Било мръсно и гадно в гетата, а данъци плащат ли? Като плащат данъци имат правото да настояват за инфраструктура! Като не плащат и сегашната им е много! Стига вече с паразитирането на наш гръб!
46
1
 
10
 
! Отговори
SP преди 5 години
Тея същите ЧЕРНИТЕ са едни по стари емигранти заселели се преди много години .... да и днес са отлично интегрирани говорят отлично български език, работят, учат .... ГЛУПОСТИ единственната им работа е ежедневно да се осеменяват и да се развъждат като *** и да са главния бич за обществото! На времето Xитлep много добре ги е бил подхванал! Това е и бъдещето на днешните имигранти! Бог да пази България!
45
0
 
4
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
е В ГЕРМАНИЯ СИГУРНО ГИ НЯМА ?
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как 45 минути от излъскания център, то си е на 10-15 минути пеша.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за османската империя, но преди комунизма този проблем с ромите не го е имал.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите масово слушат чалга, която си е точно ромска музика. Да не говорим там, че доста от пеещите това ужасно нещо са роми. Но чалготеките са пълни с българи. Отделно има 3 национални чалга радиостанции, и само 1 радио със само българска музика. Защо на българите им харесват ромите? Това е въпрос на който не мога да си отговоря.Сигурен съм, че както си чатят тук против ромите мнозина са си пуснали за фонова музика вкъщи чалга.
41
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
За нормалните народи евтината работна ръка е РЕСУРС а за българите е бреме.В Турция половината население е подобно на ромското обаче със здрава държава турците направиха здрава икономика.
40
7
 
4
 
! Отговори
GERBer преди 5 години
на който не му харесва да си изгори чалгата... а така си и помислих.
39
3
 
34
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Тая статия само много частично засяга някои страни от живота на ромите. Напремер не е изяснено, че преди 10 г. френското пратвителство категорично реши, че ромите не стават за нищо и незабавно бяха изгонени от Франция. Също така, че Европа е пропищяла от тях и техните селища са много честа тема на статии. Ромите развалят името на България и Румъния. И например те са една от главните причини за Брекзита. А също така има много квартали в подобен вид по цяла ЕВропа, не само от ромски жители
38
4
 
9
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Анонимен - Моята идея не е точно като твоята. Тя изповядва избиването на евреи, от което ци?$?ите ще изчезнат без да ги буташ. От друга страна няма по голямо нещастие за всички диваци от да ги оставиш да са си това което искат. От това белите ще изчезнат, ще отидат в невидимо за диваците място, а тука ще спрат пособията и човекоядството ще стане единствения начин за съществуване. Развъждането ще продължава още по спортно. Кадънката ражда направо на тавичката и почват да ядат веднага.
37
1
 
1
 
! Отговори
Корекция на №41 преди 5 години
ИзлаГа, вместо излаТа.
36
3
 
45
 
! Отговори
Защо се излата този? преди 5 години
И по един милион евро месечно да се подарява на всяко ромско семейство, те пак ще живеят в сиви и мръсни гета, а подарените пари ща използват, за да си угаждат с храна, пиене, цигари, дивашка музика, услуги на жрици от занаята и луксозни, но ненужни вещи. Нагласата им е такава, не можеш да ги промениш.Живее в коптор, но на врата му висят златни ланци, а за подкупи използват златни монети!Но и без доходи в пустинята да ги оставиш, пак ще се множат като зайци. И това е аспект от манталитета им.
35
1
 
40
 
! Отговори
Гж преди 5 години
Сиво и мръсно може,ама бедно?Ай холам.С по 5 сателита на барака:)
34
1
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Когато цялото Столипиново отиде там ,ще се оправят нещата ;) !!!