Трафикът на хора: Новото робство. Как да се борим?

България е основен източник на хора, жертви на трафиканти
19 сеп 2018 20:22,
8

Ако хиляди пъти в последните години се чуват стотици предупреждения за съмнителни обяви за работа, то все още има хора, които се предоверяват и стават жертви на трафик.

Така, обаче, печели една конкретна група, а жертвите губят най-много.

България от години е основен източник на хора, станали жертва на трафик. 80% от тях са предимно жени и деца. Най-често срещаното престъпление е склоняване към проституция.

От година у нас действа приют, който побира 10 души. Местополжението му се пази в тайна, а там се настаняват хора, станали оцелели след трафик.

Там те намират медицинска, социална и психологична помощ, а най-честите му обитатели са хора, изпаднали в тежко здравословно състояние и с големи психологически травми.

Възрастта на жертвите варира - от 6 дзо 66 годишна възраст. Това са хора, зафубили вяра в добротата на останалите.

Често четем числа и статистики за жертвите на трафик. Забравяме, обаче, че това не са просто числа. Зад тях се крият човешки съдби. Пропиляни, разбити, смазани. А жертвите са хиляди.

Как можем да се борим с трафика на хора и каква е причината за високия процент на жертвите - в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментират  Камелия Димитрова от комисията за борба с трафика на хора и Доминик Вислер от Швейцария.

Колко хора в България стават жертви на мечтите си да работят в чужбина?

"Данните са устойчиво тревожни. В Европа по последни данни на ЕК 15 хиляди са формално регистрираните жертви на  трафик. Всяка държава на континента е засегната - било то като източник, транзитна страна или крайна дестинация", коментира Камелия Димитрова.

След толкова много кампании в страната с цел превенция, обаче, изглежда сякаш проблемът все повече се задълбочава и продължаваме да говорим за голям брой жертви. Защо?

"През последните няколко години действително има много кампании. Най-голямото предизвикателство пред нас е да стигнем до най-малкото населено място. Винаги има такива, които са труднодостъпни за институциите. Предизвикателството е да достигнем до всички", сподели в предаването Камелия Димитрова.

По думите им още един от проблемите е да се преборят първопричините. Според нея жертвите на трафик имат проблеми в семейството си, това са хора, които живеят в социална изолация или бедност.

"Докато всички тези причини не са изцяло преодолени, не можем да очакваме, че единствено с кампании ще постигнем успех", категорична беше Димитрова.

Жертви на трафик стават дори и деца. Според данните за първото тримесечие на тази година са пострадали 50 деца на възраст между 14 и 18 години.

Трафикантите стават все по-изобретателни в своите примамки. Как успяват да излъжат хората и какво можем да направим, за да помогнем на жертвите?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма работа или в голямата си част прилича напълно на робство.
4
1
 
3
 
! Отговори
Sergo преди 5 години
Добре де, толкова ли нямате един *** correct. Всяка статия има сума си правописни грешки...каква медия е това...
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова думи без никакъв смисъл. В тази статия не се казва най същественото. Защо не се задава въпроса защо е докарано това племе до това да става жертва на трафиканти. Хвърлих един поглед на статията но този голям чаршав няма да си правя труда да го чета. Знам че никой от джурналетата не си и помисля да напише грозната истина. А истината е унищоженото селско стопанство стотиците заводи които даваха препитание на милиони не само българи но и роми. Кой е виновен няма ли да напишете или ви е страх
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ба... Ша са борим. Възползваме се. Робството е лошо, ама ако си от грешния край, иначе си е безплатен труд ;)
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има различни видове хора.Например при тия кафявичките доста често реалноста се слива с измислицата,драмата е голяма все ги трафикират все им обещават директорски постове а все на улицата свършват.Много странно като са такива големи тарикати и все гледат да минат тънко и с измама не им ли е хрумвало че като са неграмотни и не знаят език няма да си намерят никаква работа освен като сексуални играчки или донори на черно?То не е много трудно да се сети човек.