Таванът за пенсиите пада – въпрос на справедливост!

Няма регистър на осигуровките преди 1997 година
25 сеп 2018 12:45,
81
Таванът за пенсиите пада – въпрос на справедливост!
Снимка: Dnes.bg

Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост.

Той коментира предложение на пенсионерските организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, което ще се разглежда утре в социалната комисия.

В отговор на въпрос възможно ли е отпадането на тавана за всички пенсии, министър Петков каза, че всичко е възможно, въпросът е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои от пенсиите, които са ограничени от таван, е доста висок.

Още по темата

"Друг е въпросът доколко обществото ще приеме, че тези пенсии са справедливо изчислени", допълни още Бисер Петков.

Той подчерта, че за времето преди 1997 година няма регистър на осигурените и не е тайна, че съществуват и опити за измама чрез представяне на неверни документи.

Министърът припомни, че в КСО е записано, че таванът пада за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 година и се запазва, или по-скоро се повишава, нивото за отпуснатите до края на тази година. Това е норма, която беше приета през 2015 година и предстои да влезе в сила в началото на 2019 година.

За старите таванът ще се увеличи от 910 на 1040 лева. За новоотпуснатите от 2019 година няма да има таван.

Министърът подчерта, че ще участва в дискусията утре, но на този етап предвиденото е това, което е заложено в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
6
 
! Отговори
Подготвен ! преди 5 години
Най-фрапиращата неправда е този таван на пенсиите. Върхът на нахалството е , че за дебелите зад...ници от властта и конституционните съдии няма таван. За това с червения флумастер на изборите и драскам цялата бюлетина. Поне от моя глас да нямат субсидии разбойниците с костюмите и но на всички избори , защото цялата многоцветна *** е едно и също вече толкова години. Иска ми се да добавя и един мнооооого нецензурен коментар !!!!!
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.В илюстрациите винаги има авторска намеса и интерпретация,а в Зкона-конкретка и задължителност на нормата!
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Добре е да се говори със Закона,а не с илюстрации!Едва ли можеш да ми посочиш КСО подобен "илюстративен" пример!
74
8
 
6
 
! Отговори
Давайте, махнете го преди 5 години
Пенсионерия, клоаката на света, мора за младите и работоспособните! Рай за некадърниците и тъпите последователи на неграмотни милиционери и военни. Ужас и родопска сакънтия! Уж все цъфти, цъфти, пък никога не ще да завърже- що е то? Приказките на набедените ни псевдополитици. Линч им е малко!
73
3
 
6
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ТУК ЯСНО ПРОЛИЧАВА, ЧЕ СМЕ ГОТОВИ ЗА ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ. САМ НАРОДЪТ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ ВСИЧКО, КОЕТО Е ЖИЗНЕНОВАЖНО ЗА СЕГАШНОТО И БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ. ЩЕ СЕ ИЗКАЗВАМЕ ЗА ОТБРАНАТА НА ДЪРЖАВНИТЕ НИ ГРАНИЦИ, ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПОДОХОДНОТО ОБЛАГАНЕ, ВМЕСТО Т.Н. ПЛОСЪК ДАНЪК. ТАКА ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКО-ЗА ЗАПЛАТИ, ЗА ПЕНСИИ, ЗА ТРАМВАЙНИ ЛИНИИ В ГОЛЕМИТЕ НИ ГРАДОВЕ,СЪЩО И МЕТРА, ЗА ДА СЕ СПРАВИМ С АВТОМОБИЛНАТА ЛУДНИЦА, ВЛАКОВЕ-СТРЕЛИ, КАТО В ЯПОНИЯ, МОДЕРНО ВЪОРЪЖЕНИЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И ДРУГИ.
72
3
 
14
 
! Отговори
Тъпото преди 5 години
И да падне тавана алчните пенсионери от Неохим пак ще работят и ще спъват младежта,и ще лижат зад.ици. За това няма да има работници в БЪЛГАРИЯ.
71
4
 
22
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Значи излиза, че които са се трепали преди 1997 и които не са работили нищо по онова време ще са с равни права за пенсии, които се плащат от данъците на работещите?Това ако не е дискриминация...Как така няма регистър? Или на някои е по-удобно да е така. Цял свят знае за 90-те години в БГ какво се е правило.
70
4
 
10
 
! Отговори
Конституционен съдия преди 5 години
За мен таван на пенсията няма, но не забравяйте, че всички сме равни.
69
0
 
10
 
! Отговори
До house. .. преди 5 години
Има още параметри за определяне на размера на пенсията. Пише ги в КСО.
68
0
 
6
 
! Отговори
До house. .. преди 5 години
Никога не са се взимали последните 10 години. Как си запознат с КСО!?
67
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега 66, добре запознат съм с Кодекса. Съгласно неговите разпоредби при 2000 лв. доход и 1000 средно за страната, пенсията ми би била 960 лв. при 40 г. стаж. Примерите, които давам имат илюстративен цел, а не претендират за математическа точност.
66
4
 
25
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
От заплатата ми за 43 г. държавата винаги е удържала толкова, колкото си поиска. Сега не ми дава съразмерната пенсия срещу взетото, а ми слага таван. Аз не искам повече отколкото съм дал, а само това, което ми се полага.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Забравил си да споменеш,че не си запознат с Кодекса за социално осигуряване,а в главата ти е пълна каша. В нета има достатъчно информация за това как се изчислява ИК,как той влияе на пенсията,кои и какви дани се вземат и оказват влияние върху размера на пенсията!
64
5
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Забравих да спомена и друго. Ако ГЕРБ не са въвели някакви промени в последните 5-6 години, за които да не знам, базата за изчисление на индивидуалната пенсия е средномесечният доход за последните 10 години. На какъв доход сте се осигурявали преди това, е без всякакво значение.Пример:40 години осигуровки върху 1000 лв. = 30 години осигуровки върху 100 лв. + 10 години осигуровки върху1000 лв. Т.е. пенсията ще е една и съща.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Робчо РобевА ние с първа категория какво да кажем? И всъщност какво значи"изтръгнали"? Що не избяга бе,да не са те държали насила! Иначе сте много драматични!
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 60Как се осигуряваш на 7000 лв., като максималния осигурителен доход е 2600 лв.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиката на ГЕРБ за пенсиите в последните десет години е към изравняване на минималните и максималните пенсии. Това ГЕРБ го правят като вдигат размерът на минималните пенсии и не увеличават размерът на максималната осигурителна сума. Сега около половината от пенсионерите получават пенсия, по-висока от тази, която им се полага според внасяните осигуровки. Много малко са тези, които са над тавана.
60
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро се пенсионирах и започнах по-лека работа, съобразно възрастта ми. Работодателят ми предложи да ми плаща цялата заплата без да ми удържа за осигуровки, защото нямам нужда от тях. Отказах му, защото винаги съм работил както си е по закон. Е, такъв *** като мене храни тарикатите.
59
18
 
8
 
! Отговори
иван преди 5 години
Браво аз съм ИТ програматор осигурявам се на 7000лв. и ако няма таван ще получа пенсия 2500лв. едно справедливо пенсиониране за тежкия ми труд
58
9
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, забелязвам, че много от вас не са чели КСО. Парите за вашите пенсии не идват от вашите осигуровки. Вашите осигуровки отиват за изплащане на пенсиите на сегашните пенсионери. А техните осигуровки, на свой ред, са отишли за изплащане на пенсиите на предишните пенсионери. Парите за вашите пенсии ще дойдат от осигуровките на бъдещите осигуряващи се. И затова е престъпление към останалото в България трудоспособно население да се изплащат пенсиите на родителите на емигрантите.