Манолова: Газът на цена от 2015-а, парното с 20% по-скъпо!?

КЕВР обсъди поскъпването на топлото от 1 октомври
53
Манолова: Газът на цена от 2015-а, парното с 20% по-скъпо!?
Снимка:

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди поскъпването на парното и топлата вода с от 2 до 9% от 1-ви октомври.

От топлофикациите изразиха опасение, че при тези цени ще търпят загуби, а това ще затрудни и потребителите да си плащат сметките.

Още по темата

Омбудсманът Мая Манолова каза, че политиката на регулатора е при увеличение на цените на газа да вдига и цените на парното и топлата вода. Но когато газът поевтинява, от това не следва поевтиняване и на парното, подчерта Манолова.

"Моят въпрос към КЕВР е защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 година, сега цената на парното е с над 20 процента по висока", коментира тя, цитирана от БНР.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни, че примерът на Манолова е за "Топлофикация" - София и е от период, в който цената на парното е била задържана ниска, като това е било компенсирано чрез по-високи цени на тока.

"Така нареченият "данък социално спокойствие", което означаваше при повишаване цената на природния газ да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България, а за сметка на това цялото население и бизнесът да плащат това чрез сметките за електроенергия. Това е абсолютна несправедливост - да караме хората в малките градове, в селцата и бизнесът да доплащат, за да бъде слабо променена цената на топлинната енергия, която ползват гражданите в няколко големи града на България".

Основният аргумент за повишаването на цената на топлинната енергия е планираното увеличение на природния газ от 13,89 на сто от 1-ви октомври.

Разчетите на енергийния регулатор показват, че от началото на другия месец се очаква поскъпване на топлинната енергия в София с 9,97 на сто, а в Пловдив с 8,57 на сто. Между 4 и 6 процента ще се повиши топлинната енергия в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Във Варна - с 2,28%.

Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Цената на топлинната енергия се увеличи от 1-ви юли, така че второто поредно увеличение ще се усети най-вече след 1-ви октомври, защото през лятото потребителите ползват само топла вода, но не и парно.

По този начин, след второто поредно увеличение на цената за топлинна енергия, сметките за парно и топла вода от 1-ви октомври ще се повишат средно с над 16 на сто за София, в Пловдив - над 9 на сто, в Плевен - с около 20 на сто, Бургас - с около 22 на сто, във Варна - с около 8 на сто.

Окончателното решение за цената на топлинната енергия ще бъде взето на 1-ви октомври на закрито заседание в КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
Ами протестирайте де ....
43
0
 
3
 
! Отговори
Пациентка преди 5 години
А, няма проблем- всичко е точно. Ще си плащаме редовния, абсолютно необясним терор на монополистите и ще мълчим. Ако не ни беше ок- щяхме да мъцнем. Има накъде още да бъдем тероризирани, трябва чистка - първо пенсионерите, след това, който издържи. Важното е да сме тихи.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафиотско вдигане на цените на парното. Трябва да протестираме. Сега в събота. Къде са синдикатите. Къде са потребителските организации. Необходими са нови избори и ще изберем онзи който най-добре защитава интересите на българския народ. Газът е със цени от 2015 година следователно цените трябва да са на нивото на 2015 година. Мая Манолова е абсолютно права.
41
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Заглавието да се чете: Гъзът на цена от 2015-а, порното с 20% по-скъпо!?
40
2
 
2
 
! Отговори
Стига вече преди 5 години
Оставка на правителството! Да си ходят!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес нашите хора са в Москва за сключване на нов газов договор. Да видим какво ще договорят. Защо ли пак с руснаците?
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа не се плаща на кубичен метър(каквото отчита газомерът), а в квтч енергия .Цената се изчислява, като се пресмятат м3 газ в квтч, приблизително 10квтч/м3. И така, средната цена в Европа е 7 евроцента/квтч. В България е 4 евроцента. Защо тогава се твърди, че уж сме плащали най-скъпата газ? Ами то при такива доходи и по 1 цент да е, пак ще ни изглежда скъпо.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против вдигането на цената на газа или парното ,но искам да имам право да откажа услугата ако не ми изнася цената.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ама как...Топлофикация първо произвежда ток! НЕК-а го изкупува, вярно евтино. Изкарват си парите, след това ни отдава топлината от турбините им. Демек им охлаждаме турбините безплатно
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32Не сравнявай град с около 3 пъти по голям такъв! Разходите за отчети на месец ще бъдат 3 пъти по големи, нещо от което всеки се опитва да избяга
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майче.Ти си Дон Кихот.Бориш се с вятърни мелници.Всичко скача.Нали който не скача е червен.В страна без икономика и без пазари навън цените ще скачат до безкрай още мноооого години.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БПФА ти русофилски глyпако, плати ли си данък Русия?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкянския ще оправи нещата.Немаа се плашите ***.
31
4
 
2
 
! Отговори
само викане ... преди 5 години
.За тази кака ще кажа ,че има някаква тежест кога премахне ,,вечния длъжник,, иначе никои не я бръсне за с--л--ив-а...Да се е хванала с нещо голямо и да го е направила от край до край както е бил замисъла ,тя едно започва онези в парламента така го изкелипендрят ,че тя по хубаво да не го е започвало и все едно е направила нещо па се е и гордее ?
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който работи с руска газ ще плаща освен газа и данък Русия. Лично аз никога няма да се включа да ползвам газ, докато крана го държи крадеца Путин.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 2 години ще викажат че след сегашното увеличение на цената са работили 2 години на загуба, защото увеличението сега реално е трябвало да бъде 80%, ама те са увеличили само с 16 % и са били на загуба. Гледали сме го вече стотен път този театър.
28
11
 
2
 
! Отговори
Цървена кокошка преди 5 години
Тая ...няма скоро да миряса!
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, малко са авариите в София. Затова цената е такава .... В София сметките все са прогнозни, защото не можела реални месечни. В Пловдив - може. В София водата я засичат на тримесечие и правят уравнения. В Пловдив засичат всеки месец. В София токът искаха и той да е по същия начин - прогнозно. В Пловдив всеки месец фактурата излиза на една и съща дата. Разликата е в начина на управление
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАФИЯ! НЕ ПРОЗРАЧНИ МАФИОТСКИ РЕШЕНИЯ!
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Иванов играе за енергийната мафия. Този път сметките му са криви.