Обществените поръчки – само по е-път от 2019-а

Обмислят по-големи гаранционни срокове за пътищата
11
Обществените поръчки – само по е-път от 2019-а
Петя Аврамова и Томислав Дончев. Снимка: БТА

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че от началото на следващата година възлагането на обществени поръчки ще става изцяло по електронен път.

В началото ще е предизвикателство, но след няколко месеца активна употреба ще улесни всички, каза Дончев по време на дискусионен форум "Строителството през 2019 г. - перспективи и предизвикателства".

Той призова възложителите да възлагат умно, което според него означава, че трябва да се има предвид не само цената, а да се мисли в перспектива от няколко години какви ще са разходите за експлоатация и поддръжка.

По думите на вицепремиера най-малодушният подход е възлагане на най-ниска цена. Този подход е сигурен, но добавената стойност от него е относително ниска, добави Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Регионалният министър Петя Аврамова заяви, че се очаква строителство да бъде един от моторите на икономически растеж през 2019 г., защото ще се запазят добрите темпове на развитие в секторите "изграждане на жилища" и "инфраструктура".

2019 г. ще е ключова и за пътното строителство, каза министърът и изтъкна, че водещ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура.

Тя информира, че от началото на месеца се работи по нормативни промени за гаранционните срокове за ново строителство и при ремонти на пътища.

Предлага се средно между две и три години да е увеличението на гаранционните срокове на отделните видове строежи, съобщи пред журналисти председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

В пътната инфраструктура не може да се заложи по-голям гаранционен срок от експлоатационния на даден материал, изтъкна Глосов.

Например износващият слой на асфалтовата настилка има между 6 и 8 години експлоатационен срок. Няма как да сложиш гаранционен срок от десет години, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ПЪТ 813 с ДУПКИ преди 5 години
ПЪТ 813 С ДУПКИ САМО ОТ ГЕРБ И БСП И АТАКА И БЗНС
9
0
 
1
 
! Отговори
лекар преди 5 години
И дали в правителствена,МВР,и ВМА се закупуват апарати и консумативи според този закон???Обзалагам се,че не е така.С този закон направо в средновековието ни върнаха.Защото като се изпотрошат измислените китайски апаратури започваме по алгоритмите от 18 век!Ако така я караме ще взема пиявици да отглеждам и с тях да лекуваме!
8
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Заради законът за обществените поръчки се купува всичко най евтино и при нас резултатите са трагични!Като се почне от най евтините линейки дето ги бутаме през зимата,китайските ЕКГ-та,монитори,дефибрилатори,перфузори,най евтините абокати дето не са по лев,а по 50 стотинки и от 3-2 не струват.Всичко е ужасно!Ако не се спази този зкон на помощ идва Генка Шикерова,прави репортажи как можело да се купят 2- 3 пъти повече апарати .Знае ли тя,че евтините китайски апарати дори не си издържат гаранцията?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем наскоро Германсак фирма изпрати съобщение до едно забутано българско село, че са минали 50 години откак са простоили моста и гаранцията му е изтекла..... а Ние не можем да направим път с гаранция за 10 години?
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Homo sapiens neandertalis
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kak samo go gleda w o4ite tozi ***!
4
0
 
14
 
! Отговори
бай х преди 5 години
.... износващият слой на асфалтовата настилка има между 6 и 8 години експлоатационен срок..... бре !!! Има още пътища от бай тошово време / над 30г / не са мръднали , в Германия има асфалтови пътища от времето на Хитлер още са здрави , да не говорим за римските пътища са над 2000 години и още са в гаранция :)
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И така когато се разчуе, че някоя фирма на Баце и компания е намазала поръчка- едно леко сривче на системата и хоп всичко е чисто след рестарта.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2019та година ...... видими резултати
1
3
 
3
 
! Отговори
Osu преди 5 години
Chudesno....bg zdravnata zastrahovatelna kasa raboti perfektno elektronno, telefonno...