Прави ли достатъчно държавата за незрящите?

Проблемът с достъпната среда е голям, коментира Васил Долапчиев
Обновена: 15 окт 2018 20:27 | 15 окт 2018 20:20,
6

Днес световната общност отбелязва Деня на белия бастун. За разлика от нас, виждащите, незрящите имат различни нужди - достъпна градска среда, достъп до образование. Какво, обаче, прави държавата, за да подкрепи хората с нарушено зрение - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите.

Кои са най-големите препятствия, които незрящите срещат в градската среда?

"Проблемът с достъпността е голям. Правят се подобрения в тази посока, но сме много далеч от добрите практики в Европа. Всички ходим по тротоара и знаем какъв проблем има с тротоарните настилки, поставени не на място неща, телефонните кабини по тротоарите...", коментира Васил Долапчиев.

Освен това, голям проблем е и често недостъпният градски транспорт.

В по-големите градове определено се наблюдават подобрения - говорни табла по спирките и система, която информира пътниците в самите превозни средства.

"Ако трябва да дам една обща оценка, общо в страната варираме между 3 и 4. Далеч сме все още...", каза още председателят на Съюза на слепите.

Как може да се помогне на хората с нарушено зрение и какво прави държавата в тази посока?

"За съжаление тази система е силно недофинансирана. Водим тежък дебат с правителството за кардинална промяна в законодателството", заяви още Долапчиев.

Един от основните проблеми, с които незрящите се сбъскват, е и дискриминацията в работната сфера. Хората с нарушено зрение често не могат да се реализират на пазара на труда. Как може да се противодейства?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо разрушиха предприятията на "Успех"? Там работеха незрящи хора. Продукцията им беше качествена и нужна на пазара! Към предприятията имаше построени и жилища за тези хора.Днес просто НЯМА държава!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 не много ясно има едно петно на картата демилитаризирана зона управлявана от ДС наркокартел.Мислили ли за незрящите ами не но политик и думата мислене в едно изречение е като Божигол без автогол във футболна и без гол във вратата на Николета.Политика е форма на живот неспособна да мисли.Понеже е още вирусна може само да се размножава и да унищожава гостоприемници наречени страни.Лошото е вече няма кой да излекува гостоприемника и да вземе да напръска *** с формалдехид.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То има ли държава ,че аз пак не разбрах.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправдава се, че и да ги "държи на светло" те пак няма да разберат.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не прави това е...