Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!

Тежестта на годината стаж в пенсионната формула няма да се вдига
165
Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!
Снимка: архив, БулФото

Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години остава 380 лв., за да се върнат майките по-бързо на работа. Това е обяснил социалният министър Бисер Петков, който вчера участва в заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

През миналата година то бе вдигнато с 40 лв. и се даде възможност на майките, които се върнат по-рано на работа, да получат 50% от обезщетението, припомня "24 часа".

"Състоянието на трудовия пазар, недостигът на хора и работна сила налага майките, които ползват дълго платено обезщетение, да бъдат стимулирани да се връщат на пазара на труда", коментира Петков.

Снощи Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета за Държавното обществено осигуряване, като само трима от работодателите бяха "против". С него се предлага тавънът на пенсиите да остане, като той ще е 40% от максималния осигурителен доход за годината. През 2019 г. таванът трябваше напълно да отпадне за новоотпуснатите пенсии.

За догодина предложението е максималният осигурителен доход да се вдигне до 3000 лв., така най-високата пенсия ще бъде 1200 лв. - от 1 юли. Дотогава тя остава 910 лв.

Освен това в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. Този между 1997 и 1999 г. отпада.

Държавата предлага тежестта на годината стаж в пенсионната формула да остане 1,2, вместо да се вдига до 1,5%. Стопирането се прави, за да не се вдигат прекалено много новите пенсии за сметка на старите. Така щели да се търсят възможности за нарастване на старите, за да се преодолеят дисбалансите.

Още през 2015 г. експертите изчислили, че с отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. 50% от хората към 2019 г. ще имат по-благоприятни размери на пенсиите, обясни още социалният министър. А за отпадането на трите години от 1997 до 1999 г. трябвало да се изчакат разчетите на НОИ.

Вдигането на пенсиите с 5,9% от 1 юли пък било най-високото увеличение през последните години, подчерта Петков.

3000 лв. максимален осигурителен доход, отказът от падането на тавана на пенсиите и липсата на реформа в болничните бяха основните причини бизнесът да не подкрепи проекта за бюджета.

“Запазването на нивото на парите за майчинство, както и на обезщетението за безработица не ми харесва”, каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, въпреки че подкрепи бюджета. Според него обезщетението за майчинство трябва да е равно поне на минималнта заплата, която през следващата година ще е 560 лв.

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще се увеличи от 207,60 на 219,43 лв. Социалната пенсия се променя от 125,58 лв. на 132,74 лв.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9 лева и максималният - 74,29 лв.

Запазва се режимът за изплащане на болнични - първите три работни дни от осигурителя, а от четвъртия ден - от ДОО. Запазва се и периодът, доходът, за който се взема предвид при изчисляване на размерите на краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и безработица - 24 месеца.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се - от 510 лева на 560 лева, а за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лева на 560 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
32
 
! Отговори
А избити зъби преди 5 години
На мутрите, набедени за бизнесмени? А шутове в задниците, докато започнат да се *** денонощно? Как не ми паднете в ръчичките, бе-ГУЛАГ ще ви се стори приказка.
142
0
 
36
 
! Отговори
Т. преди 5 години
Ако искат майките да се връщат на работа, да осигуряват достатъчно места в държавните ясли и градини.
141
0
 
31
 
! Отговори
към "Момиче&quo преди 5 години
Ако бях малко по-добре с парите, щях да ти предложа.
140
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както знаем платеното майчинство в България е едно от най-дългите не само в Европа, но и в света. И тъй като проблемът с раждаемостта е факт, то би следвало да търсим причината някъде другаде. И пет години да го направят майчинството, пак ще има недоволни.Ако човек се вгледа, ще види, че има определена връзка между раждаемост и образование на населението. В държави, където не са и чували за детски градини и платено майчинство, жените раждат по минимум 5 деца и не им пука. Тъжно, но истина!
139
3
 
38
 
! Отговори
Бат Бойо преди 5 години
Да го мятат бебето и в същия ден да се връщат на работа, роби спукани български загробих ви няма мърдане ..е все пак може и да ви светне някой ден ,че от вас произтича власта ,ноооо едва ли.
138
1
 
42
 
! Отговори
USA преди 5 години
Хора има. Дайте им заплати за нормален живот. И от чужбина ще се приберат при заплата около 3 000 - чисто около 2 300. Много ли са 1 500 ?, ама не - НЕ РАБОТЕЩИ БЕДНИ, а РОБИ
137
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 132Аз предлагам на бременните да се заверяват студентски книжки само от снощи.
136
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 140Не е това което чуваш. В частната ясла градина е на час заплащането. Водиш детето в 9.30 взимаш го 16 часа. Ако яде там плащаш ако не се храни не плащаш. Ако седи три часа за три часа плащаш. Ако ти си заета и трябва да вземеш детето ти в 20.00 ч. си плащаш и учителката седи с детето и се занимава. Принципно взимат децата със кола от вкъщи и ги водят до яслата. След това пак ти го връщат с кола ако има кой да го гледа вкъщи.
135
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 143Преди един мъж когато е силно влюбен и обича една жена. Иска тя да бъде майка на децата му. И си имат бебе. Сега мъжете дори не умеят да обичат, а влюбването им е непознато чувство. Децата се правят с много любов и обич. Ти за какво женене ... омъжването говориш? Трябва мъжа много да я иска тази жена и да сподели живота си с нея да изпитва силни чувства на обич и любов. Само тогава встъпват в брак и имат деца.
134
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За този същия бизнес, от другата статия ли говорите, този който не иска на майките да им се зачита майчинството като трудов стаж и да нямат право на полагащия се по КТ платен годишен отпуск? Май за друг бизнес става въпрос, ще да е някой добричък и честен.
133
1
 
42
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Z Наздраве и от мене.Боли ме за Б-я,но в тази *** само мутри могат да живеят.Резултата са фактите.Затриват държавата.
132
0
 
46
 
! Отговори
ахахаха преди 5 години
закривай, смешници, после няма кой да работи, черните ше ва изядат споко
131
2
 
49
 
! Отговори
В подкрепа на Момиче преди 5 години
Защо пропускате един много важен фактор?Дори и в наше време, когато много двойки не се женят официално, българките се стремят да имат опора на мъжко рамо, а децата им да бъдат отгледани и възпитани не само от майка, но и от баща.Как виждате днешните момчета-мамини лигльовци да се отделят от полата на мама, където всичко им е поднесено на тепсия и са им осигурени удобства, за да поемат тежестта на бащинството в бедно младежко домакинство?Да се лишат от разни глезотийки, за да имат дете? Абсурд!
130
1
 
52
 
! Отговори
Maмицатa ВИ преди 5 години
Тези работодатели, ако продължават да наглеят, ще започнат един по един те да забременяват.
129
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради това,скоро другите етноси,които живеят на наш гръб, пишат се самотни майки,за да се домогнат до всякакви помощи и предимства. Жалко е положението в нашата страна. И спрете да сравнявате и обяснявате как било в Америка, в Лондон... Ние сме тук и отглеждаме децата си в тази страна, следователно трябва да се борим за правата си в нея.
128
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При положение,че искат от майките да се върнат на работа,то би трябвало да има достатъчно места в яслите. Някой ще кажат:"има и частни ясли", е да ама нормалните семейства не могат да си позволят таксата. Равносметката е,че излиза по-евтино майката да си остане вкъщи и втората година. А при някой се налага да останат и трета година, просто защото места в детската градина няма. Или по-точно има,но в Кремиковци. В случай,че се върнат на работа,се започва с болнични,заради честите боледувания.
127
1
 
73
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ДАЙТЕ ДА ГИ ВИДИМ ТИЯ РАБОТОДАТЕЛИ КОИТО ИСКАТ МАЙКИТЕ БЪРЗО ДА СЕ ВЪРНАТ НА РАБОТА. ТОВА НОВ ВИЦ ЛИ Е??? И КАТО СЕ ВЪРНАТ И ДЕТЕТО ЗАПОЧНЕ ДА БОЛЕДУВА ГИ ИЗХВЪРЛЯТ КАТО МРЪСНИ ПАРЦАЛИ ЗАЩОТО НЕ ИМ ТРЯБВА ПЕЕРСОНАЛ КОЙТО ЩЕ ОТСЪСТВА ПО БОЛНИЧНИ ЗА ГЛЕДАНЕ НА ДЕТЕ. ПРИКАЗКИ ОТ ХИЛЯДА И ЕДНА НОЩ. ИЛИ СИ ЧЕШИТЕ ЕЗИЦИТЕ КАТО НЯМА ДРУГО КАКВО ДА ИЗМИСЛИТЕ.
126
15
 
33
 
! Отговори
36453 преди 5 години
"Състоянието на трудовия пазар, недостигът на хора и работна силаzashto e zatvorena Bulgaria za imigranti???
125
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 128Какво значи нищо не става от теб? Ако си следвал мечтите си, станало е нещо от теб. Тава че си възрастен не значи, че нищо не става от теб. По-скоро тези, които нищо не са постигнали от собствените си мечти се успокояват, че поне деца са направили, ако не друго, и се надяват децата им да постигнат нещо. Ама в някои случаи и децата им си надяват на техните деца, ха дано някой постигне нещо повече от очаквания на чудото
124
1
 
55
 
! Отговори
до Момиче преди 5 години
Момиче, не си мисли, че след 10-тина години, когато си достигнала нужното според твоите разбирания и виждания финансово състояние за имане на дете, съдбата няма да ти поднесе изненада. Ще ти дам пример със себе си - имах хубава работа в голяма международна компания, жена ми също работеше. Не сме лишавали от нищо, нито себе си, нито децата. Но в един прекрасен ден ме съкратиха, след 15 години служба. Всичко отиде по дяволите. Ако не бяха децата, заради които живея, щях още да се самосъжалявам.