Диагноза "аутизъм" = отхвърлен от обществото

Все повече хора страдат от аутизъм. Знаем ли как да разпознаем проблема?
17 окт 2018 19:37,
9
Диагноза "аутизъм" = отхвърлен от обществото
Снимка: Reuters

Темата за проблемите на хората с увреждания все повече се дискутира и силно резонира в обществото. 1 на 160 деца се ражда с диагноза "аутизъм". В последните години все повече се говори за тези "специални деца", а през изминалата година отвори и първият център в България.

Според статистиката, в световен мащаб броят на хората, които страдат от аутизъм нараства с все по-голяма скорост през последните години.

Аутистите живеят изолирано, не могат да имат контакт с околните и са неспособни да осъществят социално общуване.

Как живеят децата с аутизъм в България днес - в предаването  "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментира Мариана Митрева от сдружение "Аутизъм днес".

Хората и специално децата, страдащи от аутизъм, се сблъскват с редица проблеми - неразбиране от страна на обществото и често пъти дори дискриминация.

"Това води не само до изолация на самите деца. От това страдат и самите родители - чувстваме се крайно неразбрани и понякога дори самите ние побутваме децата в ъгъла", коментира Митрева.

Стереотипите от страна на обществото са един от основните проблеми. Друг, обаче, се оказва и недостигът на достатъчно подготвени кадри в детските градини и учебните заведения, които да разпознаят проблема и да работят за интеграцията на децата, страдащи от аутизъм.

Знаем ли как да се справим като общество и да приемем различните? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Спарта някога дали е имало инвалиди вечно мрънкащи.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което сте описали е само при по-тежките форми. При по-леките могат макар и трудно да се научат да общуват и съзнателно да регистрират езика на тялото, да се адаптират. А в някои случаи имат изключителна интелигентност. Справка Айнщайн, Елън Мъск, Фон Нойман. Добре, че поне държавата спря да ги тика насила всичките в помощни училища без реална диплома, реално вредейки още повече. Но определено не се прави достатъчно. А за възрастни с аутизъм пък съвсем няма помощ, дори и в чужбина.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то да си инвалид също е трудно прието! Аз когато бях на количка, децата не гледаха като изумени! От малки трябва да се възпитават в морал и обществено поведение. Има възрастни които са битер от децата!Преодолях и това, но има такива които не са и си седят по домовете (повечето).
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Например ако държавата ти е комунистическа и и обществото е такова а ти си нацист либерал или демократ ти си различен.Ако всички наоколо са материалистични капиталистически *** а ти не си си различен.Но ако си *** *** или и двете както е най-често не си различен а си стандартен г.ъз ама разпран.За всичките кириак Стефчовци да чуят какво са.Чуех се доста защо в кабинетите на нашите политици няма портрети на Ботев и това вече знам защото като му шетат стихитеорението Патриот се вбесяват.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 напълно си прав.Те нямат съчувствие към някой здрав и нормален че към болен.Мислих да кажа че в България да си различен е ши.бана работа но сега отдолу ще се изходи на секундата някой кафяв или червен *** и ще подхване любимата си *** тематика, аз се чудих откъде знаят токова много за джендърите троловете *** сега знам защото те самите са такива и говорят от личен опит.И да уточня различен значи с нетрадиционни политически социални и светогледнк представи не полов експеримент ясно.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стига, бе! Ама направо с диагнозата ли се раждат? Сами ли се изолират, което е същността на проблема или някой ги дискриминира! Така е писано, че на човек наистина му идва да се изолира!
1
1
 
25
 
! Отговори
Васко преди 5 години
Абе Джесика, тая статия точно нищо не казва. Поне като пишеш статия, се постарай да дадеш малко качествена информация. Завършва с въпрос.