Лекар: Всеки може да помогне и спаси живот при инцидент!

Хората обаче не се вслушвали в инструктажа от тел. 112
18 окт 2018 21:45,
1
Лекар: Всеки може да помогне и спаси живот при инцидент!
Снимка: Архив, Булфото

Ако свидетели на инцидент се вслушват в инструктажа от тел.112, спасените животи на година ще бъдат над четиристотин. Това каза по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

В България, при инцидент, се извършва телефонен инструктаж от тел.112, но свидетелите не се вслушват в него, подчерта тя, цитирана от БТА.

В дневния ред на комисията се предвиждаше представяне и обсъждане на инициатива "Всички хора по света могат да спасяват живот". В рамките на тази инициатива се предвижда обучение и на деца, които да могат да правят сърдечен масаж при възникнал инцидент.

Председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Кателиева обясни, че при настъпване на сърдечен арест, ако не се направи масаж, шансовете за оцеляване на пациента драстично намаляват.

"Ако се направи масаж до пристигането на медицинския екип, вероятността да бъде спасен пациента е 90%", допълни тя.

"С автоматични дефибрилатори, монтирани на обществени места, може да бъдат спасени пациенти, получили сърдечен арест извън дома", каза още Кателиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в112 работят скандално прости парчета. Тотална некомпетентност