Прогноза: Чакат поне 5% ръст в зимния ни туризъм

Интересът към лукс хотелите у нас растял
Обновена: 18 окт 2018 21:29 | 18 окт 2018 21:23, Веселина Йорданова
5
Прогноза: Чакат поне 5% ръст в зимния ни туризъм
Снимка: архив, БулФото

За предстоящия зимен сезон се очаква поне 5 процента ръст за зимните ни курорти, прогнозира зам.-министърът на туризма Любен Кънчев.

Той откри в Смолян ХV Международно туристическо изложение "Планините на България - гостоприемство в четири сезона".

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви още Любен Кънчев ред журналисти, цитиран от БТА.

Според него резултатите от приключилия летен сезон показват, че България изпреварва по туризъм Кипър и Черна гора, нареждайки се редом до Португалия. България е сред топ 10 на европейските туристически дестинации, според заместник-министъра.

Окончателните данни за точния ръст за летния туристически сезон все още не са обобщени, тъй като се изчакват резултатите за септември. Според заместник-министъра септември вече е част от летния туристически сезон, като разширяването на сезона е важна тенденция, която българският туризъм от години се бори да постигне.

Данните за първите 8 месеца на годината показват, че над 6.9 милиона чуждестранни туристи са избрали дестинация България, което отбелязва 5.9 на сто увеличение при посещенията в сравнение с 2017 г.

Приходите от международен туризъм за първите 7 месеца надхвърлят 2 милиарда евро, при което ръстът е 8.1 процента в сравнение с предходната година.

Отминалата зима беше най-успешната от влизането на страната ни в ЕС по брой визити на чуждестранни туристи, обобщи заместник-министърът. От декември 2017 до март 2018 над 1.6 милиона чуждестранни туристи са посетили зимните ни дестинации, което е 12 процента ръст спрямо предходния зимен сезон.

Туристически райони от България, Унгария, Македония, Турция и Естония са представени на изложението в Смолян. Форумът продължава до 20 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
rushi.gonamushi преди 5 години
Мда в министерството пак чакат германиците да дойдат с "Балканчета"
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още един повод заплатите да бъдат ниски. Ако не е цената на петрола и международното положение, то трябват и по-локални причини.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ангелакова пак ли чака наплив на руски yшанки по зимните ни курорти?
1
0
 
1
 
! Отговори
Pilot преди 5 години
Общината да се вземе в ръце да си вземе обратно Витоша, защото ми омръзна да има сняг и да нямя писти горе , при положение , че ни е под носа . А Цеко крадеца мястото му е в затвора, а не да е председател на зимните спортове ! Долна мутра !