Краставички, туршия, компоти… 300 лв. отиват за зимнината

И все пак домашните консерви излизат доста по-евтино от тези в магазина
Обновена: 19 окт 2018 10:35 | 19 окт 2018 07:10, Камелия Цветанова
20
Краставички, туршия, компоти… 300 лв. отиват за зимнината
Снимка: Булфото, архив

Над половин минимална заплата или към 300 лв. бихме изхарчили, решим ли да си приготвим зимнината сега, пресметна "Монитор".

Още по темата

Сумата би ни стигнала за около 200 буркана - краставички, печени чушки, мешани туршии, домати, лютеница, компоти и сладко.

Изгодата е най-голяма и можем да минем много по-тънко, ако ползваме плодове или зеленчуци собствено производство, но след средата на октомври градините по дворовете на село вече са обрани. По сергиите, както и през повечето месеци от годината господства вносният зарзават от близки и по-далечни земи.

Най-много бихме икономисали от затварянето в буркани на мешаните салати и краставичките. В момента по
пазарите все още може да се намери бяло зеле по 50-60 ст. килото и моркови на същата цена. Така най-простата мешана салата от тези 2 зеленчука, затворена в буркани от по 850 грама с малко подправки би ни излязла не повече от левче за буркан. По суперите подобна опаковка се предлага над 2,50 лв., или печелим поне лев и половина на буркан.

Печалбата тук е и в сигурността за съдържанието на буркана и за липсата в него на оцет менте, знайни и незнайни консерванти от всякакъв калибър или кочани от зеле вместо старателно нарязаните му листа или недобре изчистени моркови.

Домашното приготвяне на 24 обикновени буркана с царска туршия, по един за всяка седмица до края на зимата, сега биха ни стрували най-много 20 лв. По магазините опаковка от 950 грама се предлага поне за 3 лева.

Икономията в случая на буркан идва по не повече от половин лев, но пък отново става дума за добре подбрани суровини. Мешаната туршия в търговските вериги върви по около 3-4 лв./кг. Домашно приготвена би ни излязла поне за 1,50 лв.

Домашната консерва от домати в края на втората десетдневка на октомври също би ни излязла около 2 пъти по-евтина. Все още по сергиите може да се намерят изостанали домати за консерви по 1,00 - 1,20 лв./кг. На тази цена един буркан от 800 грама би ни струвал на същата цена. По магазините опаковките с двойно по-малък грамаж тръгват от 1,15 лв. и стигат до поне 2 пъти въпросната цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и традиции, приемственост и както пише друг колега - приятни мигове,Да ама тая приемственост е "куха"!Едно време, дядо като напали огън, сложат една голяма тава, изсипят доматето и другите съставки вътре и докато се сгъстява тя лютеница ухае незабравимо. А сега трябва да се вари в блока и няма как да се спази традицията.Едно време беше друго и беше за времето си. Сега е много по-различно и аз искам да живея сега, а не със спомените. И магарето като пpъднeшe, умирахме от смях!
18
1
 
7
 
! Отговори
старилопатило преди 5 години
До АнонименКолега, те домашните консерви не пречат на книгите и кариерното развитие, тъй да знаеш. Не е само "храна, храна, храна"! Има и традиции, приемственост и както пише друг колега - приятни мигове, в които цялото семейство прави нещо заедно (особено днес!).Въпрос на личен избор все пак.Щом те кефи лютеницата с нишесте, пиперково пюре от **йната си и поне десет Е-та, папай да ти е сладко!
17
3
 
13
 
! Отговори
мид преди 5 години
Като малък много мразех да ме занимават с такива задачи, а сега на 37 г осъзнавам, че съм прекравал приятни мигове с родителите ми, които за съжаление вече ги няма. Подобен род занимания изчезват в съвремието и като цяло изследванията са, че технологиите водят до депресии, докато събирането на семейството да пере, чисти, приготвя зимнина или подобни неща са имали важен социален ефект върху хората и доброто им настроение.
16
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да кажем по въпроса?! Вместо да мисли за личностно развитие, за кариерно израстване, бизнес, образование, нещо смислено, българинът си мисли какви буркани да затвори, каква ракия да направи, как да направи някоя далавера. Това е от сума време. Едно е като хоби да си направиш някой буркан, друго е само това да ти е в главата. Храна, храна, храна. Това го интересува елементарният човек. Трапези, забавления. Учението, кариерата, книгите- това не е за него. То е за глупавите западняци.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За това няма как да правя компоти и лютеници. Ако сметнеш и времето, сметката отива над 500 лв.Ами като сметнеш, захар, сол, подправки, ток за компотите, няма да се спреш на 500лв.
14
3
 
11
 
! Отговори
Game of burkans преди 5 години
Winter is coming...
13
2
 
20
 
! Отговори
пак аз преди 5 години
В моето детство ( преди 20-тина години ) нямахме толкова време за висене пред ТВ-то , защото помагахме в тези задачи, а сега : "На ти , маминото таблета и не ме занимавай докато се зверя прид феиса"
12
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът си е селянин по произход и душа и винаги ще си остане такъв.Можеш да изгониш човека от селото, но селото от човека никога.Ако ще цяла България да се изсипе в София.
11
2
 
13
 
! Отговори
до пчеличката мая преди 5 години
Прав си от една страна, но също така ако средностатистическия българин спре турските сериали за една седмица и ще има време даже в повече.
10
4
 
22
 
! Отговори
Българка преди 5 години
И лютеничка имаме, и краставички и пиленца, и всичко! Който се труди ще има! Чисто производсто от градината на свекървата! Затова и децата ми растат здрави и се разболяват минимално. Вие яжте нишесте, консерванти,ГМО, кости, суха кръв и се чудете после.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не можете да напишете статия , без да използвате жаргон? Мислите, че сте по - достъпни ли? Просто сте смешни!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно пише "кинта" :). Ама така е, господа и госпожи журналистите се грижат, за да ни създадат близка и автентична среда на четене и дискусии, характерна за времената, кога бяхме млади. Трябва да се оцени труда им, в училище не ни глезеха толкова.
7
1
 
10
 
! Отговори
кирчо преди 5 години
До Анонимен 5От както журналистите са ни такива. Неграмотни
6
19
 
11
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 5 години
300 лв. добре. А времето? Времето някой смята ли? Българина така е научен. Да не си цени времето. Това, че 1 седмица ще се занимава никой не го брои! За това няма как да правя компоти и лютеници. Ако сметнеш и времето, сметката отива над 500 лв. Е струва ли си?
5
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** без туршийка не може. Не знам да има друг народ, който да си приготвя така наречената зимнина. Хората си купуват тези неща от магазина, а не редят буркани в мазЪтА.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подобна опаковка се предлага над 2,50 кинта,============опаковка от 950 грама се предлага поне за 3 кинта.==============от кога валутата ни е в КИНТИ ?
3
2
 
28
 
! Отговори
Бубу преди 5 години
Редовно правя. Не че няма в Кауфланда и Била-та. Искам децата да се учат и да знаят.
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От туршия не се прави шия!За това, маам здраво пържоли и наденици. В градината все още има някой друг домат и магданоз. Кат опържа и картофи, картината добива реални измерения!
1
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В моята градина всичко е екологично. Затова и лютеницата ми е хубава, вътре няма нишесте, няма консерванти, няма Е -та.