Българите масово не знаят как да окажат първа помощ

Бързата реакция може да спаси 200 души годишно
22 окт 2018 21:15, Анисия Иванова
16

Най-малко по 200 живота у нас могат да бъдат спасявани всяка година, ако хората наоколо окажат първа помощ на човек в безпомощно състояние.

Въпреки че намесата още преди да пристигне линейката е масова практика в повечето развити страни, у нас е точно обратно.

Как да помогнем на изпаднал в безсъзнание пациент със сърдечна недостатъчност?

Малко момиче се превръща в герой в Гърция, след като вижда как сестричката ѝ се дави в басейна. Детето не губи време и вади сестра си от водата, след което само оказва първа помощ – сърдечен масаж и дишане уста в уста, разказва Bulgaria ON AIR.

Спасява я още преди да пристигне екип на Спешната помощ. У нас подобни истории рядко се разказват, защото децата не се обучават как да реагират при подобни случаи.

Кратка справка показва, че възрастните също стоят безучастно, ако видят изпаднал в безсъзнание пациент със сърдечна недостатъчност. Грешка, която почти сигурно ще му струва живота, поясняват медиците от Спешна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 252Москва е най-красива,погледната от бомбардирвач====Москва е много красива, величествена, чиста, спретната. От бомбардировач никой не я е гледал, няма и да я гледа! Бомбардировачите ще се разбият в земята, свалени от ракети на стотици километри от Москва. А NY, Вашингтон, Филаделфия, Бостън, Маями и още стотици градове ще бъдат измити като курешки от страшно ядрено цунами, ако факаните Щати изстрелят само една ракета срещу Русия. Чикаго, Детройт, Синсинти ще станат на молекули.
12
0
 
1
 
! Отговори
неутрален преди 5 години
Защо пък някой който казва,че българите масово не знаят какво се прави при оказване на първа помощ трябва да не е българин
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата в 5-ти клас не могат да си вържат връзките на обувките, да надробят една салата или да си зашият копче, но знаят каква е температурата на слънцето и естествените спътници на Нептун. Е'гати образователните системи!
10
6
 
6
 
! Отговори
VooDoo преди 5 години
Абе друго си е да гледаш сеир отстрани и да снимаш с I фоня.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактА ти какво знаеш?Освен да плюеш по форумите?И какъв си междувпрочем?Руснак?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си принц на кон, просто целуваш принцесата и тя се събужда!Не оказвам първа помощ, защото ми става лошо и припадам най- вече като видя кръв.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е за ром, то само права лопата или мотика - с голям замах.
6
0
 
2
 
! Отговори
незапознат преди 5 години
У нас обучението се изчерпваше с един срок ОЧП, в 9-ти класЕдинственото което помня е че слагаш десния показалец на слънчевия сплит , после с лявата ръка отмерваш 2 пръста нагоре и нанасяш удар с дясната върху сърцето и продължаваш раз-два-три.
5
3
 
11
 
! Отговори
fesa преди 5 години
До ФактДаже и знаещите не оказват първа помощ,просто сме овчедушен,завистлив,злобен и непукист народ.
4
0
 
11
 
! Отговори
Неразбрал преди 5 години
А банкянския бек знае ли или във винету такита само са ги копали?
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно на ръка ромите са "българи" извън България и не са българи в България, друго, че винаги ползват само позитивите, но не и негативите.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сиреч ромите не знаят да окажат първа помощ, не знаят да, четат и пишат въобще не знаят нищо освен дай .
1
8
 
24
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Българите масово не знаят как да окажат първа помощ ! Чудя се какво ли знаят ? Май нищо не знаят , освен да са злобни , завистливи и да ръсят акъл !