Цените на горивата гонят рекорди: Дизелът с 39 ст. скок за година!

Българи на бензин-туризъм в Турция и Македония, доста по-евтино е
Обновена: 22 окт 2018 19:32 | 22 окт 2018 17:15, Красимир Ангелов
108
Цените на горивата гонят рекорди: Дизелът с 39 ст. скок за година!
Снимка: Reuters

Цените на горивата в България продължават своя бесен ход нагоре и това е видно с просто око за всеки шофьор.

Към днешна дата обикновеният дизел се продава средно по 2,41 лв./л, но в някои области в големите вериги цената му достига дори до 2.58 лв./л.

Най-масовият бензин A-95 също поскъпна средно с 1 ст. само за ден, достигайки средни цени от 2,37 лв./л, сочи справка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net. В много области обаче и бензинът премина границата от 2.50 лева за литър.

Само за последните 3 месеца бензинът е поскъпнал със средно 11 стотинки, с тенденция за нов скок. С цели 13 стотинки пък е скочил разхода за закупуване на литър дизел. С най-малко за този период е скочил пропан-бутанът, който е поскъпнал с 6 стотинки за последните 3 месеца.

Погледнато една година назад ръстът на цените е повече от стряскащ. В момента литър обикновен дизел е по-скъп с цели 39 стотинки (19,31%), спрямо цените през октомври 2017 г. За една година бензин A-95 е поскъпнал с 0,34 лв./л (16,75%), а пропан-бутанът -  с с 0,08 лв./л (8,00%).

Къде е най-евтино?

Област Хасково се нарежда в момента на първо място в класацията на fuelo.net за най-евтини горива в България. Средно там литър дизел към днешна дата там се продава за 2,36 лв./л, бензин А-95 - 2,33 лв./л, а пропан-бутанът - 1,06 лв./л.

Следват областите Пловдив и Добрич, където цените за основните горива са средно с по една стотинка по-високи от хасковските.

София остава по средата в тази класация. Средно в столицата бензинът се търгува по 2,35 лв./л, а дизелът - 2,38 лв./л. За газ се харчи средно по 1,09 лв./л. На практика обаче в големите вериги тези цени са с около 5 стотинки нагоре.

Най-високи са цените на горивата на Северозапад. Областите Враца, Видин и Монтана са лидери по скъпотия на горивата, въпреки че регионът се води най-бедния у нас.

Средната цена за литър бензин в Монтана е 2,41 лв./л, а дизелът върви по 2,46 лв./л. Цената на пропан-бутанът достигна и преминава границата от 1,10 лв./л.

А при комшиите как е?

Голяма разлика има в цените на горивата и сред нашите съседи. Най-евтино е в Турция, където към днешна дата литър бензин струва средно по 1,48 български лева. Дизелът превърнат в левове пък се търгува около 1,34 лв., а пропан-бутанът - 0,42 лв. Това е и причината доста българи от граничните общини често да откачат до Турция, за да заредят догоре колите си, въпреки че границата не се минава особено бързо.

На обратния полюс е Гърция, където масовият бензин гони цена в български лева от около 3,50 лв. за литър, при средна цена за дизела 3,07 лв.

В западната ни съседка Македония горивата също са значително по-евтини, отколкото у нас. Литър от най-популярния бензин се продава в бензиностанциите за около 2 лева литъра. Доста по-евтин е дизелът, който излиза 1,55 лв.. Пропан-бутанът се търгува средно за 87 стотинки.

В Сърбия обаче цените далеч не са толкова приятни, колкото в Македония. Там литър бензин средно излиза 2,53 лв., а дизелът - 2,69 лв. Пропан-бутанът се движи около 1,25 лв. за литър.

В Румъния пък цените напрактика са като нашите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шофьор спира колата си на бензиностанция и пита:- Имате ли бензин от 3 лева?- Не, нямаме такъв.- Е, скоро ще имате.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братята-алкохолици винаги са ни сади рали кожите!
96
2
 
8
 
! Отговори
кайзер созе преди 5 години
До АнонименКогато цената пада не се бърза с намаляване на цените ,защото "имат натрупани количества на старите по-високи цени" . "Не може пък да продават на загуба". Ще изчакат да продадат старите количества и ще решат да намалят цените, а пък то тогава за "късмет" на народа ще вземат да се вдигнат отново борсовите цени или ще дойде сезона на "голямото пътуване" или "ще има нови инвестиции в мощности " или пък В.Златев ще трябва да си купува подарък за Заговезни !
95
5
 
6
 
! Отговори
кайзер созе преди 5 години
До Анонименима една книга -"Световната конспирация", където подробно се обяснява за всичките манипулации и световно господство на Ротшилд груп. В един от много факти се показва,че всяка седмица се събира група от няколко човека(естествено с представители на Ротшилд) и се решава за борсовата цена на златото
94
2
 
3
 
! Отговори
кайзер созе преди 5 години
До АнонименДа точно. Сметките пак не излизат. Исках да се покаже ,че дори и при калкулация на валутния курс(за която постоянно повтарят като оправдание играчите на пазара ) , цените пак не се "връзват".
93
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 92 Нефтохим е собственост на АМG Лукойл- Холандия . Ротшилд Груп , Нещо по въпроса ,дръгел ?
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А днес петрола се ,,срина ,,с над 10%! Да не се зарадвате ,че ще паднат цените ??? Умната !
91
7
 
4
 
! Отговори
про-антисошъл преди 5 години
Като ви е скъпо защо не слизате от ръждивите си возила? Значи ниска е цената щом всеки има възможност и кара-аз така го разбирам!
90
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е обаче следното. След като гони рекорди защо никой не слиза от колите? Защо големите градове са се превърнали в паркинг за стари трошки от Западна Европа? Защо никой не се придвижва с велосипед или пеша на работа? Отговора е: българина е *** и ограничен.
89
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на горивата гонят рекордида благодарим на мъжа на другарката Нинова, един от директорите на Лукойл!Другарко неговата оставка няма ли да поискаш ***?Клепоухия *** нещо да каже по въпроса?
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНай-евтино и най-големия ***.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция от вчера - бензин 7 лири т.е. 2,10лв за литър.
86
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сравнението на цените с другите държави трябва да се прави не там колко струва литъра, а с една заплата колко литра можеш да си купиш......
85
7
 
17
 
! Отговори
ддг преди 5 години
Решението е едно: държавата гони ЛукОйл от България заради системни нарушения и избягване плащането на реални задължения към бюджета, което си е истина-нека кажат каква сума данък са платили за 2017!! След това рафинерията се национализира и започва да работи примерно с ирански или азерски нефт (има възможности за това и сега)! В резултат в бюджета ще влизат всяка година по няколко милиарда, освен самолети-ще можем да си превъоръжим цялата армия и ще има за пенсии и здраве!!Русия е злобен враг!
84
9
 
12
 
! Отговори
szdf преди 5 години
Благодарете на Руския обор и неговия "пастир" с плешива чутура за новите ВИСОКИ цени на всички горива, надявам се русофилите ще бъдат най-щастливи.Те са мръсни плъхове и ***, но нека бъдат щастливи и да благодаят подобаващо на анти-Христа Шуткин!! Апропо:България ще бъде истински цивилизована държава с добра икономика, когато всяка руска смрад бъде изметена от територията ни-курАналия, Доган, ПеефСки,Перхидрола, Симеонов, всичката *** от БСП и ДПС и всички русофили!! Всичките служат на РФ
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ефтиният американски петрол и газ кога пристига ???
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отказаните спечелени обществени поръчки на Златев трябва НИЕ да ги компенсираме. Затова. Човека си е намислил едни пари и трябва да си ги вземе.
81
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-евтино е при Марешки. А95- 2.19
80
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми питайте другарката Нинова, нали мъжът и е директор в Лукойл.
79
3
 
12
 
! Отговори
маке преди 5 години
тва за цените в Македония са пълни глупости, дизела е към 2.10 лв. цитираните цени са оп преди 2 години