Църковните неразбории - заради политическа игра

Сътресенията в православния свят създават не само напрежение
Обновена: 22 окт 2018 21:27 | 22 окт 2018 20:35, Камелия Цветанова
10

Синодът на Руската православна църква взе решение да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия. Toва съобщи Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск преди седмица.
Още по темата

"Подобни сътресения в православния свят създават не само напрежение, но и множество конфликти, на които впоследствие ставаме свидетели. В случая Кремъл нареди на Руската православна църква да вземе подобно решение. В основата стои една политическа игра", коментира в студиото на "Денят ON AIR" богословът проф. Дилян Николчев.

Решението на висшия клир на РПЦ бе предшествано от състояло се от 9 до 11 октомври заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия. Освен това синодът в Истанбул сне анатемата върху Филарет и Макарий - архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква.

"Само няколко дни по-рано политическото ръководство на Кремъл свика Съвета за национална сигурност на Русия. А първият въпрос, който всеки богослов трябва да си зададе е защо един такъв орган ще взима решение по отношение на един чисто църковен въпрос", отбеляза още проф. Николчев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
WTF преди 5 години
Извинявам се , грешка - от 11 украински епархии загубата е към 1,2 милиард (пак не е малко) годишно което прави около 50% от ЦЕЛИЯ дохор на РПЦ !!!
8
1
 
2
 
! Отговори
WTF преди 5 години
"...политическото ръководство на Кремъл свика Съвета за национална сигурност на Русия"_________ако на някой не му е било ясно до сега че Руската Православна в днешния си вид е филиал на ФСБ (бившото КГБ) е време да си отвори очите :)По данни от 11 украински епархии организацията им ще губи 11 милиарда долара годишно!!! как няма да се разчевръстят!
7
4
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
"САЩ стой зад разкола в Украйна,те подтикват постоянно хунтата в Украйна на конфронтация с Русия...." Кой изобщо обръща внимания на Русия? Всички са изолирали тотално тази жадна за власт, пари и земи страна. Др.Путин съвсем я срина. Хората му няма с какво да се нахранят, а той пръска милиарди за оръжия. Който е т.ъп, си е т.ъп. Вижте кои са му приятели - все държави от третия свят, терористични държави, Северна Корея, Венецуела, Куба и само разни диктатори, като него.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви християни са поп полковниците ,които още се кланят на мумия а не на Христос ?
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Украйна има само една православна църква,и тя е Украинска православна църква-МП.А всяка друга е неканонична.И Вартоломей не може сам да ги решава тия работи.Заменихме мира и любовта на Христа с борба за власт и надмощие.Дано се опомни вселенския патриарх,и да намери пътя към помирението!
4
13
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
...Синодът на Руската православна църква взе решение да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия....Олеле гръмотевична новина. Направо си ГО преместих от единия крачол в другия. Рашките за пореден път се самоизолираха. Все още си въобразяват, че някой ги бръсне за сл.ива. Крайно време е да осъзнаят, че не са Третият Рим и мястото им е в третия свят.
3
4
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Празнословът Николчев първо да обясни кога Старофит и подчинените му митрополити ще преминат в Христово нестяжение и ще спрат да са финансово зависими от Кесария.
2
4
 
3
 
! Отговори
aнонимен преди 5 години
До факт:Прав си,но не пиши стой,а стои.
1
8
 
12
 
! Отговори
факт преди 5 години
САЩ стой зад разкола в Украйна,те подтикват постоянно хунтата в Украйна на конфронтация с Русия....