Кой прибира обезщетенията при ПТП-та? Адвокатите!

Как да се предпазим от схемите? Отговаря експерт
Обновена: 9 яну 2020 12:53 | 7 ное 2018 15:15, Екип на Dnes.bg
Кой прибира обезщетенията при ПТП-та? Адвокатите!
Снимка: Getty Images

Нелоялни адвокатски практики лишават пострадалите при катастрофи и техните близки от 80-90% от обезщетението, което биха могли да получат.

Затова предупредиха преди дни застрахователите в дебата около таваните на обезщетенията и готвените промени в Застрахователния кодекс.

Как да се предпазят хората от тези измами и какво да направят, за да не се окажат въвлечени в подобни схеми?

Според Златина Стоянова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи на първо място хората трябва да знаят сроковете, с които разполагат и най-важното е да прочетат документа, който им се дава, да попитат, да им се разтълкува. По думите й сумата не трябва постъпва по сметки, различни от тези на самото пострадало лице.

"Нищо не налага още в болницата да се подписват документи. Пострадалото лице може да предяви претенцията пред застрахователната компания дори и на четвъртата година", разясни тя пред БНР.

Още по темата

"Липсата на обща култура, не застрахователна или правна. Но на обща култура, която да подскаже, че като има подобни условия, когато всичко е прекрасно и някой ще работи без пари за теб, е малко съмнително", каза тя и допълни, че трябва да ни светва червена лампичка, че някой се опитва да ни измами.

Златина Стоянова представи и схемата за измами:

"Много често има адвокати и техни представители в болничните заведения. Още в момента, в който влезе пострадал в спешния център, той бива принуждаван, когато е още в шок, от представители или от самите адвокати, предлагат му се документи за подписване, опитват се да го стреснат с неистински твърдения, че ако не подпише веднага, ще загуби правата си на пострадал, че няма да му бъде изплатено обезщетение. Това е абсолютна лъжа", каза тя и поясни още, че същият трик се прилага към близките на загиналия в катастрофата, ако успеят да ги издирят. 

"Ходят по морги, по гробищни паркове, изключително цинично поведение, защото все още не е погребано тялото. Случва се адвокатите да са първи на ПТП-то, преди всички други", каза тя.

Стоянова коментира още, че това все пак са изключения и че добрият адвокат бива потърсен от пострадалото лице: "Не можем да посочим цялото адвокатско съсловие и да кажем - вие сте измамници, във всеки бранш, във всяко стадо има мърша".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание